Zuid-Holland kampioen flitspaalboetes: waarom worden we zo vaak geflitst?

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
REGIO - Nergens in het land worden automobilisten zo vaak geflitst als in Zuid-Holland. Onze regio heeft maar liefst zes plekken in de top 10 van meest actieve flitspalen tussen mei en september 2021 bemachtigd. Maar hoe komt het dat dit stukje Nederland zulke succesvolle flitsers heeft?
Een van de oorzaken is de 'flitspaaldichtheid' in Zuid-Holland. 'In Zuid-Holland staan 240 flitspalen', zegt Jorn de Vries, directeur van verkeerdienst Flitsmeister. 'Ter vergelijking, Noord-Brabant heeft na Zuid-Holland de grootste dichtheid met 176 palen', vertelt hij.
'En in Friesland hoeven bestuurders maar met drie flitspalen rekening te houden. Zuid-Holland is gewoon heel zwaar bezet. En dat is best een logische verklaring voor het feit dat de palen daar hoog scoren, want daar staan gewoon de meeste.'

Logische conclusie

Daarnaast heeft Zuid-Holland ook heel veel verkeer. Tussen 1 mei en 31 augustus 2021 werd er 583 miljoen kilometer gereden in deze provincie. 'Zuid-Holland is de provincie met het meeste verkeer. Je ziet daarbij wel dat veel andere provincies ook hoog scoren, zoals Gelderland (565 miljoen kilometer) en Noord-Brabant (540 miljoen kilometer). Dat heeft ook te maken met de oppervlakte van die provincies', legt De Vries uit.
'De combinatie van de hoeveelheid verkeer en de hoeveelheid flitspalen, maken het voor mij dus een logische conclusie dat de top 10 van succesvolle flitspalen grotendeels bezet wordt door palen in Zuid-Holland.'
Uit de cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat tussen mei en september van dit jaar maar liefst 395.462 verkeersovertredingen zijn geflitst in Zuid-Holland. En met dat aantal verkeersboetes is onze regio met een grote voorsprong de koploper van Nederland. Op de tweede plek staat namelijk Noord-Brabant met 158.104 verkeersovertredingen en op de derde plek staat Noord-Holland met 140.683 verkeersovertredingen. Daarnaast gaat 'de hoofdprijs' voor de meest succesvolle flitspaal van Nederland naar de flitspaal bij de Goudse Poort in Gouda die ruim 17.000 boetes opleverde.

'Overzichtelijke wegen nodigen uit tot harder rijden'

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen bevestigt dat er veel verkeer is in onze regio. 'Het verkeer in de Randstad is gewoon drukker als je het over heel Nederland bekijkt.' Daar voegt de verkeerspsycholoog aan toe dat hier meer zakelijk verkeer is dat kan zorgen voor harde rijders.
'Daarbij is er veel woon-werkverkeer en zakelijk verkeer in deze regio dat haast heeft. Als die mensen een tijdje in de file staan en daardoor het gevoel hebben dat ze langer hebben gewacht, willen zij die "verloren tijd" vaak inhalen door harder te rijden en misschien ook met door rood te rijden. En dat is een teken voor de flitspalen.'
'Meer zakelijk verkeer kan zorgen voor meer hardrijders'
Ook oppert Tertoolen nog een andere oorzaak voor het feit dat mensen hier vaak op de bon worden geslingerd door flitspalen. Wegen kunnen namelijk onbedoeld uitnodigen tot harder rijden.
'We denken dat een bord met een maximumsnelheid bij de weg ervoor zorgt dat mensen dat ook gaan rijden. Maar wat vooral bepalend is, is hoe de weg eruitziet. Als de weg er ruim uitziet, heel overzichtelijk is met weinig bochten en goed asfalt, dan gaan mensen harder rijden dan op wegen met onoverzichtelijke bochten, veel bomen en klinkers. Dan rij je automatisch langzamer. En in de Randstad heb je door de verstedelijking veel overzichtelijke wegen.'

Veel flitspalen

Bij deze laatste oorzaak houdt de verkeerspsycholoog wel een slag om de arm. 'Deze factoren zijn allemaal mogelijke verklaringen voor de grote hoeveelheid flitsboetes in Zuid-Holland, maar dat zijn wel factoren die je eerst goed moet onderzoeken om met een waterdichte uitspraak daarover te kunnen komen.'
Dat onze regio dus de meest succesvolle flitspalen heeft, is niet zo raar. De flitspaaldichtheid in Zuid-Holland, het vele verkeer en de overzichtelijke wegen zorgen ervoor dat onze provincie de dubieuze titel 'kampioen flitspaalboetes' draagt.
Het is niet de eerste keer dat Zuid-Holland de meeste flitspaalboetes bezorgde. De afgelopen vijf jaar lichtten de flitspalen in onze regio ook al het meest op van alle provincies met ruim een miljoen boetes per jaar tot gevolg. Behalve in 2020, toen leverden de flitspalen ‘maar’ 945.689 boetes op. Daarnaast staat de flitspaal met de meeste boetes ook al een aantal jaar in deze regio. In 2019 stond de 'beste' flitspaal in de Prinses Beatrixlaan in Delft en in 2020 was het die in de Henegouwerweg in Waddinxveen.