Den Haag wipt meeste tegels eruit bij NK Tegelwippen

DEN HAAG - Het afgelopen jaar zijn in Den Haag meer dan 200.000 stoeptegels vervangen door groen. Met deze score werd de gemeente de grote winnaar in de tweede editie van het NK Tegelwippen. Voor deze prestatie krijgt het stadsbestuur dinsdag de Gouden Schep.
Er deden tachtig gemeenten mee aan de actie om hun woonplaats te vergroenen. Bewoners konden zelf meedoen door stoeptegels uit de tuin te verwijderen en deze in te leveren. In Den Haag werd hier massaal gehoor aan gegeven. Daar waar bij de start van de wedstrijd het doel was om 19.000 tegels te vervangen kwam de teller uiteindelijk uit op 200.000. Op de plek van de tegels staan nu bomen en planten.
In heel Nederland werden er tijdens het kampioenschap meer dan 1,5 miljoen stoeptegels vervangen door groen. Geen enkele andere gemeente kwam tot het totaal van Den Haag, waardoor wethouder Liesbeth van Tongeren uit handen van presentator Lodewijk Hoekstra de Gouden Schep mocht ontvangen.
'Lijkt een klein gebaar'
Van Tongeren is blij dat haar stad de strijd heeft gewonnen. 'Het lijkt een klein gebaar om een paar tegels te verwijderen en er groen voor in de plaats te zetten, maar dit helpt echt om onze stad groener, klimaatbestendiger en mooier te maken', zo is de wethouder van mening.
De Gouden Tegel ging aan de gemeente Den Haag voorbij. Dat is de prijs voor de gemeente die de meeste tegels per inwoner (TPI) wist te wippen. Dat werd de Brabantse gemeente Rucphen. Het was de tweede keer dat het NK Tegelwippen werd gehouden, en is onderdeel van de campagne 'Een groener Nederland begint in je eigen tuin' van vijftien organisaties. Andere gemeenten in de regio deden ook mee. Zo werden er in Delft 6021 tegels gewipt, in Wassenaar 2428 en in Leiden gingen 31.309 tegels de grond uit.
Vergroot leefruimte voor planten en dieren
Het NK liep van 30 maart tot en met 30 september. In die periode is volgens de organisatie meer dan 14 hectare 'vergroend', ongeveer 28 voetbalvelden. Het vervangen van tegels door groen helpt volgens de organisatie met het verminderen van wateroverlast, het bieden van koelte in tijden van hitte en het vasthouden van water bij droogte. 'Het vergroot de leefruimte voor planten en dieren en draagt zo bij aan de biodiversiteit', aldus de organisatie. 'Bovendien is een nabije groene leefomgeving goed voor onze mentale gezondheid.'