Geen reclames meer voor auto's en vliegreizen in Haagse bus- en tramhokjes

Dit soort reclames zijn straks verleden tijd in Den Haag
Dit soort reclames zijn straks verleden tijd in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Den Haag gaat reclames voor vliegreizen en benzineauto's weren uit bus- en tramhokjes. De gemeenteraad heeft donderdagavond met een kleine meerderheid (23 stemmen voor, 20 tegen) ingestemd met een voorstel hiertoe van de Partij voor de Dieren.
Reden voor de partij om het voorstel in te dienen is de klimaatcrisis. 'Fossiele producten zijn letterlijk levensbedreigend voor toekomstige generaties. Toch word je overspoeld met reclames voor vliegreizen en nieuwe benzineauto's. Hier moeten we mee stoppen', aldus fractievoorzitter Robert Barker.
De exploitant van die hokjes, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, is bezig met een nieuw reclamecontract voor de komende vijf jaar. Eerder heeft de regio aangegeven ervoor open te staan advertenties van schadelijke producten te weren.

'Grote schade door fossiele producten'

Nu het voorstel van de Partij voor de Dieren is aangenomen zijn straks geen reclames voor de 'fossiele industrie, voor de luchtvaartindustrie en voor fossiele auto's' meer toegestaan. Barker: 'Tabaksreclame is al verboden vanwege de enorme gezondheidsschade. De schade die fossiele producten veroorzaken aan de longen van de aarde is ook groot. Om klimaatverandering tegen te gaan moeten we stoppen met het gebruiken van kolen, olie en gas. Een eerste stap hierin is geen reclame meer voor deze producten maken.'
Den Haag is voor zover bekend de eerste gemeente in Nederland die de bus- en tramhokjes 'fossielvrij' maakt. Amsterdam besloot eerder wel fossiele reclame te weren in de metro.