Deze flitspalen in Zuid-Holland zorgen voor de meeste bekeuringen

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
REGIO - Ergernis voor de automobilist, kassa voor de overheid: flitspalen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakt de balans op van de periode mei tot september 2021. Uit de cijfers komt naar voren dat automobilisten dit jaar weer meer verkeersovertredingen begingen. De flitspaal in Gouda bleek het meest productief, die leverde ruim 17.000 boetes op.
Tussen mei en september registreerde de flitspaal bij de Goudse Poort in Gouda maar liefst 17.256 keer een verkeersovertreding. De flitspaal is hiermee niet alleen de meest actieve van de provincie Zuid-Holland, maar voert ook de landelijke lijst aan. Het ging in alle gevallen om een snelheidsovertreding.
Plek twee is voor de flitspaal op de N57 bij Goeree-Overflakkee. Die paal flitste 14.909 keer. Daarbij hielden automobilisten zich 14.828 keer niet aan de snelheid, 81 keer werd het rode licht genegeerd.

Zuid-Holland spant de kroon

De derde plaats is voor de flitspaal langs de Westlandse Wippolderlaan aan de N211. Deze flitser leverde 12.066 vastgelegde verkeersovertredingen op. In 11.938 gevallen betrof het een snelheidsovertreding, 128 keer ging het om rijden door rood.
Verder blijkt uit de cijfers van het ministerie dat Zuid-Holland de kroon spant, met in totaal 395.462 vastgelegde verkeersovertredingen prijkt de provincie bovenaan de landelijke lijst. Noord-Brabant en Noord-Holland volgen op flinke afstand.
In de periode mei tot september zijn in heel Nederland bijna 3 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd. Dat is meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen werden ruim 2,6 miljoen verkeersboetes opgelegd. Dit is waarschijnlijk deels te verklaren doordat meer mensen vorig jaar thuiswerkten. Daarnaast zijn meer trajectcontrolesystemen werkzaam ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus het ministerie. De meeste verkeersboetes worden opgelegd voor te hard rijden, ruim 2,5 miljoen. De verkeersovertredingen zijn vastgesteld met behulp van een flitspaal, via een trajectcontrole en door gebruik van mobiele radarsets. De vier grote steden Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht pleitten deze week voor meer flitspalen ter bevordering van de verkeersveiligheid. Ze stuurden hierover een brandbrief aan ministeries van Justitie en Veiligheid en van Infrastructuur en Waterstaat.