Vaarwel Rotterdam, hallo Den Haag: oudste cabaretfestival na 33 jaar terug in de regio

Een eerdere editie van het Cameretten Festival
Een eerdere editie van het Cameretten Festival © ANP
DEN HAAG - Freek de Jonge, Brigitte Kaandorp, Jandino Asporaat, Marc-Marie Huijbregts, Theo Maassen, Herman Finkers, Guido Weijers en Paul de Leeuw. Dit zijn nog maar een paar namen van cabaretiers die hun podiumcarrière begonnen op het festival Cameretten. In het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam won Thjum Arts vrijdagavond de finale van dit oudste cabaretfestival van Nederland. Voor de allerlaatste keer was de Maasstad het decor, want vanaf 2022 verhuist het festival van Rotterdam naar Den Haag. En daarmee is het na 33 terug in de regio. Cameretten is namelijk van oorsprong een Delfts evenement.
Het is 1966 als de Delftse studentenvereniging SSR een lustrumfeestje wil vieren. SSR staat in Delft beter bekend onder de naam De Koornbeurs, vernoemd naar het eeuwenoude gebouw in het historische centrum, dat de thuisbasis van de vereniging is. Het lustrum wordt gevierd met een cabaretfestival; iets dat op dat moment nog niet bestaat in Nederland. Deelnemers uit heel Nederland mogen zich inschrijven. Er zijn voorselecties, voorrondes en uiteindelijk een finale in de aula van de TU. De naam van het evenement is een knipoog naar het pleintje waaraan de Koornbeurs staat: de Cameretten.
De eerste winnaar ooit is acteur Marnix Kappers. Andere finalisten van het eerste uur zijn Ivo de Wijs, de groep Don Quishocking en het duo Neerlands Hoop, dat bestaat uit Freek de Jonge en Bram Vermeulen. Allemaal namen die een prominente plek hebben verworven in de cabaretgeschiedenis. Het festival blijkt in een behoefte te voorzien en al snel komt het volledig los te staan van de studentenvereniging.
Eerste winnaar Marnix Kappers in 2016
Eerste winnaar Marnix Kappers in 2016 © Camaretten

Vertrek naar Rotterdam

Ruim dertig jaar lang blijft Cameretten een Delfts festival. Op meerdere locaties in de stad worden voorstellingen gehouden, waaronder de verdwenen Stadsdoelen en het inmiddels tot horecagelegenheid verbouwde Waagtheater. Cameretten groeit uit tot het onafhankelijke podium waar jong talent zich kan ontwikkelen, onder begeleiding van professionele regisseurs en coaches. Het behalen van de finale is voor veel artiesten het begin van een lange loopbaan.
Als in 1987 de Stadsdoelen afbranden en Delft geen schouwburg meer heeft, verhuist het cabaretfestival in 1988 naar Rotterdam, waar het Luxor Theater de nieuwe locatie wordt.

Den Haag als humorstad

Dat Rotterdamse theater heeft onlangs besloten om het over een andere boeg te gooien. 'Een veranderende programmering en positionering van het Luxor Theater zorgt ervoor dat de samenwerking niet kon worden voortgezet', laat de organisatie van Cameretten weten.
Geen probleem, want de stad Den Haag verwelkomt het festival met open armen. Volgens directeur Lucien Kembel van Diligentia/PepPijn en programmeur Mark Kalsbeek van de Koninklijke Schouwburg, bestond de ambitie al langer om van Den Haag 'de stad van de humor' te maken.

Koninklijke Schouwburg, Diligentia en PePijn

De Koninklijke Schouwburg, Diligentia en PePijn zijn de locaties waar de komende jaren de voorrondes en finales gaan plaatsvinden. Maar er zal ook dankbaar gebruik worden gemaakt van de Cultuurankers; dat zijn de verschillende wijktheaters in de stad. 'We zien veel kansen en mogelijkheden in Den Haag', vertelt directeur Merel Mathey van het Camerettenfestival.
Kembel en Kalsbeek vullen haar aan: 'Den Haag is de plek waar het vrije woord en het tegengeluid richting beleidsmakers mag klinken. Het bieden van een prominentere rol aan cabaret en jong talent is daarom niet alleen een verruiming van het aanbod in Den Haag, maar ook een hele logische stap.'