COA wil 750 asielzoekers opvangen in leegstaande gevangenis

© ANP
ZOETERMEER - Het COA wil met spoed ongeveer 750 statushouders en asielzoekers huisvesten in de leegstaande gevangenis van Zoetermeer aan de Rokkeveenseweg. De gemeente heeft begin september een oproep vanuit het Rijk ontvangen, het college heeft de afgelopen weken de mogelijkheden onderzocht. Het college van Zoetermeer laat in een raadsmemo weten dat het 'zich grote zorgen maakt over het grote aantal en de complexe samenstelling van de groep.'
Het Rijksvastgoedbedrijf, de huidige eigenaar van het pand, en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben de leegstaande Penitentiaire Inrichting (PI) in Zoetermeer beoordeeld als kansrijke locatie voor noodopvang. Zij zouden deze locatie zo snel mogelijk willen inrichten voor de noodopvang van ongeveer 750 mensen voor de duur van ongeveer een jaar. Het COA wil statushouders, kansrijke asielzoekers en alleenstaande minderjarigen opvangen in het gebouw.
De burgemeester en wethouders vinden 750 mensen teveel en ook willen zij weten wat de financiële consequenties voor de gemeente zijn en welke druk de noodopvang op de ambtelijke capaciteit gaat geven. Het college vindt sowieso dat het alleen een tijdelijk opvang mag zijn. Maar Zoetermeer begrijpt ook de urgentie en de noodzaak van de opvang van asielzoekers. 'Het college denkt er daarom aan om 'ja' te antwoorden op de hulpvraag, maar over het 'hoe' volgen gesprekken tussen gemeente en COA,' zo schrijft de gemeente.

Met de raad in gesprek

Het college wil met de gemeenteraad in gesprek over het verzoek van het COA. 'Hoewel het sluiten van de bestuursovereenkomst een college-bevoegdheid is, zal dit ingrijpende gevolgen hebben voor de hele gemeente. Daarom wil het college de gemeenteraad de gelegenheid geven om aan de voorkant van dit proces wensen en bedenkingen mee te geven en (voor het herfstreces) over dit thema in debat te gaan,' zo is te lezen in de memo.
Omwonenden ontvangen binnenkort een brief van de gemeente over de plannen voor een opvanglocatie in de gevangenis. In het Oude Dorp van Zoetermeer reageren bewoners genuanceerd. 'Die mensen moeten ergens heen, dus waarom niet hier?', zegt een man. Een andere voorbijganger heeft ook geen problemen met de komst van de asielzoekers. 'Zolang er geen IS'ers bijzitten vind ik het prima.' In de eerste week van oktober organiseert de gemeente een bewonersbijeenkomst.

Statushouders Leiden

De gemeente Leiden heeft bekendgemaakt dat er een groep statushouders in het Stadsbouwhuis aan de Langegracht en in het Holiday Inn aan de rand van de stad gaat wonen. Het gaat om ongeveer 25 mensen die voor een periode van één tot twee jaar blijven.