Geen waterverbinding tussen Westland en Den Haag: Erasmusvaart blijkt te duur

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Archief
WESTLAND - Er komt geen vier kilometer lange waterverbinding tussen het Westland en Den Haag. De aanleg van de Erasmusvaart is te duur, blijkt uit onderzoek. Het Hoogheemraadschap van Delfland wilde een brede vaart aanleggen om tijdens hoosbuien het water af te voeren en het nieuwe kanaal bood nieuwe recreatiemogelijkheden. Maar het komt er dus niet.
De bijna vier kilometer lange waterverbinding moest via de Wateringse kant van de Erasmusweg - om de hoek van het kruispunt aan de N211 - langs de de Laakhaven en de Trekvliet bij de Haagse binnenstad uitkomen. In het Westland moest de nieuwe vaart verbonden worden met de Wennetjessloot achter de Uithof.
Onderzoeksinstituut Deltares berekende dat het effect van de Erasmusvaart op het watersysteem niet in verhouding staat tot de kosten. Er zijn goedkopere maatregelen denkbaar. Daarom neemt het Hoogheemraadschap het voortouw niet meer bij de realisatie van de Erasmusvaart. Er was al eerder gesteggel over wie de kosten van het project zou moeten dragen.

Vergroten gemaalcapaciteit

De Erasmusvaart moest er komen omdat het volgens het Hoogheemraadschap steeds moeilijker is om het water in Den Haag en het Westland voldoende af te voeren. Daarnaast zou de vaart ook een impuls kunnen geven aan de recreatie. Inmiddels blijkt dat het vergroten van gemaalcapaciteit of een extra ondergrondse waterbuis goedkopere alternatieven zijn om in de regio droge voeten te houden.