Gratis tram en P+R langs snelweg getest in strijd tegen verkeersdrukte bij de Mall

De tram stopt bij de Mall of the Netherlands
De tram stopt bij de Mall of the Netherlands © Gemeente Leidschendam-Voorburg/Sicco van Grieken
LEIDSCHENDAM - Wie naar de Mall of the Netherlands wil, maar geen zin heeft om in de file te staan of lang te zoeken naar een parkeerplek, kan dit weekend gratis met de tram. De gemeente Leidschendam-Voorburg en HTM houden zaterdag en zondag een proef met een P+R locatie langs de A4. Bezoekers van het winkelcentrum kunnen daar hun auto parkeren en vervolgens met de tram naar de Mall reizen.
De hoop is dat een P+R langs de snelweg eindelijk een oplossing gaat zijn voor de enorme verkeersdrukte richting het winkelcentrum. Sinds de opening van de Mall of the Netherlands begin maart, worden omwonenden tot wanhoop gedreven door de enorme verkeersdrukte rond het megawinkelcentrum. 'We zijn het spuugzat', zei een omwonende eerder. Uit een eerdere enquête onder bezoekers bleek dat de helft van de shoppers de auto neemt en dat de Mall in het weekend het slechtst bereikbaar is.
File naar The Mall of the Netherlands
File naar The Mall of the Netherlands © Regio15
Zaterdag en zondag wordt met de proef gekeken of dit dan dé oplossing is. 'We willen graag dat bezoekers van de Mall de auto laten staan en met het openbaar vervoer komen. Komen ze toch met de auto, dan bieden we de mogelijkheid om makkelijk te parkeren en met de tram naar de Mall te reizen', meldt de gemeente.

Kosteloos parkeren en met ov

Tijdens de pilot kunnen bezoekers van de Mall hun auto gratis parkeren bij P+R Mall of the Netherlands op het parkeerterrein van Castellum, langs de A4 bij afslag Leidschendam. Op het parkeerterrein, waar 550 auto's kunnen staan, krijgt iedereen een tramkaartje om van de halte Oude Middenweg naar halte Weigelia te reizen met tram 19. Dat kaartje is ook geldig voor de terugreis.
De P+R wordt met digitale borden langs de wegen aangegeven. 'Met de proef bereiden we ons verder voor op het najaar wanneer het druk kan worden en mensen vanwege slecht weer misschien vaker de auto pakken', aldus de gemeente.

Met de fiets

Niet alleen wordt onderzocht of een P+R de oplossing is, ook wil de gemeente proberen om zo veel mogelijk mensen te verleiden om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Zo wordt er gewerkt aan het verbeteren van fiets- en wandelroutes en het bouwen van een bewaakte fietsenstalling.
'De tramhaltes en oversteekplekken rond de Mall worden verbeterd en we maken beter bekend dat tram 2 en 6 gemiddeld elke 5 minuten vanaf station Den Haag Centraal naar de Mall vertrekken', laat de gemeente weten.