Coronavirus: Ook Gouda gaat polsbandjes gebruiken in horeca

REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van woensdag 6 oktober.
Ook Gouda gaat polsbandjes gebruiken in horeca
De komende dagen houdt de gemeente Gouda een pilot met polsbandjes die worden gebruikt als coronatoegangsbewijs. Mensen hoeven dan maar één keer per dag langs een centraal punt om de CoronaCheck-app te tonen en krijgen vervolgens een bandje waarmee ze toegang krijgen tot de horeca. Eerder zijn Den Haag en Leiden al met polsbandjes begonnen. Burgemeester Verhoeve: 'We vragen al langere tijd veel van de ondernemers en onze toezichthouders. Met deze pilot proberen we de druk voor hen te verlichten. In andere gemeenten hebben we al gezien dat dit een uitkomst kan zijn.'
Op donderdag, vrijdag en zaterdag wordt er een centraal checkpoint ingericht op de locatie Achter de Waag, waar mensen terecht kunnen voor een polsbandje. Beveiligers delen de bandjes uit bij het checkpoint. Zij doen het bandje om de pols, zodra de QR-code en het legitimatiebewijs zijn goedgekeurd. De ondernemer moet bij binnenkomst de bandjes controleren op beschadigingen, zoals geknipt of geplakt, om fraude te voorkomen. Volgende week evalueert de gemeente Gouda de pilot, waarop een definitief besluit over de inzet van de polsbandjes volgt.
Weer ruim 1900 coronagevallen, gemiddelde loopt verder op
Voor de tweede dag op rij komen er ruim 1900 nieuwe coronagevallen bij. Dat zijn er meer dan vorige week woensdag, en daardoor loopt het gemiddelde opnieuw op, voor de zesde achtereenvolgende dag.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 1929 meldingen van positieve tests. Dat is het hoogste aantal in drie weken tijd. Op dinsdag meldde het instituut (na correctie) 1915 nieuwe gevallen. Vorige week woensdag waren er 1752 positieve tests.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 12.165 bevestigde besmettingen, gemiddeld 1738 per dag. Dat is het hoogste niveau in twee weken tijd.
Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Na drie dagen van toenames is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag een klein beetje gedaald, valt op te maken uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er liggen nu 481 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen, dat zijn er 2 minder dan dinsdag. In de drie voorgaande dagen nam dit aantal in totaal met 61 toe.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 347 mensen met corona. Dat zijn er 4 minder dan de voorgaande dag. Op de intensive cares nam het aantal Covidpatiënten met 2 toe tot 134.
Rechter: coronatoegangsbewijs mag blijven
Het coronatoegangsbewijs mag toegepast blijven worden. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald. De rechter wees de eis van advocaat Bart Maes tot opschorting van de invoering van de toegangspas af. Maes had daartoe een kort geding aangespannen tegen de Staat.
In die procedure heeft Maes betoogd dat de controles op de QR-codes "onwettig, strafbaar en discriminerend" zijn. De maatregel is volgens hem in strijd met de grondwet en internationale verdragen.
Evenals bij eerdere kort gedingen heeft de rechter tot uitgangspunt genomen dat hij zich terughoudend moet opstellen bij het beoordelen van nieuwe maatregelen. Alleen als er sprake zou zijn van onredelijk beleid of een gebrek aan wettelijke grondslag kan de rechter ingrijpen.
Dat is hier niet het geval, aldus de rechter in de uitspraak. Er is een wettelijke grondslag voor de invoering van de pas en de Staat heeft begrijpelijk uiteengezet dat coronamaatregelen nog steeds nodig zijn. Het testen voor toegang heeft een legitiem doel, vindt de rechter: de beperking van de verspreiding van het virus.
Het hanteren van het bewijs is niet in strijd met het discriminatieverbod, oordeelt de rechter, en maakt geen inbreuk op grond- en mensenrechten.
Vaccin nu ook verkrijgbaar op stadhuis Den Haag
De GGD Haaglanden gaat vanaf donderdag twee keer per week mensen vaccineren in het Atrium van het gemeentehuis in Den Haag. Ook kunnen mensen hier informatie krijgen over de werking van de vaccins. De medewerkers zijn er op maandag en donderdag en prikken met het Janssen- en het Pfizer-vaccin.
