Haagse politiek: regel de hele winter opvang voor alle daklozen

Een daklozenopvang in Den Haag
Een daklozenopvang in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Deze winter moet er in Den Haag permanente winteropvang voor daklozen komen. Dat wil een ruime meerderheid van de Haagse gemeenteraad. Het betekent dat van 1 november tot 1 april alle daklozen elke nacht een gratis plek in de opvang moeten kunnen krijgen en niet alleen als de temperatuur onder het vriespunt zakt. Maar het is de vraag of de permanente winteropvang er daadwerkelijk komt, want volgens wethouder Kavita Parbhudayal (VVD) zijn er te weinig opvangplekken beschikbaar.
De afgelopen jaren ging op 1 november steeds de winterkouderegeling in. Dat betekent dat de nachtopvang voor iedereen en zonder voorwaarden opent als de temperatuur onder het vriespunt zakt. Maar dat is voor de meeste partijen in de Haagse gemeenteraad niet genoeg. Zowel oppositie- als coalitiepartijen willen dat de opvang de hele winter open is voor alle daklozen, zo bleek donderdag tijdens een raadsvergadering.
Jeroen Melchior zette die opvatting in de vergadering kracht bij. Melchior is straatadvocaat bij het Straat Consulaat, een organisatie die opkomt voor de belangen van daklozen. Hij sprak de gemeenteraad geëmotioneerd toe. 'Fijn he, dat herfstweer?' vroeg hij. 'Bent u toevallig de afgelopen dagen al eens kletsnat geregend? Ik wel. Tot op mijn onderbroek. Stel je eens voor dat je kletsnat bent, de nacht breekt aan, er is geen plek om droog te worden en je moet zo je tentje in kruipen. En dat dag in dag uit. Wachtend op de winteropvang die pas opengaat als de temperatuur onder nul zakt. Het is mensonterend.'

Wachtlijst

Volgens Melchior is er nu al een wachtlijst van vijftig kwetsbare personen die toegelaten zouden moeten worden tot een plek in de opvang. 'Er is voor deze mensen überhaupt geen plek', zei hij. 'En zij mogen pas naar de opvang als het vriest. Waarom moeten wij de gemeenteraad op onze blote knieën smeken om de winterkouderegeling dagelijks open te stellen? Er is permanente winteropvang nodig voor iedereen.'
Dat vindt de Haagse gemeenteraad ook. Nu zijn in het voormalige verzorgingshuis de Lozerhof in Escamp zestig bedden beschikbaar voor de winterkouderegeling. Maar dat is volgens de Partij voor de Dieren niet voldoende. 'Het aantal personen dat op de wachtlijst staat voor reguliere opvang stijgt alleen maar', zei Robin Smit van de Partij voor de Dieren. 'Wij willen daarom dat de Lozerhof deze winter elke avond open is en dat er voldoende bedden beschikbaar zijn voor alle daklozen in de stad.' Hart voor Den Haag/Groep de Mos sloot zich daarbij aan. 'Het is mensonterend om dakloze mensen in de winter steeds maar weer de straat op te sturen', zei Hart voor Den Haag-raadslid Janice Roopram.

Te weinig plekken

Maar volgens wethouder Parbhudayal is het niet mogelijk om permanente winteropvang te bieden. 'Er zijn te weinig opvangplekken', zei zij. 'Het is niet gelukt om meer opvang te regelen en dat betreuren wij zeer. Binnenkort hopen wij een aantal nieuwe opties en mogelijkheden voor opvang te kunnen presenteren.' De suggestie van Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP om in de Lozerhof meer bedden te plaatsen werd door Parbhudayal van de hand gewezen. 'Het is een groot pand, maar het verkeerd in slechte staat', stelde de wethouder.
Daarnaast is er de vrees dat een permanente winteropvang een aanzuigende werking heeft op daklozen uit andere gemeenten. Maar dat ziet collegepartij PvdA niet gebeuren. 'Alsof mensen voor hun lol in de winteropvang gaan slapen', zei PvdA-raadslid Janneke Holman. 'Het zijn per definitie mensen die een veilig en droog dak boven hun hoofd zoeken. Ik heb liever alle mensen binnen die het nodig hebben omdat ze dakloos zijn en op straat slapen. Als er dan wat mensen tussen zitten van wie je je kunt afvragen of ze de winteropvang echt nodig hebben, dan is dat maar zo.'

Meerderheid

Zowel Hart voor Den Haag/Groep de Mos als de Partij voor de Dieren diende donderdag een motie in met daarin de oproep om een permanente winteropvang te openen. Beide moties kregen een ruime meerderheid. Alleen de VVD en de PVV stemden tegen allebei de moties.