Coronavirus: Aantal nieuwe besmettingen blijft redelijk gelijk

Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © ANP
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van het weekend van 2 en 3 oktober.

OMT onderzoekt antistoffentest voor coronabewijs

Het Outbreak Management Team (OMT) onderzoekt of een antistoffentest ook moet gelden om een QR-code te krijgen voor het coronabewijs. Eerder adviseerden verschillende coronedeskundigen om dit soort tests ook mee te nemen bij het verkrijgen van QR-codes.
Volgens ic-arts Diederik Gommers is het onderwerp nu ter sprake gebracht binnen het OMT, vertelt hij in de BNR-podcast Vraag het Gommers. 'Ik heb het ingebracht en het staat nu genotuleerd.' Volgens Gommers zeggen infectiologen, biologen en virologen dat het goed is dat antistoffentesten ook gebruikt gaan worden om een coronabewijs te krijgen. 'Ik ben maar een intensivist en dit is iets voor infectiologen, microbiologen en virologen. Die zeggen dat we dit moeten gaan doen.'

Aantal nieuwe besmettingen blijft redelijk gelijk

Er verandert maar weinig aan het aantal nieuwe coronabesmettingen. Het gemiddelde over zeven dagen nam zondag vergeleken met zaterdag weliswaar iets toe van 1654 tot 1657, maar schommelt al negen dagen rond hetzelfde niveau.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde zondag dat er de laatste 24 uur 1620 positieve coronatests zijn vastgesteld. Dat zijn er iets meer dan vorige week zondag, toen 1601 nieuwe besmettingen werden geconstateerd. Zaterdag werden er, na correctie, 1676 nieuwe besmettingen gemeld.

Meer patiënten in ziekenhuizen

Er liggen 450 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dit zijn er 28 meer dan 24 uur geleden. Op intensive cares liggen 131 patiënten en op de verpleegafdelingen nog eens 319 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 28 meer dan 24 uur geleden, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag en zaterdag daalde dat aantal, nu is weer sprake van een lichte stijging.
Op de ic's liggen 3 patiënten meer in vergelijking tot zaterdag, op de verpleegafdelingen worden 25 patiënten extra behandeld. Daarmee is de daling van van het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de ic's na elf dagen op rij tot staan gekomen.

Uitgaanspubliek maakt veelvuldig gebruik van polsbandjes

Het uitgaanspubliek van onder meer het Leidens Ontzet heeft zaterdagavond veelvuldig gebruik gemaakt van een polsbandje om toegang te krijgen tot restaurants en cafés. Er hebben zich geen problemen met de CoronaCheck-app voorgedaan. Volgens een woordvoerder van het Leidens Ontzet was het rustig in de binnenstad, maar wordt het festivalterrein drukbezocht. 'Er zijn veel polsbandjes opgehaald, dus we hebben de indruk dat er veel gebruik van wordt gemaakt.'
Bezoekers krijgen een bandje nadat ze hun coronatoegangsbewijs hebben laten zien. Het is de bedoeling dat de polsbandjes het voor eigenaren van horecagelegenheden gemakkelijker maken om te controleren wie naar binnen mogen, zodat er geen lange rijen bij de deuren ontstaan. Wie geen polsbandje heeft, kan gewoon naar binnen na het tonen van de QR-code in de CoronaCheck-app.

Aantal nieuwe coronabesmettingen redelijk stabiel

Er verandert weinig aan het aantal nieuwe coronabesmettingen. Het gemiddelde over zeven dagen nam zaterdag vergeleken met vrijdag weliswaar iets toe tot 1657, maar schommelt al acht dagen rond hetzelfde niveau.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde zaterdag dat er de laatste 24 uur 1686 positieve coronatests zijn vastgesteld. Dat zijn er meer dan vorige week zaterdag, toen 1603 nieuwe besmettingen werden geconstateerd.
Het aantal sterfgevallen steeg met vijf. Dat wil niet zeggen dat zij allemaal afgelopen dag zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voor het RIVM bericht krijgt dat een coronapatiënt is gestorven.

Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen

De daling van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen zet door. Op intensive cares en verpleegafdelingen liggen nog 422 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er vijftien minder dan 24 uur geleden, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag daalde het totaal aantal coronapatiÙnten in de ziekenhuizen nog met negentien.
Voor de elfde dag op rij neemt het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de ic's af. Zaterdag liggen daar nog 128 Covid-19-patiënten, vier minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu nog 294 mensen met corona, elf minder dan vrijdag.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.