Leidens Ontzet in volle gang, dit is er tot en met maandag allemaal te beleven

Burgemeester Lenferink (midden) met rechts van hem voorzitter van de 3 October Vereeniging Rik Kamps
Burgemeester Lenferink (midden) met rechts van hem voorzitter van de 3 October Vereeniging Rik Kamps © Sleutelstad
LEIDEN - Het Leidens Ontzet-weekend is al sinds zaterdagmiddag 17.00 uur in volle gang. Van De Grote Hutspotmaaltijd tot het Leidens Concert Festival op zaterdag en van de kermis tot het 3 October Live Concert op zondag. De meeste festiviteiten vinden echter deze maandag 4 oktober plaats, omdat 3 oktober dit jaar op een zondag valt.
Het Leidens Ontzet Festival dat zaterdagavond plaatsvond, was een groot succes. Het festival werd speciaal voor jongeren tussen de 15 en 28 jaar georganiseerd. Hoewel de reacties over het festival voornamelijk positief waren, was er ook een flink punt van kritiek: de enorme wachtrijen om binnen te komen. 'Ik heb wel anderhalf uur gewacht ofzo. Echt niet grappig.'
Leidens Ontzet Festival ondanks lange wachtrijen een succes

Hutspot eten met de burgemeester

Hutspot eten is, samen met het eten van haring en witte brood, een van de bekendste tradities tijdens Leidens Ontzet. Toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw Leiden ontvluchtten tijdens de oorlog, werd een ketel met hutspot achtergelaten bij de schans Lammen.
De Grote Hutspotmaaltijd had dit jaar een primeur: veganistische hutspot. 'Ik ben begonnen met de veganistische variant, en daar houd ik het gewoon bij voor dit jaar', zei Rik Kamps, voorzitter van de 3 October Vereeniging, tegen mediapartner Sleutelstad. 'Erg lekker.' In totaal werden er een kleine drieduizend hutspotmaaltijden uitgedeeld op het Garenmarktplein, waarvan tweehonderd veganistisch.
Burgemeester Lenferink en Rik Kamps genieten van de hutspot
Burgemeester Lenferink en Rik Kamps genieten van de hutspot © Sleutelstad
Burgemeester Lenferink en voorzitter Kamps benadrukten dat de nieuwe hutspotvariant een blijvertje is. Lenferink: 'Er zijn heel veel mensen in onze stad die niet van vlees houden of dat om principiële redenen niet eten. Nu kunnen we ook deze mensen bij dit evenement betrekken en dat is alleen maar mooi.' Kamps vult aan: 'En we hadden dit jaar beloofd dat we ook halal-hutspot mogelijk zouden maken. Dat is hierbij ook gelukt.'

Muziek op boten geannuleerd

De taptoe, het Lint van Licht, startte om 19.30 uur ouderwets op de Kaasmarkt en trok via de Haarlemmerstraat, Breestraat en het Van der Werfpark, via de Doezastraat en Jan van Houtkade, door Leiden. Bij het standbeeld van Pieter van der Werf, toenmalig burgemeester van Leiden, werd een krans gelegd en bij het monument van stadssecretaris Jan van Hout een defilé afgenomen.
Het slechte weer gooide zaterdag nog wel wat roet in het eten. Vanwege de aanhoudende regen werd er besloten dat er zaterdagavond geen boten met allerlei optredens door de grachten en singels zouden varen. De gemeente Leiden laat weten dat er maandag 4 oktober om 13.00 uur een nieuwe poging wordt gedaan.

Reveille en koraalzang

Omdat 3 oktober dit jaar op een zondag valt, zijn veel festiviteiten verplaatst naar maandag. Pleintaptoe en 3 October Live in Concert zijn wel op zondag. Om 13.30 uur treedt een aantal orkesten op tijdens de taptoe op het Garenmarktplein. Het concert in de Stadsgehoorzaal vangt om 20.00 uur aan.
De gemeente Leiden voert polsbandjes in als coronatoegangsbewijs tijdens Leidens Ontzet. Bezoekers van de horeca in de Leidse binnenstad hoeven daardoor op 2, 3 en 4 oktober slechts één keer per dag de QR-code te laten scannen. De polsbandjes zijn alleen geldig in de horeca binnen de Singels. Er zijn vijf afhaalpunten: Fietsenstalling station Leiden Centraal, het Huigpark, het Ankerpark, het Plantsoen en het Rembrandtpark.
Maandag 4 oktober begint met de reveille op het Garenmarktplein om 7.00 uur, gevolgd door het uitdelen van haring en wittebrood op De Waag vanaf 7.30 uur. Het Koraalzang is om 8.00 uur op het Van der Werfplein, gevolgd door de herdenkingsdienst in de Pieterskerk (10.00 uur).

Kermis en horeca

Verder is er kermis in de stad. De attracties in het Lunapark zijn zaterdag om 13.30 uur opengegaan. Zondag is het terrein vanaf 13.00 uur toegankelijk en 's maandags openen de deuren om 9.00 uur. Verder hebben diverse horecagelegenheden de nodige artiesten geboekt dit weekend.
Overigens is Leidens Ontzet eigenlijk afgelopen vrijdag al van start gegaan. Het officieuze startschot werd door de bekende Leidse cabaretier Jochem Myjer gegeven, met het Minikoraal.

Volledig programma zaterdag 2 oktober

  • 13.00 uur: Feestelijke warenmarkt (diverse locaties)
  • 13.30 uur: Kermis (Lunapark)
  • 13.30 uur: Nostalgische kermis (Pieterskerkplein)
  • 14.00 uur: Voorstelling voor senioren (Stadsgehoorzaal)
  • 17.00 uur: De Grote Hutspotmaaltijd (Garenmarktplein)
  • 19.30 uur: Taptoe (Kaasmarkt)

Volledig programma zondag 3 oktober

  • 13.00 uur: Feestelijke warenmarkt (diverse locaties)
  • 13.00 uur: Kermis (Lunapark)
  • 13.00 uur: Nostalgische kermis (Pieterskerkplein)
  • 13.30 uur: Pleintaptoe (Garenmarktplein)
  • 20.00 uur: 3 October Live in Concert (Stadsgehoorzaal)

Volledig programma maandag 4 oktober

  • 7.00 uur: Reveille (Garenmarktplein)
  • 7.30 uur: Uitreiking haring en wittebrood (De Waag)
  • 8.00 uur: Koraalzang (Van der Werfpark)
  • 9.00 uur: Kermis (Lunapark)
  • 9.00 uur: Nostalgische kermis (Pieterskerkplein)
  • 9.30 uur: Kinderplein (Van der Werfpark)
  • 10.00 uur: Herdenkingsdienst (Pieterskerk)
  • 11.00 uur: Straattheater (Garenmarktplein)
  • 13.00 uur: 3 October University (Van der Werfpark)
  • 13.00 uur: Kindervoorstelling LUMC (dakterras LUMC)