Coronavirus: Politie: Naleving coronaregels goed gegaan tijdens Leidens Ontzet

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Politie
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van dinsdag 5 oktober.

Politie: Naleving coronaregels goed gegaan tijdens Leidens Ontzet

Leids Ontzet is over het algemeen druk, maar gezellig en beheersbaar verlopen. Dat laat de politie weten. De politie en handhaving hebben nauw samengewerkt om toe te zien op de naleving van de coronaregels. Dat is gelukt. 'De horeca zelf heeft ook zeker een bijdrage gehad in het goede verloop', zegt een woordvoerder van de politie.
Er hebben zich geen grootschalige incidenten voorgedaan tijdens de festiviteiten. 'Er zijn op alle avonden een handjevol mensen aangehouden voor vergrijpen als eenvoudige mishandeling en openbare dronkenschap, maar dat wijkt niet sterk af van een gemiddelde stapavond als je het afzet tegen de grote hoeveelheid mensen in de stad.'
Volgens de politie zijn er her en der wat kleine opstootjes geweest en op maandagavond is na afloop van de kermis de Steenstraat 'schoongeveegd' nadat er glaswerk naar agenten was gegooid. 'In vergelijking met voorgaande jaren is ons beeld dat het qua incidenten beduidend rustiger is geweest.' Het feest met zo'n 7500 jongeren in Park Matilo wordt nog geëvalueerd door de gemeente en de politie.

In week tijd 130.000 mensen gevaccineerd

Ongeveer 130.000 mensen hebben vorige week een prik tegen het coronavirus gekregen. Dat is vergelijkbaar met de drie weken ervoor. Sinds de zomer daalde het aantal nieuwe prikken snel, omdat de meeste Nederlanders inmiddels waren gevaccineerd, maar de daling is tot stilstand gekomen.
Iets meer dan 65.000 mensen kregen vorige week een eerste prik en bijna 65.000 mensen de tweede dosis. Het is woensdag precies negen maanden geleden dat de eerste persoon in Nederland een coronavaccin kreeg. Sindsdien zijn bijna 12,9 miljoen mensen ingeënt. Van hen hebben bijna 10,8 miljoen mensen ook de tweede prik gekregen.

Lichte stijging positieve tests, 1932 meldingen

Afgelopen etmaal zijn er bij het RIVM 1932 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn 310 meer gemelde besmettingen dan gisteren. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1717 positieve tests per dag geregistreerd, het gemiddelde aantal positieve coronatests stijgt dus licht.
De bezetting in de ziekenhuizen is ook licht toegenomen. Er liggen nu 483 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 454), van wie 132 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Bij het RIVM werden 7 overleden covid-patiënten gemeld.

20 miljoen prikken gezet bij vaccinatielocaties GGD

De GGD'en hebben in negen maanden tijd 20 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet. De grens wordt in de loop van dinsdag gepasseerd. André Rouvoet, voorzitter van het overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland, maakte dat bekend op NPO Radio 1.
De piek van het vaccinatieprogramma was in juni en juli. Toen werden per week meer dan een miljoen mensen gevaccineerd. Daarna nam het aantal nieuwe prikken af. Vrijwel iedereen die een prik wil, is inmiddels gevaccineerd. Mede daarom zijn vaccinatielocaties gesloten. Tegenwoordig zijn er per week nog iets meer dan 100.000 prikken. Dit zijn vooral jongeren.
De GGD'en zijn niet de enigen die vaccineren. Ook huisartsen, ziekenhuizen en anderen werken mee aan het vaccinatieprogramma. In totaal zijn tussen de 23 miljoen en 24 miljoen vaccinaties toegediend.

UNICEF: psychische gezondheid jongeren staat onder druk

UNICEF maakt zich grote zorgen over de mentale gezondheid van jongeren. Volgens de hulporganisatie van de Verenigde Naties heeft wereldwijd 1 op de 7 jongeren tussen de 10 en 18 jaar een gediagnosticeerde psychische aandoening. Volgens UNICEF staat de psychische gezondheid van een hele generatie onder druk.
De kinderrechtenorganisatie wijst op de impact van de coronapandemie op de mentale gezondheid van jongeren, terwijl dat volgens UNICEF het topje van de ijsberg is. De psychische problemen waren al voor de pandemie wijdverbreid onder jongeren, zeggen onderzoekers in het dinsdag verschenen The State of the World’s Children 2021: On My Mind. Het is het meest omvangrijke onderzoek van UNICEF naar de mentale gezondheid van kinderen en jongeren tot nu toe.
Volgens de onderzoekers is zelfdoding wereldwijd doodsoorzaak nummer vijf onder 15 tot 19-jarigen en in West-Europa zelfs doodsoorzaak nummer 2. 'Psychisch gezond zijn is geen luxe, maar essentieel om gezond op te kunnen groeien', zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Weekcijfers RIVM: aantal coronagevallen daalt niet meer

De snelle daling van het aantal coronagevallen in de afgelopen weken is voorbij, in elk geval voorlopig. In de afgelopen zeven dagen zijn vrijwel evenveel positieve tests geregistreerd als in de week ervoor. Ook het aantal gemelde sterfgevallen door toedoen van het coronavirus blijft ongeveer gelijk. Het aantal ziekenhuisopnames daalt waarschijnlijk wel.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt elke dinsdag hoeveel positieve tests er in de voorgaande zeven dagen zijn geweest. In de zes dagen na de laatste update kreeg het instituut 10.118 meldingen, gemiddeld 1686 per dag. Daarmee komt het weekcijfer vermoedelijk uit op 11.500 tot 12.000 positieve tests. Vorige week meldde het RIVM 11.760 bevestigde besmettingen in een week tijd.
Het aantal ziekenhuisopnames daalt nog wel. Waarschijnlijk waren de coronaklachten van iets minder dan 200 mensen zo erg dat ze vorige week op een verpleegafdeling of intensive care belandden. De week ervoor waren er meer dan 200 nieuwe opnames, nog een week eerder ruim 300 en de week daar weer voor bijna 400. Het aantal gemelde sterfgevallen blijft waarschijnlijk ongeveer gelijk, tussen de 30 en 35.
Het instituut berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt. Het cijfer stond eind vorige week op 0,93. Het schommelt al een paar weken rond de 0,9.

'Pfizer na zes maanden nog 90 procent effectief tegen ziekenhuisopname'

Het vaccin van Pfizer is na een half jaar nog voor 90 procent effectief tegen een ziekenhuisopname door corona. Wel neemt de kans op een coronabesmetting flink toe, want zes maanden na de tweede prik is de bescherming nog maar 47 procent. Dat blijkt uit studies die in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet zijn gepubliceerd.
Uit het onderzoek blijkt het belang van boostershots. Na twee maanden is het Pfizer-vaccin voor 88 procent effectief, maar dat neemt daarna wel af. Bescherming tegen opname in het ziekenhuis blijft wel hoog volgens de wetenschappers en dat geldt ook voor de besmettelijke deltavariant.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.