Alphen vrijwel unaniem voor duizenden woningen Gnephoek, druk op provincie neemt toe

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Wel of geen duizenden woningen in de polder naast Alphen aan den Rijn? Het is een discussie die de gemeente en de provincie al jaren bezighoudt. In de Alphense gemeenteraad was al een nipte meerderheid voor woningbouw in de Gnephoekpolder, de provincie - die er over gaat - is tegen. De raad in Alphen voert nu de druk op, omdat vier partijen die in eerste instantie tegen de woningen waren, nu bekend hebben gemaakt voor te zijn. Daarmee is de raad vrijwel unaniem voor het plan om huizen te bouwen in het natuurgebied tussen de Heimanswetering en Koningin Máximabrug.
D66, PvdA, SGP en RijnGouweLokaal (RGL) maakten woensdagavond tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad hun ommezwaai bekend. Dat meldt mediapartner Studio Alphen. Inmiddels zijn nu bijna alle raadsleden om. De provincie Zuid-Holland, aan wie het is om het uiteindelijke oordeel te vellen, blokkeert de wens van Alphen al jaren. Afgelopen juli herhaalde provinciegedeputeerde Anne Koning (PvdA) dat nogmaals.
De hoop van de Alphense raad is nu gevestigd op 14 oktober. Dan gaat de demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Kasja Ollongren, in gesprek met de gedeputeerde van de provincie en wethouder Van As om de woningbouw eventueel toch mogelijk te maken. Dat doet de minister op aandringen van het CDA en de VVD in de Tweede Kamer. Het kan in de ogen van beide regeringspartijen niet zo zijn dat een gemeente geen schijn van kans heeft als de provincie niet wil bouwen.
Om hoeveel woningen het zou gaan in Gnephoek, daar is de Alphense raad verre van unaniem over. Zo zijn in het coalitieakkoord 2000 woningen afgesproken. De coalitiepartijen Nieuw Elan, CDA en GroenLinks, lijken zich daaraan vast te willen houden. Wethouder Van As zei vorig jaar 5000 nieuwe woningen te willen bouwen. Oppositiepartij VVD ziet het liefst een heel nieuw dorp in de polder verrijzen. Zij willen 20.000 tot 25.000 woningen.
Om überhaupt een woning te kunnen bouwen, zal de provincie dus eerst moeten worden overtuigd. Met de bijna unanieme steun vanuit de Alphense raad is de druk op de gedeputeerde sinds woensdagavond toegenomen.
© Gemeente Alphen aan den Rijn
De vier partijen gaan overstag omdat de woningnood steeds nijpender wordt. 'Wij zeggen heel duidelijk 'nee' tegen de Gnephoek', zei D66-lijsttrekker Inge Prins in maart 2018 nog. Drieënhalf jaar later is de woningnood zo hoog, dat de democraten de Gnephoek willen bebouwen.
Ook RijnGouweLokaal is niet langer tegen woningbouw in de Gnephoek, maar wel met een voorwaarde. 'Vijftig procent moet sociale woningbouw zijn en tien procent voor starters', bepleit Jan de Groot. Ernst-Jan Straver (PvdA) voegt toe: 'Wij moeten verder kijken dan postzegels volbouwen als we de huidige problemen willen oplossen. Het duurt jaren voordat deze plannen gerealiseerd zijn. Nu daaraan werken, is het juiste moment.'

Eén raadslid blijft fel tegen

De enige partij die altijd al tegen was en blijft, is Beter Alphen. Die partij heeft één zetel. 'Geen hoogbouw in Alphen, niet bouwen in de Gnephoek', stelt Bram Strookman.
Lees meer verhalen over de woningmarkt in ons dossier