Alphen ontsnapt aan nieuwe brugramp? Julianabrug kon instorten, blijkt nu

De Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn tijdens de afsluiting in juli
De Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn tijdens de afsluiting in juli © Mike Mourits
ALPHEN AAN DEN RIJN - In tegenstelling tot wat de gemeente Alphen aan den Rijn het afgelopen kwartaal volhield, kon de Alphense Koningin Julianabrug wel degelijk instorten. Dat blijkt uit een brief die vrijdag door het college van burgemeester en wethouders is verstuurd aan de gemeenteraad. 'Plotseling bezwijken behoorde tot de mogelijkheden.'
Het viaduct over de Hooftstraat en de ruimte onder de Julianabrug die wordt verhuurd aan sportschool Bezemer Fitness konden - naar nu blijkt - het begeven. Op 23 juli, een dag nadat de brug acuut werd afgesloten, meldde de gemeente dat de Hooftstraat en de fitnessruimte uit voorzorg dicht moesten.
In antwoorden op deze zomer gestelde schriftelijke vragen van de lokale politieke partij RijnGouweLokaal, ontkende de gemeente Alphen het instortingsgevaar nog, zo citeerde Studio Alphen, mediapartner van Omroep West, eind augustus uit de antwoordbrief. Nu schrijft de gemeente dat op 21 juli 'een onveilige situatie is vastgesteld, waarbij plotseling bezwijken van het overstek (ter hoogte van het fietspad) tot de mogelijkheden behoort'. Een dag later ging de assault van Bezemer Fitness dicht en werd de Hooftstraat afgesloten voor alle verkeer.

'Ernstiger schadebeeld dan verwacht'

Drie jaar geleden, in 2018, werden de eerste scheuren ontdekt. Er was toen volgens de gemeente geen aanleiding om maatregelen te treffen. Een jaar later was het opnieuw raak. De slijtlaag in het fietspad liet los, ook lag er wapening (technische versterking van de brugconstructie, red.) bloot en was er spoorvorming aanwezig. De gemeente en de provincie Zuid-Holland, die operationeel beheerder van de Julianabrug is, besloten om deze problemen - inclusief de scheur - in de zomer van 2021 te herstellen.
Toen dat afgelopen juli ook daadwerkelijk gebeurde, bleken de problemen veel groter. 'De betondekking was inderdaad gering. Op veel locaties bleek de wapening bloot te liggen. Daarnaast ontbraken er ook delen van de dwarswapening en hoofdwapening', schrijft de gemeente. 'De inspectie van de scheur gaf een ernstiger schadebeeld dan verwacht. Op basis van een analyse en nader onderzoek bleek een groot deel van de wapening te ontbreken, ook bleek een deel gebroken te zijn.'
In 2011 werd de Koningin Julianabrug acuut afgesloten omdat de oeververbinding over de Oude Rijn op instorten stond. De constructie was aangetast door roest. Na reparatiewerkzaamheden volgden jaren van storingen. Nieuw groot onderhoud moest aan die problemen een einde maken, maar in augustus 2015 viel het brugdek met hijskranen en al - tijdens het inhijsen - bovenop huizen en winkels in de Hooftstraat. Sinds het voorjaar van 2016 is de brug in Alphen weer operationeel.

Raadslid: 'Verbijsterend'

'Ik vind het verbijsterend dat nu blijkt dat het wel degelijk onveilig is geweest', reageert het vragen stellende raadslid Ank de Groot zaterdag op de collegebrief. 'We zijn al zo lang bezig met die brug en als ik dan zie wat er allemaal aan de hand is, vraag ik me af: heeft niemand dit eerder gezien? Slijtage is niet van vandaag op morgen.'
Ank de Groot is het boegbeeld van de eenmansfractie RijnGouweLokaal
Ank de Groot is het boegbeeld van de eenmansfractie RijnGouweLokaal © Studio Alphen
Toch is de fractievoorzitter van RijnGouweLokaal terughoudend met haar reactie over de in haar ogen 'drukste brug van Alphen'. Eerst wil De Groot het definitieve onderzoeksrapport afwachten. Dat verschijnt eind oktober. 'Ik ben van de inhoud van deze brief erg geschrokken en als de inhoud van het rapport straks dezelfde kant opgaat, zijn de gemeente en provincie behoorlijk wat verwijten te maken', voorspelt De Groot. Dat rapport zou aanvankelijk begin september gepresenteerd worden, maar is met ruim anderhalve maand vertraagd.

Volgend jaar permanente herstelwerkzaamheden

Inmiddels is de Koningin Julianabrug gestut. Sinds 6 augustus is de Hooftstraat weer toegankelijk. Een week eerder ging de sportruimte van Bezemer Fitness weer open. Hoe lang de Julianabrug mogelijk op instorten heeft gestaan, is niet bekend.
Eind oktober wordt ook bekend welke permanente herstelwerkzaamheden nodig zijn en hoeveel geld dat gaat kosten. Het is in december aan de gemeenteraad om daar het benodigde geld voor beschikbaar te stellen. Het reparatiewerk wordt in de eerste helft van 2022 uitgevoerd.
Zo ziet de gestutte onderdoorgang van de Koningin Julianabrug er momenteel uit
Zo ziet de gestutte onderdoorgang van de Koningin Julianabrug er momenteel uit © Mike Mourits