Coronavirus: Steeds meer coronapatiënten belanden in het ziekenhuis

Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © ANP
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van vrijdag 8 oktober.

GGD: aantal afspraken voor coronatesten neemt toe

Het aantal afspraken voor een coronatest bij de GGD'en neemt snel toe. Van maandag tot en met donderdag werden bij de gezondheidsdiensten 113.582 testafspraken gemaakt. Een week daarvoor waren dat er 97.388, een toename van 16,6 procent. Mensen laten zich vooral testen omdat ze in coronaklachten ontwikkelen of in contact zijn geweest met iemand die positief is getest.
Mensen die zich gezond voelen en zich toch laten testen om bij een restaurant, café, theater of bioscoop binnen te komen, komen uit bij een Testen voor Toegang locatie. Volgens organisator Stichting Open Nederland staan daar vrijdag zo'n 60 duizend testafspraken gepland, en op zaterdag 49 duizend. Die cijfers zijn vergelijkbaar met vorige week.

Steeds meer coronapatiënten belanden in het ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen in het ziekenhuis neemt toe. De afgelopen week registreerde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 365 nieuwe opnames. Dat is weliswaar hetzelfde weektotaal als donderdag, maar ook het hoogste niveau in ruim twee weken.
Vorige week telde het LCPS 288 nieuwe opnames tot en met vrijdag. Dat is een stijging van 27 procent sindsdien: de grootste toename op weekbasis sinds 31 juli, tijdens de vierde golf.
Op dit moment verlaten net zoveel patiënten het ziekenhuis, waardoor het totale aantal onveranderd bleef. Net als donderdag liggen er momenteel 469 patiënten met COVID19 in het ziekenhuis. Op de ic's zijn dat er 130, een stijging van twee mensen. Op de verpleegafdelingen daalde de bezetting juist van 341 tot 339.

Reproductiegetal voor het eerst sinds augustus boven de 1

Het coronavirus rukt weer op. Het reproductiegetal, het getal dat laat zien hoevel andere mensen één besmet persoon kan infecteren, ligt voor het eerst sinds 29 augustus weer boven de 1. Op vrijdag stond het getal op 1,02. Het aantal positieve tests neemt de afgelopen tijd ook weer toe.
Het reproductiegetal wordt iedere dinsdag en vrijdag vastgesteld. Het getal heeft betrekking op de situatie van twee weken geleden, omdat recente cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn. Het getal van 1,02 beschrijft dus de situatie van 23 september.

Hoogste aantal positieve tests in een maand: 2790 nieuwe coronagevallen

Bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zijn de afgelopen 24 uur 2790 nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 8 september, precies een maand geleden. Donderdag lag het aantal nieuwe besmettingen ook al hoog, maar dat kwam toen door nameldingen na een eerdere storing. Vorige week vrijdag ging het om zo'n 1700 positieve tests.
Ook het zevendaags gemiddelde ligt op het hoogste niveau in zo'n drie weken tijd: 2036 nieuwe gevallen per dag. Vergeleken met precies een week geleden is het gemiddelde gestegen met bijna een kwart. Dat is de grootste toename op weekbasis sinds 20 juli, de piek van de vierde golf.
Het gemiddeld aantal sterfgevallen is de afgelopen weken stabiel gebleven: zo'n vier meldingen per dag. Het RIVM ontving de afgelopen zeven dagen 26 meldingen van een sterfgeval.

'Ongevaccineerden op ic hebben spijt dat ze coronaprik niet hebben gehaald'

Het grootste deel van de mensen die met corona in het ziekenhuis liggen, is niet gevaccineerd. Dat zegt Martin Schalij, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) en bestuurder van het LUMC in Leiden. Het gaat volgens hem om zo’n 90 procent van de gevallen. 'Er zijn behoorlijk wat mensen die zeggen: wat heb ik een spijt dat ik me niet heb laten vaccineren.'
Het aantal mensen in de ziekenhuizen in de regio is al wekenlang aan de hoge kant, zegt Schalij in het radioprogramma West Wordt Wakker. Momenteel liggen er zo’n zeventig mensen in de ziekenhuizen in Gouda, Delft, Den Haag, Zoetermeer en Leiden, waarvan twintig op de ic. 'Met name in Den Haag blijft het vol. Dat is ook het gebied waar de vaccinatiegraad laag is.'
Hij merkt dat veel mensen spijt hebben dat ze niet zijn ingeënt. 'Daar kunnen we dan niks aan doen, die gaan we gewoon beter maken. Toch zou het mooi zijn dat iedereen die nog geen prikje heeft gehad, toch een prikje gaat halen', zegt Schalij. Hoeveel mensen er vaccinatiespijt hebben, weet hij niet precies. 'Een deel van de patiënten blijft ontkennen dat ze corona hebben en een deel is zo ziek dat we het niet met ze kunnen bespreken.'

