Gemeente zwicht na buurtprotest: nieuwe woontorens Alphen tientallen meters lager

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het plan van de gemeente Alphen aan den Rijn om drie grote woontorens te bouwen op het tennispark van Nieuwe Sloot, is flink afgezwakt. Het hoogste appartementencomplex langs de Alphense President Kennedylaan wordt niet zeventig maar veertig meter hoog. Dat gebeurt na klachten van omwonenden.
Bewoners van de Rembrandtlaan, recht tegenover het tenniscentrum, sloegen afgelopen maart steil achterover toen wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) van wonen en vastgoed zijn plan voor drie woontorens van respectievelijk 70, 50 en 25 meter hoog presenteerde.
'Wij wisten niet dat dit zou gebeuren', stipte een buurtbewoner een half jaar geleden aan bij Studio Alphen, mediapartner van Omroep West. 'Het is dat wij er per ongeluk achter kwamen dat er een informatiemarkt was. Wij hebben als buurt op de livestream gekeken naar de presentatie. Maar geïnformeerd zijn wij niet door de gemeente.'

'Er blijft weinig groen over'

Een buurtbewoonster zei op haar beurt enorm geschrokken te zijn van de hoge aantallen. 'Kijk, dat er iets moet gebeuren en er woningen moeten komen begrijp ik. Ik voel er zelf veel meer voor dat er aan de buitenranden gebouwd wordt. Want Alphen is het groene hart, maar er blijft weinig groen over op deze manier in Alphen zelf. Laat dit wat het is.'
In deze video reageerden buurtbewoners, de betrokken tennisvereniging en de wethouder afgelopen maart op het plan van de woontorens:

Honderd appartementen minder

In de voorbije maanden hebben buurtbewoners tijdens verschillende bewonersbijeenkomsten hun beklag gedaan. 'De bewonersparticipatie heeft geleid tot een aanpassing van het schetsontwerp. De hoge torens zijn verlaagd’, reageert een woordvoerder van de gemeente donderdag.
De drie woontorens worden nu - inclusief parkeerdek - tussen de 26 en 40 meter hoog. De rijen appartementen tussen de drie eyecatchers worden vier tot zeven lagen hoog (14 tot 23 meter). De consequentie is wel dat het aantal te bouwen appartementen teruggebracht wordt van 400 tot 300.

Dreigend faillissement

Aanleiding voor dit grote nieuwbouwproject was het dreigende faillissement van de eigenaar van de Alphense tennisparken eind 2019. De twee tennisverenigingen uit Alphen, Nieuwe Sloot en TEAN, kregen het aanbod om allebei op het Nieuwe Sloot-terrein verder te gaan. Het huidige tennispark zou dan gesloopt worden en plaatsmaken voor een spiksplinternieuwe accommodatie. Maar dat wilden beide clubs niet en dus ging het niet door. Wel werd de gemeente eigenaar van alle tennisaccommodaties om een faillissement af te wenden.
In het in maart gepresenteerde plan wordt het huidige indoorcentrum van Nieuwe Sloot, dat sterk verouderd is, alsnog gesloopt. Dat blijft gehandhaafd. Er komt een nieuwe hal met tennis-, squash- en padelbanen. Alle buitenbanen worden vernieuwd. De accommodatie telt straks tien tennisbanen en drie padelbanen in de openlucht. De te bouwen appartementen komen om het tennispark heen. Voor toekomstige bewoners en racketsporters worden 355 parkeerplaatsen aangelegd.
Een schets van de woontorens
Een schets van de woontorens © Gemeente Alphen aan den Rijn

Besluit medio 2022

In november organiseert de gemeente een nieuwe informatiemarkt voor raadsleden en omwonenden. Om de woontorens te kunnen bouwen, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het is medio 2022 aan de gemeenteraad om daar een oordeel over te vellen.
Twaalf jaar geleden, in 2009, wilde de gemeente ook al drie woontorens bouwen in het Nieuwe Sloot-gebied. 160 omwonenden tekenden destijds bezwaar aan tegen het plan van toenmalig wethouder Stan Lyczak (VVD). De hoogste toren had bijna veertig meter hoog moeten worden.