Keukenhof tovert zieke bomen om tot kwaliteitshout dankzij eeuwenoude techniek

De paarden slepen de boomstammen uit de houtvijver van Keukenhof
De paarden slepen de boomstammen uit de houtvijver van Keukenhof © Omroep West
LISSE - Waar Den Haag bekend staat om de Hofvijver, pronkt Keukenhof tegenwoordig met de houtvijver. Het bloemenpark heeft deze speciale vijver uitgediept om essenhout in te kunnen 'wateren'. Dat is een oude techniek die wordt gebruikt om de duurzaamheid van het hout te verhogen en de verwerkbaarheid te verbeteren. Op deze manier kan Keukenhof hardhouten kozijnen en vloerdelen fabriceren die allemaal zijn gemaakt van essenbomen uit het bos van Landgoed Keukenhof. Tot de laatste snipper wordt alles gebruikt.
Sinds de laatste graaf Van Lijnden overleed, de vorige eigenaar die het monumentale landgoed naliet aan de stichting Keukenhof, wordt het park op allerlei manieren opgeknapt en gebruikt.
'Het essenhakhout en de houtvijver waren vroeger één van de manieren voor dit soort landgoederen om geld te verdienen', legt Henk de Mooij uit. Hij is manager Parkbeheer van Keukenhof. Twee jaar geleden werd begonnen met het uitdiepen en schoonmaken van de houtvijver, zodat deze nu weer in gebruik kan worden genomen.
Keukenhof maakt eigen hardhout van zieke bomen

'Een jaar lang wateren om hard te worden'

'We hadden toen net deze essenstammen liggen', zegt De Mooij. 'Zieke bomen die waren geveld. We zijn gaan zoeken hoe ze dat vroeger deden. We kwamen erachter dat je de stammen moet 'wateren'. Ze moeten een jaar in het water liggen om hard te worden. Zodat het niet meer wijkt en niet meer krimpt.'
Na dat jaar zijn ze deze week op het droge getrokken, en het leek de beheerders wel leuk om dat te doen met echte werkpaarden. 'Het is toch prachtig om die oude ambachten te gebruiken', zegt De Mooij.

'Hout levert meer op dan verbranding'

'Het is gewoon business', zegt Ted Wiegman van Bollenstreekhout uit Lisse. 'Een verdienmodel. Dit hout moet na de oogst eigenlijk rusten. De spanning trekt uit het hout, de sappen trekken weg eruit, dan wordt het een betere kwaliteit hout.'
Hij rekent voor: 'Deze vijftig stammen zijn negentien kuub, daarvan blijven er zes à zeven kuub over. Die zijn zo'n 1800 euro waard. Als je het verbrand in de biomassacentrales krijg je er een paar tientjes voor!'

'Beter dan hardhout uit verre landen'

Wiegman staat te kijken hoe twee werkpaarden de vijftig stammen uit het bos van Keukenhof wegslepen. Zijn coöperatie maakt van het hout vloerdelen, kozijnen en de resten worden verhit tot Biochar, een bemesting voor tuinders.
'We gaan het hout vooral gebruiken voor kozijnen en vloerdelen voor onze eigen monumentale panden op het landgoed', zegt De Mooij. 'Beter dan dat je hardhout met de boot uit verre landen haalt. Je moet wel een jaar wachten, maar dan heb je ook wat.'