Redding LangeLand Ziekenhuis Zoetermeer kost meer dan 60 miljoen euro

Het LangeLand ziekenhuis
Het LangeLand ziekenhuis © ANP
ZOETERMEER - De redding van het LangeLand Ziekenhuis gaat meer dan 60 miljoen euro kosten. Het Financieele Dagblad (FD) bracht de cijfers donderdag naar buiten, ze zijn inmiddels aan Omroep West bevestigd. Voor de nieuwbouw van het verouderde ziekenhuis is nog eens 90 miljoen euro nodig.
Het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis is onderdeel van de Reinier Haga Groep die wordt opgeheven. Na ruim anderhalf jaar onderhandelen werd twee weken geleden een toekomstplan gepresenteerd. De financiën ontbraken toen nog. Wel was duidelijk dat het Delftse Reinier de Graafziekenhuis en het Haagse HagaZiekenhuis, beide wilden investeren in het overeind houden van het kwijnende Langeland. Reinier de Graaf moet uiteindelijk zelfstandig doorgaan, het Haga en LangeLand willen binnen enkele jaren fuseren.
Nu blijkt uit cijfers die in handen zijn van het FD dat het Reinier de Graafziekenhuis en het HagaZiekenhuis beide zo'n 20 miljoen euro op tafel moeten leggen om het Zoetermeerse ziekenhuis open te kunnen houden. De zorgverzekeraars moeten daar nog eens 22 miljoen bijleggen.

Kwijtschelden lening, mislopen rente en investeringen

Bij het opstarten van de Reinier Haga Groep gaven Reinier de Graaf en het Haga het Zoetermeerse ziekenhuis allebei een lening van 11,5 miljoen euro, in totaal dus 23 miljoen. Die lening wordt in de plannen kwijtgescholden. Als dat gebeurt lopen zij ook rente-inkomsten mis. Die staan voor 2,4 miljoen euro in de boeken. Daarbij is ook afgesproken dat beide ziekenhuizen 5,7 miljoen steken in het overeind houden van het LangeLand. Bij elkaar is dat dus zo'n 20 miljoen.
Als dat allemaal wordt betaald, zou het LangeLand Ziekenhuis uit de financiële zorgen zijn. Maar de verzekeraars moeten hier nog een oordeel over vellen. Dat hebben ze nog niet gedaan omdat de financiële paragraaf eerst goed bestudeerd moet worden. Achter de kale cijfers zit een hele wereld aan argumenten en onderbouwingen.

Nieuwbouw Zoetermeer

En zelfs dan is het LangeLand er nog niet. Het pand van het ziekenhuis is ernstig verouderd en er liggen nieuwbouwplannen. De gemeente zei eerder dat dat met de fusie geregeld was, maar als het Haga en LangeLand inderdaad fuseren, moet deze nieuwe groep daar nog eens bijna 90 miljoen voor apart leggen in de periode 2026-2028, schrijft het Financieele Dagblad.