Het mag weer: op elkaar gepakt staan tijdens Leidens Ontzet

LEIDEN - Leiden staat maandag in het teken van de festiviteiten voor Leidens Ontzet. Het is weliswaar 4 oktober, maar omdat 3 oktober dit jaar op zondag viel zijn veel dingen die bij de viering horen een dag verplaatst.
De dag werd afgetrapt met de traditionele reveille. Jong en oud kwam vroeg uit de veren om om 7.00 uur uit volle borst mee te zingen op het Garenmarktplein. En dat het Leidens Ontzet-virus er bij sommigen helemaal ingebakken zit, blijkt deze maandagochtend wel. 'Het is zelfs zo erg dat deze mevrouw Louise Leiden heet. Haar tweede naam is Leiden', zegt een trotse vader over zijn dochter op het Garenmarktplein.
Vanwege de coronacrisis kon het Leidens Ontzet vorig jaar niet gevierd worden. De Leidenaren zijn daarom extra blij dat ze nu weer mogen:
Leidens Ontzet op vroege ochtend afgetrapt met reveille

Haring en wittebrood

Na de reveille werd er bij de Waag volgens de traditie haring en wittebrood uitgedeeld. Omdat de Watergeuzen tijdens de bevrijding van Leiden haring en wittebrood uitdeelden aan de bevolking, wordt dit tijdens de viering altijd nog gedaan.
En of de Leidenaren een beetje honger hebben? 'Jazeker! In 1574 hebben ze er natuurlijk een jaar op moeten wachten, maar nu hebben we dat eigenlijk ook', zegt radiopresentator Menno Bentveld, die ook in de commissie Haring & Wittebrood en Hutspot zit. 'Natuurlijk onder veel minder erge omstandigheden, want toen was de helft van de bevolking uitgestorven, maar je snapt de knipoog.'
Leiden in de rij voor haring en wittebrood

Koraalzang

Om 8.00 uur kwamen veel mensen bijeen voor de koraalzang. Daar nam Martin van der Brugge het dirigentstokje over van Wim de Ru. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat iedereen in het Van der Werfpark dicht op elkaar kon staan. 'Weliswaar met een coronatoegangsbewijs, maar we kunnen weer en daar ben ik zo ontzettend blij om', aldus een blije Van der Brugge.
Ook bij de andere Leidenaren zat de stemming er goed in, al dan niet met behulp van wat Juttersbitter:
Anderhalve meter hoeft niet meer tijdens koraalzang Leidens Ontzet

Studenten Hogeschool hebben geen vrij

Ook burgemeester Lenferink was aanwezig bij de koraalzang en stak daar de studenten van de Hogeschool Leiden een hart onder de riem. Studenten krijgen vanaf dit jaar namelijk geen vrij meer om Leidens Ontzet te vieren. Een nipte meerderheid van de medewerkers vindt zo'n vrije dag niet nodig, bleek uit een peiling van de ondernemingsraad.
Hogeschool Leiden niet vrij met Leidens Ontzet, burgemeester zingt schoolbestuur toe
Ook de studenten van de Hogeschool balen ervan dat ze geen vrij meer hebben op 3 oktober. 'Het is raar, maar we kunnen er niks aan doen', zegt één van de studenten in West Wordt Wakker.

Traditionele dankdienst

Rond 10.00 uur was het tijd voor de traditionele dankdienst in de Pieterskerk. Toen Leiden in 1574 ontzet was van de Spanjaarden, stroomde de Pieterskerk vol en werd er spontaan een dankdienst gehouden. Het is een traditie die Leiden tot op de dag van vandaag nog steeds in ere houdt. Ook Commissaris van de Koning Jaap Smit was hierbij.

Gezelligheid in centrum van Leiden

Het is een gezellige bedoening in de Leidse binnenstad. De kermis wordt drukbezocht en ook vloeit het drank in de horeca.
Gezelligheid op kermis en in centrum van Leiden

Swingen op het water

Het slechte weer van afgelopen weekend gooide wat betreft Muziek op Boten roet in het eten. Vanwege de aanhoudende regen werd er besloten dat er zaterdagavond geen boten met allerlei optredens door de grachten en singels zouden varen. Deze maandag wordt er een nieuwe poging gedaan om 13.00 uur.