TU Delft wil controle over 'eigen' parkeerterrein, politiek en bewoners bezorgd

TU Delft
TU Delft © ANP
DELFT - De campusbewoners en de Delftse politiek stribbelen tegen het besluit om 2509 parkeerplekken op het TU-terrein niet meer openbaar te houden. De universiteit wil de parkeerplekken onttrekken zodat zij zelf kan bepalen wie op welk moment en tegen welke prijs kan parkeren op het terrein, omdat de TU vreest voor parkeertoerisme.
De bewoners rondom de campus vrezen dat de parkeerplekken die over blijven, zo'n 300, niet voldoende zijn. Ook verliest de gemeente direct zeggenschap over de invulling van de parkeerplekken. Dat is niet de bedoeling volgens CDA-commissielid Hamlicar Knops. Het reguleren van de parkeerplekken is wel nodig, maar de gemeente moet daar de controle over hebben en niet de TU Delft, vindt het commissielid.
'Het punt is gewoon dat parkeerplekken in Delft schaars zijn. Het gaat bij dit onttrekkingsbesluit om meer parkeerplekken dan de capaciteit van alle parkeergarages in het centrum bij elkaar. Wanneer je nu 'ja' zegt over het onttrekken, verlies je de controle. Dan kan je de belangen van bewoners en omliggende bedrijven niet meer afwegen en doe je als gemeente niet meer mee', legt het commissielid uit aan mediapartner Omroep Delft.

Plannen onduidelijk voor bewoners

De bewoners vrezen ook voor het besluit. Geert Jan Bergers, bewoner van de Korvezeestraat, sprak eerder al in tijdens een commissievergadering en ziet dat de belangen van de bewoners onvoldoende zijn gewogen. 'Het is onduidelijk wat de campusbewoners precies moeten gaan betalen in de toekomst voor een aanvraag van een parkeervergunning.' De bewoners willen graag alles bij het oude laten, die wens wordt door 374 ondertekenaars van een petitie ondersteund.
Die optie lijkt inmiddels onmogelijk, het is bijna zeker dat de parkeerplekken onttrokken worden. Volgens Knops krijgt de TU op dat moment vrij spel wat betreft het verdelen van de parkeerplaatsen en de tarieven die gaan gelden, waardoor het belang van de bewoners in de toekomst mogelijk in gevaar komt. De TU heeft het voornemen om in toekomst de parkeerplekken te verminderen. De campus moet op die manier autoluwer worden. Knops pleit voor regulering vanuit de gemeente. 'Als de raad vandaag zou zeggen dat ze de parkeerplaatsen mogen onttrekken, kunnen wij als gemeente de TU niet tegenhouden om ermee te doen wat ze willen', gaat het commissielid verder.

Moties moeten voor blijvende controle zorgen

Daarom willen het CDA, Hart voor Delft, de ChristenUnie en de SP dat de gemeente in ieder geval de parkeerplaatsen voor de openbaarheid behoud. Met een motie proberen die partijen zeggenschap te houden over de parkeerplekken. Volgens de partijen is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om de belangen van de bewoners en anderen goed af te wegen.
De politiek heeft vooral de hoop dat de parkeerplekken bruikbaar blijven voor de inwoners van Delft. Zij weten op dit moment niet weten wat ze kunnen verwachten, de plannen moeten daarom volgens Knops scherper. 'We weten gewoon niet wat de consequenties gaan zijn. Ons pleidooi is vooral: wanneer we deze parkeerplaatsen nu aan de openbaarheid onttrekken, weten we niet wat de TU ermee gaat doen. Dat moeten we voorkomen', legt Knops uit.