Grote wateroverlast in Gouda na wolkbreuk

Wateroverlast in Gouda na hevige regenval
Wateroverlast in Gouda na hevige regenval © Omroep West
REGIO - De hevige regenval van woensdag leidde in de regio tot veel problemen. Meerdere straten liepen onder. Met name in Gouda stonden veel straten blank. De brandweer sprak van 'een wolkbreuk' en was tot in de middag druk om de schade te verhelpen zodat het water weg kon lopen. 'Het veiligstellen van de woningen en winkels heeft onze prioriteit', aldus een brandweerwoordvoerder.
Op beelden die rondgaan op sociale media is te zien hoe straten in Gouda compleet zijn ondergelopen door een overvloed aan water. Met name in de wijk Korte Akkeren zorgt het overtollige water na overstroomde riolen voor veel problemen. Bewoners delen foto's en video van ondergelopen straten en parkeerplaatsen in hun buurt.
De Bosweg is ook ondergelopen en afgezet
De Bosweg is ook ondergelopen en afgezet © AS Media
Een winkelstraat aan de Bosweg in de kaasstad stond eveneens blank. Het water stroomde volgens getuigen ter plaatse de winkels nét niet binnen. Bibliotheek Gouda meldde last te hebben van lekkage op de eerste etage naar aanleiding van de heftige buien.

Water sijpelt door Goejanverwelledijk Gouda

De Goejanverwelledijk leek zelfs even te zijn 'doorgebroken'. Op beelden is te zien hoe uit een plek in de dijk water het achterliggende talud in stroomde. Van een echte dijkdoorbraak was geen sprake, laat de gemeente Gouda weten.

'Bijna 30 centimeter water'

Volgens een winkelier was de wateroverlast in Korte Akkeren het gevolg van achterstallig onderhoud. 'Er stond bijna 30 centimeter water, het is gelukkig niet de winkel in gestroomd. Wel is er veel schade', vertelde hij Omroep West-verslaggever Lieuwe van Slooten. Volgens Omroep West-weerman Huub Mizee is er vanmorgen maar liefst 37 millimeter regen gevallen. 'De straat leek wel een rivier', aldus Van Slooten.
Bij Bnet Elyoum (kledingverhuur) aan de Prins Hendrikstraat stond de winkelvloer wél onder water, zo'n 20 centimeter. Met hulp van de brandweer lukte het de eigenaresse het water naar buiten te trekken.
Waterschade in een winkel in de wijk Korte Akkeren
Waterschade in een winkel in de wijk Korte Akkeren © Omroep West

Water aan het zakken

Het water in de Korte Akkeren en andere wijken is inmiddels zakkende. De brandweer Hollands Midden meldt weer te zijn 'ingerukt' na het veiligstellen van verschillende winkels en woningen. 'De wateroverlast en de gevolgen daarvan hebben niet tot letsel geleid bij bewoners en bezoekers', aldus de hulpdienst.
'Ik dank alle hulpdiensten voor de inzet die vandaag is gepleegd', zegt burgemeester Verhoeve. Wie vragen heeft over de wateroverlast, kan contact opnemen met het waterschap, aldus de gemeente.