Gouda zet in op woningen voor eigen jeugd: paar honderd huizen in pijplijn

Winterdijk 14 in Gouda een dag voor oplevering
Winterdijk 14 in Gouda een dag voor oplevering © Omroep West
GOUDA - Gouda is versneld bezig met het bouwen voor jongeren: woensdag worden 60 tijdelijke woningen voor jonge starters opgeleverd op de Winterdijk. En als de gemeente woensdagavond akkoord gaat met het bestemmingsplan, komen er in de Spoorzone 223 woningen voor werkende Gouwenaars tussen de 18 en 28 jaar oud. Goed nieuws, al is maar een klein deel van de ruim vijfduizend jongeren geholpen. Andere nadelen: de ruimtes zijn klein en de huurcontracten zijn voor vijf jaar. En hoe vind je daarna iets anders, is een vraag die wordt gesteld.
Er gloort dus hoop voor enkele honderden jonge Gouwenaars zonder woning. Zestig van hen zagen aan de Winterdijk de afgelopen weken hun flexwoningen verrijzen: 14 studio's (30 vierkante meter) en 46 tweekamerwoningen (40 vierkante meter), alles van hout en zonder eigen balkon of tuin, speciaal voor jongeren van 18 t/m 27 jaar.
Een klein deel van de woningen is voor spoedzoekers en mensen met begeleiding op maat. De woningen zijn gasloos, duurzaam en gebouwd op de fundamenten van een gesloopte school. Op het terrein komen uiteindelijk 'gewone' sociale woningen, maar de gemeente hoopt zo in de tussentijd de woningnood iets te lenigen.

Concept 1828

Meer in het oog springt het bouwplan aan de andere kant van het spoor. 'Wonen voor elk wat wils' schreeuwt het billboard in het nu nog lege landschap, waar volgend jaar twee woontorens volgens het concept 1828 moeten verrijzen. In de raadscommissie, waar het besluit werd voorgekookt, klonk niets dan lof.
Zo werkt het Woonconcept 1828: Je bent tussen 18 en 28 en huurt voor vijf jaar een eenkamerwoning (25 vierkante meter) of tweekamerwoning (50 vierkante meter)met eigen keuken en badkamer. In theorie kan je er tot vlak voor je 33ste blijven wonen. Daarnaast zijn er gedeelde ruimtes als een wassalon, een woonkamer, bioscoop of sportfaciliteiten. De appartementen kosten tussen de 600 en 850 per maand (exclusief servicekosten van 75 tot 100 euro). 1828 is onderdeel van een omvangrijk bouwplan voor ruim 1000 nieuwe woningen in de Spoorzone.
Spoorzone Gouda waar woonproject 1828 komt
Spoorzone Gouda waar woonproject 1828 komt
Bouwwethouder Rogier Tetteroo is supertrots dat 100 procent van de woningen bij de eerste verhuurronde aan Goudse jongeren en starters op de woningmarkt worden aangeboden, zo heeft de bouwer beloofd. Zonder reclame zijn er al meer dan tweeduizend aanmeldingen, dus velen zullen worden teleurgesteld.

Doelgroep praat mee over deelruimten

Goudse jongeren zijn van begin af aan bij het project betrokken, vanwege coronatijd online. Ze mochten bijvoorbeeld meepraten over de inrichting van de gezamenlijke ruimten. 'Gouda vraagt om een woonkamergevoel', aldus architect Joeri van Ommeren.
'Een deel van die woonkamer zou in het teken van reuring moeten staan: gezelschapsspellen, samen koken en eten, tafelvoetbal; een ander deel in het teken van rust: even rustig een tijdschrift lezen, studeren, werken. Buiten wordt gedacht aan een ruimte voor yogaworkshop in een tuin en crossfit en hardloopgroepjes.'
Jongerenappartementen in Spoorzone Gouda (artist impression)
Jongerenappartementen in Spoorzone Gouda (artist impression)

Werkende jongeren

Net als elders is er in Gouda een schreeuwend tekort aan sociale huurwoningen en middenhuur. Afgesproken is dat een derde van de nieuwbouw in dit segment valt, iets waar de SP bij elk bouwplan op hamert. Voor jongeren, zowel studerend al werkend, is er in deze niet-studentenstad nog minder.
Dat er aandacht is voor werkende jongeren noemt de Woonbond 'positief', maar niet dat het om tijdelijke contracten gaat: 'Daar zijn er al veel te veel van. Dat zorgt voor veel onrust bij mensen. Hoe kan ik iets anders vinden, daar zit voor ons het probleem', aldus woordvoerder Marcel Trip.