Bouw torens bij Den Haag CS in gevaar nu plannen worden aangepast

Impressie van de torens bij het Centraal Station in Den Haag. | Afbeelding Rijnboutt
Impressie van de torens bij het Centraal Station in Den Haag. | Afbeelding Rijnboutt
DEN HAAG - De bouw van twee torens naast het Centraal Station in Den Haag gaat mogelijk niet door als de politiek besluit om een het complex te kortwieken. Die waarschuwing liet wethouder Anne Mulder donderdag horen tijdens een debat in de gemeenteraad. 'Dan ontstaat een negatief effect op de businesscase en zou het project kunnen omvallen', aldus de wethouder. Maar de gemeenteraad trok zich daar niets van aan. De twee torens mogen maximaal 160 meter hoog worden en niet 185, zoals in de plannen, legde de politiek vast.
De raad past daarmee het bouwplan voor het gebied tussen de Rijnstraat, Koningin Julianaplein, Bezuidenhoutseweg en de Oranjebuitensingel grondig aan. Op dit stukje grond, ook wel de Bellevue-locatie genoemd, willen de Duitse ontwikkelaar Patrizia en de Haagse woningbouwcorporatie Staedion twee enorme torens bouwen. Die moeten plek gaan bieden aan 1200 appartementen en 28.000 vierkante meter aan kantoorruimte.
Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion, verklaarde tijdens de vergadering dat de bouw op de Bellevue-locatie dringend nodig is vanwege het enorme gebrek aan woningen in de regio. Wel benadrukte ook hij dat het een 'puzzel' is. Gevolg daarvan is dat het project misschien op de lange baan wordt geschoven of helemaal niet doorgaat als aan die plannen wordt getornd.
Het kantoor van Staedion moet wijken voor twee torens van 180 meter hoog.
Het kantoor van Staedion moet wijken voor twee torens van 180 meter hoog. © Maarten Brakema
Neemt niet weg dat buurtbewoners en een flink deel van de gemeenteraad flinke kritiek houden op de plannen. Zo vinden vrijwel alle partijen in de gemeenteraad dat de inspraak flink tekort is geschoten. De bewoners zouden niet serieus zijn genomen door de ontwikkelaars. Verder vinden de partijen dat de gemeente veel duidelijke moet maken waar in de omgeving plek wordt gereserveerd voor bijvoorbeeld artsen, scholen en groen.

'Inbreuk op het stadsgezicht'

Daarnaast is er kritiek op de omvang van de torens. Hoewel het volgens de gemeentelijke nota's is toegestaan dat ontwikkelaars hier zo de lucht in gaan, ontstaat daarover nu de theorie praktijk wordt grote twijfel. Peter Bos van de Haagse Stadspartij wees erop dat het gebied vlakbij de Koekamp en het historisch centrum ligt. 'Het is een inbreuk op het stadsgezicht.'
Die visie wordt gedeeld door een groot aantal partijen in de raad, bleek. Daarom dienden VVD en Partij voor de Dieren een breed gesteund voorstel ruim twintig meter van de torens af te halen. Alle partijen - behalve Hart voor Den Haag - steunden het. Het liberale raadslid Jan Pronk was niet onder de indruk van de aankondiging van de wethouder dat het plan daardoor misschien in de gevarenzone komt. 'Dat de ontwikkelaar zich gaat beraden, lijkt me een heel logische stap.' Daarnaast was er ook nog unanieme steun voor een voorstel van de VVD dat de torens zo moeten worden ontworpen dat ze echt bij Den Haag passen, in de stijl van bijvoorbeeld de Bijenkorf of het huidige Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan de Bezuidenhoutseweg.

Binnenstad wordt aantrekkelijker

Wethouder Mulder (Stadsontwikkeling) is het niet eens met de kritiek op de omvang van de torens, zei hij. Hij benadrukte net als Staedion het grote belang van het bouwen van nieuwe woningen. Volgens hem zou door de komst ervan ook een minder aantrekkelijk stukje van de binnenstad mooier kunnen worden.
Verder beloofde Mulder de raad dat hij met concrete plannen komt voor de voorzieningen in het gebied. 'Dat moet hand in hand gaan met de bouw.' Ook gaat hij erop 'toezien' dat bewoners beter bij de plannen worden betrokken. Dat beloofde ook Staedion-topman Van Herk. Als de inspraak nu niet goed was, gaat dat alsnog goed gedegen gebeuren. Daarbij, zegde hij toe, moeten de bewoners 'donders serieus' worden genomen. Dat moet dan alsnog gebeuren voordat de plannen verder worden uitgewerkt – als de ontwikkelaars dat nog willen.