Ontvoerde papegaai Charlie gekozen tot Dier van het Jaar

Papegaai Charlie
Papegaai Charlie © Mark van den Bergh
DEN HAAG - De Haagse papegaai Charlie is door de lezers van Kidsweek gekozen tot Dier van het Jaar 2021. De bijzondere ara verdween vorig jaar november ineens uit Loosduinen, de wijk waar Charlie dagelijks doorheen vloog. Na drie weken ontvoerd te zijn kwam Charlie pas weer terug bij haar baasje Mark van den Bergh. 'Ik voel me vereerd. Zeker op Dierendag', reageert hij op de verkiezing.
Voor Charlie zal deze Dierendag een extra feestelijke dag worden. 'Het is bij ons eigenlijk elke dag al een feest, maar vandaag krijgen ze wat extra noten en extra lekker voer. En Charlie is gek op mandarijntjes, dus die krijgt een extra mandarijntje', vertelt Mark tegen Den Haag FM.
De ara is een bekende verschijning in Loosduinen en als het weer mee zit dan vliegt hij deze dag ook nog even door de wijk, met zijn baas aan zijn zijde. 'Het is echt een Loosduinse vogel. Ze is niet meer alleen van mijn vrouw en mij, maar echt van de hele wijk', vertelt Mark. 'Ik zeg altijd: als je langs Loosduinen rijdt, kijk goed omhoog en let goed op de bomen en de lantarenpalen en wie weet kom je hem tegen.'

Hope for Wings

Mark mocht de bloemen en een cheque in ontvangst nemen. De geldprijs van duizend euro wordt gedoneerd aan Hope for Wings. Dat is een organisatie die hulp biedt aan papegaaien en kromsnavels, ze herplaatst en adviseert en informeert over papegaaien. Door de levensduur van een papegaai kan deze de eigenaar overleven, ze helpt dan een nieuw thuis te vinden. Dat doen ze ook bij eventueel verwaarloosde beesten. 'Ze zoeken echt mensen die de vogels een tweede kans kunnen bieden.'
De papegaai vliegt altijd vrij door de wijk, maar Loosduinen was eind vorig jaar in rep en roer toen de blauw-gele ara na een vliegronde niet naar huis terugkeerde. Charlie kwam na drie weken weer terug bij haar eigenaar. Deze bijzondere gebeurtenis was voor de organisatie voldoende reden om de ara te nomineren voor de dierenprijs. Uiteindelijk besloot het publiek in een meerderheid van stemmen dat Charlie het Dier van het Jaar werd.

Een derde van de stemmen

Charlie kreeg bijna een derde van de stemmen van het publiek. De ara nam het voor de eretitel onder meer op tegen labrador Bruce en terriër Boris, twee speurneuzen die in Zuid-Amerika op vliegvelden naar tanden botten en huiden van jaguars sporen. Kat Lotje was genomineerd, omdat ze allerlei spullen uit de buurt pikt en koe Leonarda 12 zwom bijna honderd kilometer nadat de Maas in Roermond overstroomde.