Bomen Haagse Mient mogen worden gekapt: 'Daar zijn we niet happy mee'

Omwonenden van de Haagse Mient voeren actie voor behoud van de bomen
Omwonenden van de Haagse Mient voeren actie voor behoud van de bomen © Omroep West
DEN HAAG - De vergunning voor het kappen van 158 bomen op de Mient in Den Haag wordt niet geschorst door de rechter, blijkt uit een uitspraak die woensdag is gedaan. Buurtbewoners, verenigd in het actiecomité Eerlijk Plan Mient, hadden daar om gevraagd omdat volgens hen de gemeente 'maar doordendert' met het in hun ogen slechte plan. 'Maar de rechter zegt dat hij de kapvergunning niet kan tegenhouden. Daar zijn we niet happy mee', zegt Bram Vreven van het actiecomité.
De bomen op de Mient moeten plaatsmaken omdat de riolering wordt vervangen en omdat er zeventig extra parkeerplekken moeten komen, die zijn bedoeld om de parkeerproblemen in de Vruchtenbuurt op te lossen. Maar volgens de bewoners zijn die extra parkeerplaatsen overbodig, omdat er nu al dagelijks tientallen leeg zouden staan. Ze trekken de cijfers over de parkeerdruk die de gemeente gebruikt in twijfel. Ook zou er niet zijn overlegd met de direct omwonenden en zou volgens de bewoners het riool vervangen kunnen worden zonder dat er bomen moeten verdwijnen.
Het actiecomité haalde 2500 handtekeningen op tegen het plan en stapte naar de bestuursrechter om het verdwijnen van de bomen tegen te houden. 'Dat proces kan nog maanden tot een jaar duren', vertelt Vreven. 'En de gemeente wil niet wachten. Ze wilden op 27 september beginnen met de werkzaamheden. Daarom hebben we een voorlopige voorziening aangevraagd om de kapvergunning te schorsen. Daar heeft de rechter vandaag uitspraak over gedaan. Hij kan het niet tegenhouden, helaas.'
Omwonenden van de Haagse Mient voeren actie voor behoud van de bomen
Omwonenden van de Haagse Mient voeren actie voor behoud van de bomen © Omroep West

Debat in de raad

Donderdag wordt het plan voor de Mient besproken in de gemeenteraad. 'Ik verwacht dat er stevige vragen zullen worden gesteld omdat partijen zich slecht geïnformeerd voelen', zegt Vreven, die zelf ook nog zijn visie zal geven als inspreker. 'Het hangt van de houding van wethouder Robert van Asten af. Het vervelende is dat je als burger niets kunt ondernemen en dat je tegen een kapvergunning moet procederen.'
Vreven hoopt dat de wethouder de plannen gaat heroverwegen en dat een groot deel van de bomen kan blijven staan. Volgens hem kan er sowieso in de twee weken na de rechterlijke uitspraak van woensdag nog niet worden begonnen met de werkzaamheden.