Burgemeester Lenferink zingt kritiek op Hogeschool in koraalzang: 'Geef studenten vrij'

Leidse burgemeester Henri Lenferink tijdens de koraalzang
Leidse burgemeester Henri Lenferink tijdens de koraalzang © Omroep West
LEIDEN - Uit volle borst meezingen met de reveille en de koraalzang en zo veel mogelijk haring en wittebrood eten. Voor heel Leiden staat maandag in het teken van de viering van het Leidens Ontzet, behalve voor de studenten van de Hogeschool Leiden. Voor het eerst zijn de studenten namelijk niet meer vrij op deze dag en die beslissing is slecht gevallen in de stad. Zelfs bij de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink.
Vorige week werd bekend dat Hogeschool Leiden na een peiling onder de personeelsleden heeft besloten op 3 oktober geen vrije dag meer te geven. Een nipte meerderheid vond dat namelijk niet meer nodig. Tijdens de feestelijkheden in de stad ontbraken de studenten daarom, omdat zij zich 'gewoon' op school moesten melden. Het is weliswaar 4 oktober, maar omdat 3 oktober dit jaar op zondag valt zijn veel dingen die bij de viering horen een dag verplaatst.
'Het is raar, maar we kunnen er niks aan doen', zei één van de studenten maandagochtend in West Wordt Wakker. 'Met een paar klasgenoten hebben we het nog een beetje gevierd, omdat we een half uur later college hadden. Maar het is wel raar.'

'Voortaan weer lekker meedoen'

Tijdens de koraalzang in het Van der Werfpark werd maandagochtend duidelijk dat ook de Leidse burgemeester Henri Lenferink niet achter het besluit van de hogeschool staat. Hij zei tijdens zijn voordracht - die zin voor zin werd herhaald door de koraalzangers - dat hij hoopt dat de studenten 'voortaan weer lekker meedoen'.
Lenferink vestigt zijn hoop daarbij op het college van bestuur. 'De Hogeschool Leiden heeft met Angelien Sanderman net een nieuwe voorzitter van het college van bestuur, die kan je dat niet direct kwalijk nemen', zei hij. 'Ik denk dat we het de hogeschool gewoon heel lief moeten vragen.'

Kleine meerderheid wilde doorwerken

Volgens een woordvoerder heeft de ondernemingsraad van de Hogeschool Leiden een enquête gehouden onder het personeel. De uitkomst daarvan was dat een kleine meerderheid wilde doorwerken. Daarom heeft de instelling daarvoor gekozen. Voor 3 oktober 2022 is besloten het weer te doen als altijd: er zijn geen colleges en het personeel kan een vrije dag nemen.
Kijk hier hoe burgemeester Lenferink tijdens de koraalzong een liedje voordraagt voor de studenten:
Hogeschool Leiden niet vrij met Leidens Ontzet, burgemeester zingt schoolbestuur toe