Twee spitssnuitdolfijnen aangespoeld op strand Monster en overleden

MONSTER - Op het strand van Monster zijn dinsdag aan het einde van de middag twee spitssnuitdolfijnen aangespoeld. Volgens opvang- en kenniscentrum SOS Dolfijn is nog geprobeerd de dieren te redden, maar ze hebben het allebei niet overleefd.
'Gezien de soort en de grootte van de dieren, vier tot vijf meter, is direct het walvisprotocol geactiveerd', laat SOS Dolfijn weten. 'Hulpverleners van KNRM Ter Heijde zijn snel ter plaatse gegaan en ook een team van EHBZ Noordwijk (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren).'
Hulpverleners probeerden de dieren nog te redden
Hulpverleners probeerden de dieren nog te redden © SOS Dolfijn
De hulpverleners probeerden de twee dolfijnen terug naar zee te helpen, maar dat is niet gelukt. 'Het ene dier overleed al snel nadat de hulpverleners ter plaatse waren. Met man en macht lukte het om het tweede dieren richting zee te keren, maar helaas overleed ook dat dier', zegt SOS Dolfijn daarover.

Onderzoek Universiteit Utrecht

De spitssnuitdolfijnen worden voor onderzoek naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht. Daar wordt gekeken of te achterhalen is waarom de dieren zijn gestrand en zijn overleden.
De spitssnuitdolfijnen zijn van het strand gehaald
De spitssnuitdolfijnen zijn van het strand gehaald © Regio15
Spitssnuitdolfijnen leven doorgaans in diepe oceanen. Volgens SOS Dolfijn horen ze niet thuis in de ondiepe Noordzee. Vorig jaar nog werd er één gezien voor de kust van Wassenaar. En in 2017 spoelden er twee levend aan op de stranden van Serooskerke en Egmond. Beide dieren overleden niet veel later.