Instellingen

Scheveningen krijgt ook vergunning voor vreugdevuur

Vreugdevuur op het strand van Scheveningen
Vreugdevuur op het strand van Scheveningen © ANP
DEN HAAG - Het vreugdevuur op het strand van Scheveningen, tijdens de jaarwisseling, kan als het aan de gemeente Den Haag ligt doorgaan. Burgemeester Jan van Zanen heeft dinsdagavond een vergunning verleend en overhandigd aan de organisatoren, meldt de gemeente Den Haag.
Voordat aan Scheveningen het groene licht kon worden gegeven, wilde de gemeente eerst met de buurt in gesprek over maatregelen ter bescherming van paviljoens die tijdens de winter op het strand mogen blijven staan. 'De vergunningen voldoen aan alle eisen', zegt de gemeente dinsdag. Vorige week werd ook al bekend dat er een evenementenvergunning voor het vreugdevuur in Duindorp was afgegeven. De vergunningen voor Escamp en Laak kosten iets meer tijd, zegt de gemeente.
Don Obelix, jarenlang betrokken bij de organisatie van het vreugdevuur in Scheveningen, vindt het 'belangrijk' dat het vuur mag worden gebouwd. Hij zegt het wel jammer te vinden dat er beperkingen gelden. Toch overheerst blijdschap: 'Het is supermooi dat de traditie kan worden voortgezet, ook al moet het kleiner. Daar zijn heel veel mensen heel blij mee'. De organisatie van het vreugdevuur laat weten dat ze momenteel druk bezig zijn met alle voorbereidingen. 'Dit alles betekent dat we aankomend jaar weer een groots nieuwjaarsfeest gaan organiseren die veel betekent voor de inwoners op Scheveningen.'

Vonkenregen

De vreugdevuren waren tientallen jaren lang een traditie in Den Haag. Buurten bouwden hoge stapels van kratten en kerstbomen. Vooral tussen Scheveningen en Duindorp, twee buurten die vlak bij elkaar liggen, ontstond rivaliteit. Dat ging mis bij de jaarwisseling 2018-2019. Door de harde wind ontstond bij Scheveningen een vonkenregen.
Brandende stukjes hout vlogen over de huizen, waardoor op meerdere plekken branden ontstonden. Bij onderzoek bleek dat de bouwers zich niet aan de afspraken met de gemeente hadden gehouden. De torens werden hoger dan afgesproken en de gemeente zag dat door de vingers uit angst voor ongeregeldheden. Het onderzoek leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke.

Tien meter breed, diep en hoog

Bij de komende jaarwisseling mag 'de veiligheid van omstanders en omwonenden niet in het geding komen', zegt de gemeente. Zo mogen de vuurstapels in Scheveningen en Duindorp maximaal tien meter breed, diep en hoog zijn. Vergeleken met de laatste vreugdevuren is dat ongeveer de helft van de lengte en de breedte en een kwart van de hoogte.
Volgens de gemeente voldoen de aanvragen voor de evenementenvergunningen aan alle eisen. Wel is het zo dat belanghebbenden nog bezwaar tegen de vergunningen kunnen maken. Daarnaast moeten nog meer procedures worden doorlopen. De organisatoren van Duindorp en Scheveningen moeten ook een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet aanvragen. Die wordt beoordeeld door de provincie. Alle vier moeten ze een ontheffing krijgen van de milieuregels. Dat wordt weer beoordeeld door het college van burgemeester en wethouders in Den Haag. Ook tegen het verlenen van deze vergunningen kan bezwaar worden gemaakt.