Instellingen

Coronavirus: Den Haag, Delft en Gouda voeren polsbandjes in voor horeca

REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van donderdag 7 oktober.

Den Haag, Delft en Gouda voeren polsbandjes in voor horeca

De gemeente Den Haag gaat vanaf donderdag gebruik maken van coronapolsbandjes in de horeca rond de Grote Markt, het Plein en Scheveningen-Bad. Horecabezoekers kunnen bij een stand op deze locaties hun CoronaCheck-app laten scannen om een polsbandje te ontvangen waarmee zij toegang krijgen tot de horecazaken.
Het polsbandje is één dag geldig en ziet er elke dag anders uit om misbruik te voorkomen. Daarbij benadrukt de gemeente dat het polsbandje geen vervanger is voor de CoronaCheck-app. Bezoekers kunnen ook nog steeds hun CoronaCeck-app aan de deur van een horecazaak laten zien om toegang te krijgen.
Ook in Delft en Gouda kunnen horecabezoekers gebruik maken van het polsbandje. De polsbandjes zijn alleen geldig op de dag van uitgifte en hebben elke dag een andere kleur, om fraude te voorkomen. Mensen kunnen het bandje alleen afdoen door het stuk te maken, en dan is het ook niet geldig meer.
Den Haag voert polsbandjes in voor de horeca
Den Haag voert polsbandjes in voor de horeca © ANP

Meer nieuwe gevallen: 2760

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 2760 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 8 september. Voor een deel komt dat door een eerdere storing. De meldingen die woensdagochtend niet op tijd binnenkwamen, zijn nu alsnog verwerkt. Het is niet bekend om hoeveel meldingen het precies gaat of hoe hoog het exacte cijfer zonder storing zou zijn geweest. Maar ook zonder die storing loopt het aantal nieuwe gevallen op.
Het RIVM meldde woensdag (na correctie) 1923 nieuwe gevallen. Dat was lager dan het werkelijke aantal positieve tests. Door een technische storing bij de GGD'en lukte het niet om alle positieve tests op tijd te melden.

Aantal patiënten in ziekenhuizen verder gedaald

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald. Momenteel behandelen intensive cares en verpleegafdelingen nog 469 mensen met Covid-19, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er twaalf minder dan een etmaal geleden.
Van dinsdag op woensdag nam het aantal coronapatiënten dat zo ziek is dat het verpleegd moet worden in een ziekenhuis ook al af, met twee. De dagen daarvoor nam het aantal juist toe. Zaterdag lagen er 422 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen, dinsdag was dat aantal opgelopen tot 483.
Op de intensive cares liggen momenteel 128 ernstig zieke coronapatiënten, een daling van per saldo zes mensen ten opzichte van 24 uur geleden. Er werden negen nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen, maar doordat het aantal mensen dat overleed of de afdeling mocht verlaten groter was, nam het totaal aantal mensen met Covid-19 dat een ic-bed bezet houdt toch af.

Nederland oranje op coronakaart

Nu Friesland als twaalfde en laatste provincie van rood naar oranje is gekleurd op de Europese coronakaart, is heel Nederland nu oranje. Dat is de op een na laagste waarschuwingskleur. De kleuren worden bepaald door de ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM. De kaart is gebaseerd op het aantal en het percentage positieve tests in de twee laatste kalenderweken. Van laag naar hoog zijn de kleuren groen, oranje, rood en donkerrood.
de laatste keer dat een provincie groen kleurde op de kaart was begin juli. De laatste dagen neemt het aantal besmettingen weer lichtelijk toe. Dat heeft op de kaart van deze week nog geen invloed, maar mogelijk wel op de volgende kaart.