Meer post verstuurd tijdens coronapandemie

Sinds het begin van de coronacrisis heeft een kwart van de Nederlanders meer kaartjes verstuurd dan daarvoor, dat meldt PostNL op basis van een onderzoek waaraan zo'n duizend mensen hebben meegedaan. Onder zowel de handgeschreven kaarten als fysieke kaarten via onlinediensten werd een toename gesignaleerd. Een doel van de groep verwacht ook na de crisis post te blijven versturen.
Het gaat volgens PostNL vooral om Nederlanders tot 40 jaar die het afgelopen anderhalf jaar meer kaarten zijn gaan versturen. Driekwart van de mensen maakt daarvoor gebruik van een online service. Iets meer dan de helft van de mensen geeft aan graag handgeschreven kaartjes te ontvangen.
De toename tijdens de coronapandemie is bijzonder, omdat het postvolume al jaren gestaag afneemt. Hoe dat volume zich gaat ontwikkelen moet nog blijken. Uit de laatste kwartaalcijfers van PostNL blijjkt dat er zo'n 4 procent meer post werd verstuurd dan een jaar daarvoor. Maar die toename zou vooral te danken zijn aan de uitnodigingen voor een coronavaccinatie en advertentiepost.

Alle dorpen in Zuidplas krijgen prikbussen van de GGD

Vanaf volgende week is het voor iedereen vanaf 12 jaar en ouder mogelijk om in ieder dorp in Zuidplas zonder afspraak een coronavaccinatie te halen bij een GGD-prikbus. De bussen staan op woensdag bij het zwembad aan de Sportlaan in Moordrecht en het Dorpshuis Op Moer in Moerkapelle. Op donderdag staat er een prikbus bij Dorpshuis Swanla in Zevenhuizen, en op vrijdag naast zwembad Polderbad in Nieuwerkerk aan den IJssel. Bij de prikbussen wordt het Pfizer-vaccin toegediend.
Bij een bezoek aan de prikbus wordt meteen een afspraak gemaakt voor een tweede prik. Die wordt minimaal drie weken later toegediend. Ook is er een corona-arts aanwezig om vragen te beantwoorden en informatie te verstrekken.
Een foto van de prikbus. Het is de bedoeling dat deze op dertig plekken in de regio wordt geplaatst.
Een foto van de prikbus. Het is de bedoeling dat deze op dertig plekken in de regio wordt geplaatst.

'Nog geen afscheid van coronapas'

Het demissionaire kabinet durft de coronapas begin november niet te schrappen als de druk van coronapatiënten op de zorg blijft zoals die nu is. Dat zeggen bronnen bij het kabinet tegen De Telegraaf.
Mogelijk wordt er wel iets gedaan aan de maximale bezetting van 75 procent die concertzalen zonder vaste zitplaatsen nog moeten hanteren. Het kabinet beslist waarschijnlijk op 5 november over het al dan niet schrappen of aanpassen van de resterende coronamaatregelen. Daarvan is de coronapas de belangrijkste.
Voordat je een kroeg bezoekt, moet je een coronatoegangsbewijs laten zien
Voordat je een kroeg bezoekt, moet je een coronatoegangsbewijs laten zien © ANP
Met de pas, een QR-code op de smartphone of afgedrukt op papier, bewijzen bezoekers dat ze zijn gevaccineerd, negatief getest of genezen van corona. Het toegangsbewijs fungeert als poortwachter in de horeca, theaters en bij sportwedstrijden.

Meer mensen dan normaal overleden in september

Het aantal sterfgevallen lag in het grootste deel van september hoger dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat is te zien in alle leeftijdsgroepen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In vier van de vijf weken in september was er sprake van oversterfte. Dat houdt in dat er duidelijk meer mensen overleden dan te verwachten viel op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends.
Vorige week overleden naar schatting bijna 3100 mensen, 300 meer dan verwacht voor deze periode. Dat mensen stierven door het coronavirus lijkt maar een deel van de verklaring. Van 20 mensen is bekend dat ze zijn overleden aan Covid-19, melden de onderzoekers op basis van cijfers van het RIVM. Wat verder de onderliggende oorzaken zijn van de oversterfte is niet bekend.
Tijdens de uitbraak van het coronavirus overleden maandenlang veel mensen die langdurige zorg ontvingen. De afgelopen maanden is juist bij deze groep geen sprake van oversterfte.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.