GGD Haaglanden begonnen met vaccineren in Haagse moskeeën

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - GGD Haaglanden is begonnen met het uitdelen van coronavaccins in Haagse moskeeën. Vrijdagmiddag werden de eerste prikken gezet in de Al Madinah moskee en de moskee van de Turks Islamitische Culturele Stichting. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk in acht moskeeën geprikt gaat worden.
Het inrichten van prikposten in moskeeën moet ertoe leiden dat de vaccinatiegraad in met name achterstandswijken omhoog gaat. De Federatie Islamitische Organisaties (FIO) en de GGD hebben met acht moskeeën verdeeld over de stad afgesproken dat daar geprikt gaat worden. Op 1 oktober waren de eerste twee aan de beurt, later deze maand komen er meer gebedshuizen bij.
Het aantal gevaccineerden in Den Haag blijft achter bij het landelijk gemiddelde. Het RIVM schat dat in Nederland nu 86,3 procent van alle 18-plussers een eerste vaccinatie heeft ontvangen en 82,4 procent volledig is gevaccineerd. In Den Haag ligt dat aantal lager. De Haagse politiek zei eerder al zich daar zorgen over te maken. Moskeebesturen boden aan om te gaan prikken in de moskee, omdat de imam veel invloed heeft bij het overtuigen van mensen.

Iedere vrijdag open

De twee moskeeën waar het prikken vrijdag is gestart, zijn de komende weken iedere vrijdag geopend van 14.00 tot 18.00 uur voor iedereen die zich wil laten vaccineren. Dus ook voor mensen uit de wijk die niet verbonden zijn aan de moskee of niet-gelovig zijn. Eerder werd bekend dat de gemeente in acht moskeeën in de stad wil gaan vaccineren, maar welke andere er nog bijkomen wil een woordvoerder niet zeggen.