Instellingen

Familie in tranen bij stille tocht voor vermoorde Franklin uit Delft: 'Hij was heel geliefd'

Foto van Franklin bij de stille tocht
Foto van Franklin bij de stille tocht © Omroep West
DELFT - 'Hij was een hele zorgzame man en hij was heel geliefd.' Dat zegt het nichtje van de in Delft doodgestoken Franklin Windster. Honderden familieleden en vrienden van de 58-jarige man hebben donderdagavond een stille tocht door het centrum van Delft gelopen. De man werd maandagavond neergestoken in een flat aan de Burgwal en overleed aan zijn verwondingen. 'Niemand begrijpt het. Waarom? Waarom moest dit gebeuren? Ik begrijp het niet', zegt het nichtje huilend na afloop van de tocht.
Dat het klopt dat hij geliefd was, blijkt wel uit de opkomst bij de stille tocht. 'Het is een hele grote steun dat er zoveel mensen zijn', aldus de familie van Franklin. 'Dat vinden we fijn.' Bij de tocht overheerst ongeloof. 'Hij was een hele lieve man. Hij hielp iedereen en was een man van de buurt. Hij kon wel wat drinken, maar hij deed alles voor iedereen', vertelt een ander familielid. 'Ik snap niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het was altijd pret, lachen en dansen. Hij kon flink bier drinken, maar hij was echt gezellig. Waar hij was, was iedereen blij. We zijn echt in shock.'
Ondanks de stille tocht is er ook veel muziek te horen. Familieleden en vrienden zingen nog een lied bij zijn foto die bij het appartementencomplex staat, inmiddels bezaaid met bloemen en kaarsen. Dan vervolgt de grote groep mensen hun weg door de stad. De stille tocht eindigt op het Van Foreestplein waar Franklin dagelijks te vinden was met vrienden. Daar worden ballonnen losgelaten en is Franklin vervolgens herdacht met meer muziek.
Drukbezochte stille tocht voor vermoorde Franklin: 'Mijn vraag is waarom'
Het slachtoffer werd maandagavond rond 20.30 uur neergestoken in een flat aan de Burgwal en overleed ter plekke. Dinsdagochtend heeft zich een man van 30 uit Foxhol (Groningen) gemeld bij een politiebureau. Hij is aangehouden. Zijn betrokkenheid bij de steekpartij wordt onderzocht. De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Heel Delft kende 'oom' Franklin

'Het was net een broer', snikt een goede vriend. 'Dit is echt klote. Hoe kan iemand dit doen? Die man had nog moeten leven. Ik kan alleen maar huilen.' Een andere vriend zegt dat Franklin een gouden hart had. 'Iedereen in Delft kent hem. Niemand kent hem niet. Hij moest elke minuut stoppen omdat 'ie iemand kende en dan maakte hij een praatje.' Hij wordt dan ook door iedereen 'tio' genoemd, wat 'oom' betekent.
Een goede vriendin van het slachtoffer kan het ook niet geloven. 'Het is zo erg, hij is er niet meer. Hij was ook echt als een oom voor mij. Hij was een vrolijke man die altijd op zijn fiets rondreed. Hij deed niemand kwaad. Een hele fijne man. Hij blijft voor altijd in ons hart.'
De tocht trok door het centrum van Delft
De tocht trok door het centrum van Delft © Omroep West

Steekwond in zijn buik

De buurman van het 58-jarige slachtoffer vertelde eerder wat hij maandagavond meemaakte: 'Ik zat op de bank en hoorde iets dat klonk als een stevige windvlaag. Daarna hoorde ik iemand roepen: buurman, buurman!' En ik herkende zijn stem. De stem kwam van buiten, dus ik ben meteen gaan kijken.'
'Eerst zag ik niks want het was donker, dus toen ben ik een zaklampje gaan halen. Daar lag hij, op het dakterras', aldus de buurman. 'Op zijn buik, en toen hij mij zag zei hij nog een keer: buurman. Ik zag dat hij een steekwond had in zijn buik. Zijn kleren waren daar helemaal rood. Hij liep naar zijn flat, maar op de galerij viel hij weer.' Gealarmeerdere hulpdiensten konden het 58-jarige slachtoffer niet meer redden.
Het dakterras waar de buurman het slachtoffer vond
Het dakterras waar de buurman het slachtoffer vond © Omroep West