Pier Eringa moet toekomst LangeLand Ziekenhuis vorm geven

Pier Eringa
Pier Eringa © ANP
ZOETERMEER - Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer heeft Pier Eringa aangetrokken als directievoorzitter ad interim. Ook wordt hij lid van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep. Eringa is een zeer ervaren bestuurder die ook veel ervaring heeft in organisaties die gereorganiseerd moeten worden.
De Reinier Haga Groep maakte twee weken geleden bekend uit elkaar te gaan. Reinier de Graaf gaat zelfstandig verder, en het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis willen op termijn volledig fuseren. De details van deze deal worden nu verder uitgewerkt. Eringa zegt over de plannen dat het een goede stap voorwaarts is. 'Daar moet nu invulling en vooral opvolging aan worden gegeven.' Daar gaat hij mee aan de slag, laat Eringa weten.
Eringa is iemand die in eerdere functies liet zien resultaten te willen boeken. Hij was eerder voorzitter van de raad van bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, president-directeur van ProRail en hoofdcommissaris van de politie Flevoland. In Zoetermeer krijgt hij dus de leiding over het ziekenhuis en binnen de Reinier Haga Groep moet hij aan de slag met de samenwerking tussen het HagaZiekenhuis en het LangeLand.

Wat blijft er in Zoetermeer?

Deze week werd bekend dat het overeind houden van het Zoetermeerse ziekenhuis tientallen miljoenen euro's gaat kosten. In 2015 gaven het Reinier de Graaf en het Haga beiden 11,5 miljoen euro aan het LangeLand om uit de schulden te komen. In de jaarrekeningen van beide ziekenhuizen staat nu dat deze lening is 'afgeboekt'. Dat is nodig omdat hij kwijtgescholden gaat worden.
Bovendien moeten beide ziekenhuizen na het 'uit elkaar gaan' nog eens ruim 5,5 miljoen euro aan hun Zoetermeerse collega's geven om op de langere termijn gezond te blijven. In de plannen zoals ze er nu liggen is sprake van minimaal drie jaar lang een basisziekenhuis in Zoetermeer. Na die drie jaar moet een complete fusie met het HagaZiekenhuis zijn afgerond.

Nog uitspreken over de plannen

De zorgverzekeraars, de banken en alle inspraakorganen van de drie ziekenhuizen moeten zich nog uitspreken over de plannen. Voor het eind dit jaar zou alles moeten zijn afgerond, laat een woordvoerder weten.