Corona-polsbandjes voor bezoekers horeca tijdens Leidens Ontzet

© ANP
LEIDEN - De gemeente Leiden voert op verzoek van de Leidse horeca polsbandjes in als coronatoegangsbewijs tijdens Leidens Ontzet. Bezoekers van de horeca in de Leidse binnenstad hoeven daardoor op 2, 3 en 4 oktober maar één keer per dag hun QR-code te laten scannen. De polsbandjes zijn geldig in de horeca binnen de singels. Dat maakte de gemeente vrijdagmiddag bekend.
De polsbandjes maken het voor horecazaken makkelijker om te controleren wie er een coronatoegangsbewijs heeft. Bij horecagelegenheden die zich buiten de singels bevinden, moeten bezoekers wel de QR-code laten scannen. 'Bezoekers kunnen uiteraard ook zonder polsbandje in de horeca binnen de singels terecht door de QR-code te laten scannen', meldt de gemeente.
De polsbandjes zijn alleen op de dag van scannen geldig. Dit betekent dat horecabezoekers die meerdere dagen feest willen vieren, iedere dag een nieuw polsbandje op moeten halen. De polsbandjes hebben elke dag van Leidens Ontzet een andere kleur. 'Wij zijn er erg blij mee', zegt horecaondernemer en voorzitter van de KHN Leiden, Reanne Bakker. 'Het scheelt heel veel tijd om te scannen voor de deur.'

Vijf locaties om polsbandje op te halen

De polsbandjes zijn verkrijgbaar op vijf locaties verspreid over Leiden. Er is een scanlocatie in de fietsenstalling op Station Leiden Centraal, in het Huigpark, het Ankerpark, het Plantsoen en het Rembrandtpark. Op zaterdag zijn de afgiftelocaties open van 11.00 tot 22.00 uur, op zondag van 11.00 tot 22.00 uur en op maandag van 07.00 tot 21.00 uur.
Dit weekend start de gemeente Den Haag ook een proef met polsbandjes in plaats van QR-codes voor horeca op het Plein. In Breda werd afgelopen zaterdag al een eerste proef gedaan. Meerdere steden hebben inmiddels al een wens uitgesproken om een pilot te beginnen. Leiden voert het meteen in bij een groot evenement.