Patiënten liggen vaak de hele nacht wakker

Coronapatiënten op de longafdeling van een ziekenhuis slapen over het algemeen vijf keer zo slecht als patiënten zonder corona op dezelfde afdeling, zo blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC. Volgens de onderzoekers komt de slechte nachtrust vooral door benauwdheid, zorgen over de ziekte, angst en geluid op de afdeling. 'Mogelijk speelt ook het virus zelf en de reactie van het lichaam op het virus een rol in het ontwikkelen van slaapstoornissen', zeggen de onderzoekers. Dat moet echter nog verder onderzocht worden.
Volgens de onderzoekers is het ook zo dat mensen die weinig slapen vatbaarder zijn voor infecties. Daarom zouden zorgverleners extra moeten letten op slapeloosheid bij patiënten met COVID19. 'Als je eenmaal een infectie onder de leden hebt, is het voor je lichaam moeilijker deze te bestrijden.' Aan het onderzoek deden 79 patiënten met corona en 50 patiënten zonder corona mee.

Den Haag wil dat medewerkers meer hybride gaan werken

De gemeente Den Haag heeft de handen ineengeslagen met de Rijksoverheid, de provincie Zuid-Holland en een aantal grote werkgevers in de stad om medewerkers te stimuleren om meer hybride te gaan werk: een mix van thuiswerken en op kantoor. Op die manier willen de organisaties voorkomen dat de verkeersdrukte weer het niveau bereikt van voor de coronacrisis. Bereikbaar Haaglanden en Rijnland ondersteunen de organisaties daarin.
‘De coronacrisis heeft laten zien dat het kan: meer thuiswerken en reizen op andere momenten van de dag. Den Haag was daardoor veel beter bereikbaar’, zegt mobiliteitswethouder Robert van Asten van de gemeente Den Haag. 'Zo stonden er in de ochtend en middag nauwelijks nog files op de Utrechtsebaan. Dat is goed voor de economie en draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit. Dat zou ik willen vasthouden.'
Onder meer de ANWB, PostNL, T-mobile en Shell doen mee met de 'spreiden en mijden' actie.

Vaccin nu ook verkrijgbaar op stadhuis Den Haag

De GGD Haaglanden gaat vanaf donderdag twee keer per week mensen vaccineren in het Atrium van het gemeentehuis in Den Haag. Ook kunnen mensen hier informatie krijgen over de werking van de vaccins. De medewerkers zijn er op maandag en donderdag en prikken met het Janssen- en het Pfizer-vaccin.
'Samen met GGD Haaglanden zetten wij priklocaties op die voor inwoners van Den Haag makkelijk toegankelijk zijn. Het stadhuis is zo'n plek waar veel mensen komen en het is een duidelijk herkenbaar punt in de gemeente', zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid. 'Met het aanbod aan informatie- en prikpunten in de gemeente willen we alle inwoners die tot op heden drempels hebben ervaren, van welke aard dan ook, de kans geven om alsnog objectieve informatie te verkrijgen en/of meteen een prik te halen.'
Vaccinatielocatie Silverdome in Zoetermeer sluit binnenkort
Vaccinatielocatie Silverdome in Zoetermeer sluit binnenkort

Rechter: coronatoegangsbewijs mag blijven

Het coronatoegangsbewijs mag toegepast blijven worden. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald. De rechter wees de eis van advocaat Bart Maes tot opschorting van de invoering van de toegangspas af. Maes had daartoe een kort geding aangespannen tegen de Staat. In die procedure heeft Maes betoogd dat de controles op de QR-codes "onwettig, strafbaar en discriminerend" zijn. De maatregel is volgens hem in strijd met de grondwet en internationale verdragen.
Evenals bij eerdere kort gedingen heeft de rechter tot uitgangspunt genomen dat hij zich terughoudend moet opstellen bij het beoordelen van nieuwe maatregelen. Alleen als er sprake zou zijn van onredelijk beleid of een gebrek aan wettelijke grondslag kan de rechter ingrijpen.
Dat is hier niet het geval, aldus de rechter in de uitspraak. Er is een wettelijke grondslag voor de invoering van de pas en de Staat heeft begrijpelijk uiteengezet dat coronamaatregelen nog steeds nodig zijn. Het testen voor toegang heeft een legitiem doel, vindt de rechter: de beperking van de verspreiding van het virus.
Het hanteren van het bewijs is niet in strijd met het discriminatieverbod, oordeelt de rechter, en maakt geen inbreuk op grond- en mensenrechten.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.