Regenjas kan binnenkort de kast in, zonnig weekend op komst

© ANP
REGIO - De laatste gure buien trekken momenteel over de regio en dan volgt dit weekend éíndelijk aangenaam najaarsweer met veel ruimte voor de zon. Laat die Indian summer maar komen. 'Nou, dat ook weer niet, maar er komen zeker een paar mooie dagen aan', voorspelt Omroep West-weerman Huub Mizee.
Bikiniweer zal het niet worden, maar die regenjas kan de kast tenminste weer even in. Met name vrijdag en zaterdag beloven mooie dagen te worden waarbij het kwik rap kan oplopen, al tempert weerman Huub Mizee de hoge verwachtingen een beetje. 'De temperaturen zullen niet boven de 20 graden uitkomen, maar wel zo'n 17, 18 graden hier en daar. Droog, met zon', aldus Mizee.
Woensdag zorgt een depressie vanuit het westen voor veel bewolking en buien. Dat neemt vanaf woensdagmiddag geleidelijk af en dan volgen opklaringen. 'Donderdag zal al droger verlopen, vrijdag en zaterdag komt de zon erbij. Of het echt strandweer wordt? In elk geval lekker terrasweer.'

Zomerse nadagen in oktober niet uitzonderlijk, wel van korte duur

Dat we een mooie weekend tegemoet gaan heeft te maken met een restje van orkaan Sam op de Atlantische Oceaan, legt Mizee uit. Zo'n hogedrukgebied zorgt voor behoorlijke temperatuurverschillen. 'Overdag kan het met een zonnetje aangenaam warm worden, maar 's nachts is het koud.'
Volgens Huub zijn dit soort zomerse dagen in de herfst niet uitzonderlijk; het is wel eens warmer geweest. Alleen is het na komend weekend voorlopig wel weer voorbij. 'Vanaf zondag gaat het kwik naar beneden, de dagen erna zal de temperatuur dalen tot zo'n 14, 15 graden overdag en rond de 9 graden in de nacht', verwacht Mizee. 'Dat is normaal voor deze tijd van het jaar. September verliep juist droog en in oktober sloeg het om, met relatief veel neerslag. Maar dit is wat je van ons klimaat in deze tijd kunt verwachten: rond de 15 graden met af en toe een bui', besluit de weerman.