'Samen met GGD Haaglanden zetten wij priklocaties op die voor inwoners van Den Haag makkelijk toegankelijk zijn. Het stadhuis is zo'n plek waar veel mensen komen en het is een duidelijk herkenbaar punt in de gemeente', zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid. 'Met het aanbod aan informatie- en prikpunten in de gemeente willen we alle inwoners die tot op heden drempels hebben ervaren, van welke aard dan ook, de kans geven om alsnog objectieve informatie te verkrijgen en/of meteen een prik te halen.'
Rechter doet uitspraak in kort geding over coronatoegangsbewijs
De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag doet woensdagochtend uitspraak in het kort geding tegen het toepassen van het coronatoegangsbewijs, dat bezoekers van cafés en restaurants sinds 25 september nodig hebben.
Advocaat Bart Maes, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voert, eist dat de invoering van de coronatoegangspas wordt opgeschort tot aan een bodemprocedure. Maes vindt de controles op de QR-codes 'onwettig, strafbaar en discriminerend'. De maatregel is volgens hem in strijd met de grondwet en internationale verdragen.
De overheid voerde het coronatoegangsbewijs in om afscheid te kunnen nemen van de verplichte 1,5 meter afstand. Omdat op veel plekken afstand houden lastig is, heeft de overheid ervoor gekozen om in eet- en drinkgelegenheden, in bioscopen, theaters en concertzalen en op evenementen met een coronatoegangsbewijs te werken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Met de QR-code kan iedereen vanaf 13 jaar aantonen volledig gevaccineerd te zijn, van Covid-19 hersteld te zijn of maximaal 24 uur geleden negatief te zijn getest op het coronavirus.
Mensen met afweerstoornis krijgen derde prik tegen coronavirus
Enkele honderdduizenden mensen kunnen in de komende weken een derde prik tegen het coronavirus krijgen. Het gaat om 200.000 tot 400.000 mensen van 12 jaar en ouder met een ernstige afweerstoornis, bij wie de eerste twee prikken mogelijk niet goed genoeg hebben gewerkt. Daardoor hebben ze misschien nog niet genoeg bescherming opgebouwd. De extra prik kan helpen om de afweer sterker te maken.

De extra inenting wordt geen boosterprik genoemd, maar een aanvullende dosis. De eerste uitnodigingen worden woensdag verstuurd. Mensen die de uitnodiging per mail ontvangen, kunnen mogelijk dezelfde dag al zonder afspraak terecht bij een vaccinatielocatie met vrije inloop. Anderen krijgen de uitnodiging in de brievenbus. Mensen kunnen ook een prikafspraak maken bij de GGD. Het duurt waarschijnlijk drie tot vier weken voor iedereen is uitgenodigd, verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Bij de derde prik krijgt deze groep mensen het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerst een ander vaccin hebben gekregen. Mensen die midden in een behandeling zitten, kunnen hun derde prik nu nog niet krijgen. Zij komen later alsnog aan de beurt.
Het is volgens de Gezondheidsraad voorlopig nog niet nodig om de rest van de bevolking een boosterprik te geven. De vaccins werken bij hen nog goed genoeg om de kans op ziekenhuisopname of overlijden te beperken.
Meer starters in huidig economisch herstel na crisis
Steeds meer mensen grijpen het huidige economische herstel uit de crisis aan om een eigen bedrijf te beginnen. Zeker nu coronamaatregelen steeds meer worden versoepeld en er meer mogelijk is. Vooral op het gebied van sport, recreatie en cultuur zijn er flink meer ondernemers bijgekomen, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) in een rapport. Verder loopt het aantal ondernemingen in de zorg hard op.
In september kwamen er bij sport, cultuur en recreatie 1057 nieuwe starters bij. Dat betekende op jaarbasis een stijging met 17 procent. Volgens de KVK is de huidige groei vergelijkbaar met het niveau van voor de crisis.
In de gezondheidszorg ging het vorige maand om bijna 2700 starters, wat het hoogste aantal was in de voorbije zes jaar. Op jaarbasis was hier sprake van een toename met 45 procent. De voornaamste groei zit bij alternatieve genezers en zogeheten lifestylecoaches. Ook schrijven steeds meer zorgverleners zich in als zzp'er, bijvoorbeeld in de thuiszorg, de kinderopvang en de jeugdzorg. Door de huidige krapte aan personeel lijken meer zorgprofessionals het aan te durven voor zichzelf te beginnen.
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.