Rechter: te weinig bewijs voor brandstichting in moskee door dakloze man

De brand vond plaats op het terrein van moskee Assalam aan de Antwerpseweg in Gouda
De brand vond plaats op het terrein van moskee Assalam aan de Antwerpseweg in Gouda © Google Maps
GOUDA - De 41-jarige Johannes R., de dakloze man die terecht stond voor brandstichting in een moskee in aanbouw in Gouda, is dinsdag door de Haagse rechtbank vrijgesproken. Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) één jaar cel geëist tegen R. De rechtbank oordeelde dinsdag dat er te weinig 'rechtstreeks bewijs' is voor R. zijn betrokkenheid bij de brand.
De brand van 3 april bij de moskee aan de Antwerpseweg zorgde voor maatschappelijke onrust, omdat er juist in die tijd ook dreigbrieven naar andere moskeeën werden gestuurd. Maar het OM sloot terroristische motieven al snel uit. De precieze oorzaak van de brand in de moskee is niet vastgesteld: er zijn geen jerrycans of andere materialen om brand mee te stichten, aangetroffen.
R. struinde op de avond van de brand rond de moskee. Volgens de rechtbank roept 'het zeker vragen op' dat verdachte naar brand rook toen hij werd aangehouden, maar er is volgens de rechters te weinig 'rechtstreeks bewijs' voor zijn betrokkenheid bij de brand. Zo vinden zij onder meer de camerabeelden te onduidelijk.