GroenLinks: Arjen Kapteijns moet Bert van Alphen opvolgen als wethouder

Arjen Kapteijns moet de nieuwe wethouder worden in Den Haag | Foto GroenLinks
Arjen Kapteijns moet de nieuwe wethouder worden in Den Haag | Foto GroenLinks
DEN HAAG - GroenLinks in Den Haag draagt raadslid en oud-fractievoorzitter Arjen Kapteijns voor als wethouder. Mocht de gemeenteraad daarmee aanstaande donderdag instemmen, dan volgt Kapteijns Bert van Alphen op. De laatste stapte drie weken geleden op na een zeer kritisch rapport over de Stichting Energieacademie.
Kapteijns zit ruim acht jaar in de Haagse gemeenteraad. Tot vorige week was hij ook fractievoorzitter. Maar nadat de leden van GroenLinks tijdens een verkiezing Mariëlle Vavier kozen als lijsttrekker, droeg hij de voorzittershamer aan haar over. De bedoeling is dat Kapteijns in dezelfde portefeuille krijgt als Van Alphen: sociale zaken, werkgelegenheid en emancipatie en inburgering.
Kapteijns is nu nog ambtenaar bij de Rijksoverheid. Hij zegt in een toelichting dat hij heel vereerd is dat de fractie hem heeft voorgedragen en 'supergemotiveerd' is om aan de slag te gaan, ook al rest hem nog een half jaar tot de verkiezingen. 'De uitdagingen blijven enorm, vooral voor de mensen die het het hardst nodig hebben. Hen wil ik een duwtje in de rug geven, bijvoorbeeld bij het vinden van onderdak of een betaalde baan.'

Beleid Van Alphen 'krachtig' voortzetten

Fractievoorzitter en lijsttrekker Vavier vindt dat onder Van Alphen veel dingen op gang zijn gezet die door Kapteijns 'krachtig' moeten worden voortgezet. Zij noemt daarbij het verbeteren van de maatschappelijke opvang en zaken als integratie en emancipatie. 'We zijn blij dat Arjen Kapteijns bereid is deze verantwoordelijkheid op zich te nemen en voort te bouwen op het goede werk van Bert.'
De gemeenteraad moet nog instemmen met de benoeming van Kapteijns. Voor het eerst gebeurt dat na een hoorzitting, waarbij raadsleden vragen aan de beoogd wethouder kunnen stellen. Als de raad Kapteijns inderdaad benoemt, komt er een raadszetel voor GroenLinks vrij. Die wordt ingenomen door de huidige fractievertegenwoordiger Isabel Bos.

Kritisch rapport

GroenLinks moest op zoek naar een nieuwe wethouder nadat Bert van Alpen op 13 september per direct opstapte, na een zeer kritisch rapport over wat misging bij de Stichting Energieacademie. 'Voor het handelen van de gemeente als geheel voel ik mij als wethouder bestuurlijk verantwoordelijk', aldus de voormalig wethouder drie weken geleden in een brief aan de gemeenteraad.
De Energieacademie was een ambitieus banenproject, dat honderden kwetsbare jongeren en bijstandsgerechtigden aan een baan moest helpen. Het ging echter al een jaar na de officiële opening failliet. Slechts zeventien mensen werden begeleid naar werk. Van Alphen was deze collegeperiode als wethouder verantwoordelijk voor het project. In een rapport constateerde bureau Berenschot dat veel partijen fouten hadden gemaakt.
Sinds een paar jaar worden nieuwe wethouders in Den Haag gescreend om daarmee problemen op het gebied van integriteit te voorkomen. Ook Kapteijns is onder de loupe genomen. Eerst dook een extern bureau in zijn antecedenten. Maandagochtend was er nog een gesprek met een onafhankelijke Commissie Integriteit. Die bestond uit voormalig hoofd-officier van justitie Kitty Nooy, oud-commissaris van de koningin in Zuid-Holland Joan Leemhoud-Stout en burgemeester Jan van Zanen. 'Op basis van de rapportage van het externe bureau en het gevoerde gesprek met de kandidaat-wethouder heeft de commissie geen feiten en omstandigheden op het gebied van integriteit aangetroffen die een beletsel vormen voor de benoeming van de kandidaat als wethouder van de gemeente Den Haag', constateert die commissie.

Grootste partij tegen benoeming

De grootste partij in de Haagse gemeenteraad, Hart voor Den Haag, gaat donderdag tegen de benoeming van Kapteijns stemmen. Het is voor die partij 'onbespreekbaar' dat er nog voor een periode van een half jaar een nieuwe wethouder in Den Haag wordt benoemd. 'Een wethouder van een grote stad zoals Den Haag ontvangt een salaris van 10.743,43 euro per maand. Na drie maanden in functie heeft een (oud-)wethouder recht op een ontslaguitkering van twee jaar. Het eerste jaar 80 procent en het tweede jaar 70 procent. Dit betekent dat vijf maanden werken de Haagse belastingbetaler ruim 247.000 euro zal kosten', aldus de raadsleden Arjen Dubbelaar en Ralf Sluijs..
Volgens hen doet een stadsbestuur in de laatste maanden voor de verkiezingen niet meer zo heel veel. Daarom kunnen de taken van de vertrokken Van Alphen prima worden verdeeld over de rest van het zittende college. Hart voor Den Haag roep ook andere partijen op tegen de benoeming te stemmen. 'Iedere partij die deze voordracht steunt, maakt zich volslagen belachelijk als ze de woorden 'financiële degelijkheid' nog in de mond durven te nemen', stellen Dubbelaar en Sluijs.