Dino's spotten of ritje met de stoomtrein: negen tips voor dagje uit in herfstvakantie

DEN HAAG - De komende week is het herfstvakantie in de regio. Nu de anderhalve-meter-regels zijn opgeheven, pakken de festivals, musea, theaters en attractieparken flink uit met activiteiten voor de kinderen. Wij zetten een paar ideeën voor je op een rijtje.

De Betovering

De Betovering is het kunst- en cultuurfestival voor kinderen in Den Haag is terug. Vorig jaar moest het festival op het laatste moment worden afgelast vanwege corona. Op verschillende locaties in de stad zijn theater- en dansvoorstellingen, films, muziek, workshops en straattheater. Het festival is bedoeld voor alle kinderen, dus ook kinderen die slechthorend, gevoelig voor prikkels of anderstalig zijn. Voor alle locaties geldt dat iedereen vanaf dertien jaar een coronatoegangsbewijs nodig heeft.
Poppentheater Koekla speelt op De Betovering
Poppentheater Koekla speelt op De Betovering © Poppentheater Koekla

Omniversum: Dino's van de Zuidpool

Afgelopen vrijdag ging in Omniversum in Den Haag de nieuwe film 'Dino's van de Zuidpool' in première. Hierin reis je 250 miljoen jaar terug in de tijd. Naar de periode waarin het huidige Antarctica nog een groen en warm gebied was. Die wereld werd gedomineerd door enorme dinosauriërs en kolossale amfibieën. Door middel van animatietechnieken worden die tot leven gewekt in het koepelvormige IMAX-theater.
Dino's van de Zuidpool
Dino's van de Zuidpool © Omniversum

Museum Volkenkunde: Dia de Muertos

Op 1 en 2 november wordt door Mexicanen wereldwijd het Dia de Muertos gevierd: het grote feest dat al eeuwenlang bestaat, waarin dierbare overledenen worden herinnerd en hun leven wordt gevierd. Dat feest gaat terug tot de Azteken. En omdat het museum momenteel een grote tentoonstelling over de Azteken heeft, wordt dit feest er deze herfstvakantie gevierd. In het museum mogen kinderen hun eigen suikerschedel versieren, er zijn voorleesochtenden en er is een kleurrijk dodenaltaar. Wellicht overbodig om te vermelden, maar musea zijn zogeheten 'doorstroomlocaties'. Dit betekent dat je geen coronapas nodig hebt om er binnen te komen.

Kastanjerrrfestival Leiden

Kastanjerrr is een gezellig en actief festival voor kinderen van vier tot twaalf jaar in de Leidse Schouwburg. Er zijn voorstellingen, workshops en nog heel veel meer. Het festival heeft elk jaar een thema. Dit jaar is dat: de ruimte! Astronauten, ruimtevluchten of een ontdekkingsreis naar de ruimtes van het theater; het kan allemaal. Op de woensdag is er een gratis ontdekkingstocht door de Leidse Schouwburg: het oudste theater van Nederland.
De Leidse Schouwburg
De Leidse Schouwburg © Leidse Schouwburg

Cultuurbarbaren in Delft

Cultuurbarbaren is sinds een paar jaar vaste prik tijdens de herfstvakantie in Delft. Op twintig locaties in de stad vinden in totaal 125 workshops plaats en voorstellingen plaats. Zo kunnen kinderen dwalen door het huis van Madame de Berry, verf van pigment en eidooiers maken in Museum Paul Tetar van Elven en ontdekken hoe het er vroeger aan toe ging in psychiatrisch centrum Joris.
© Cultuurbabaren

De pretparken: Duinrell en Drievliet

Oktober is ook nog de maand van Halloween, dat ook in ons land steeds uitbundiger wordt gevierd. De hele vakantie is het daarom extra griezelig in attractiepark Drievliet in Den Haag. Om het niet te eng te maken voor de allerjongsten vieren ze Happy Halloween, met vrolijke heksen en spoken. Elke dag in de vakantie is er bovendien een spannende griezelshow in het park te zien.
Duinrell in Wassenaar viert geen Halloween, maar heeft wel hele andere griezels in het park staan: dino's. Tot 1 november heeft het park Dino Discovery. Dat betekent dat er achttien bewegende en brullende dinosaurussen tussen de attracties zijn te vinden. Als een echte Dino ranger kunnen de kinderen op zoek naar alle prehistorische reuzen.

Masterclasses Jeugdjournaal

Bij Beeld & Geluid Den Haag kunnen nieuwsgierige kinderen deze vakantie van alles leren over nieuws en journalistiek van de presentatoren van het Jeugdjournaal. Verslaggevers Annebelle Zandbergen, Bart Tuinman en Benjamin Kat komen naar het museum voor een speciale masterclass. Ze geven antwoord op alle kindervragen brengen de kneepjes van het vak bij. Ook kunnen de deelnemertjes zelf aan de slag in een eigen kinderpersbureau en zijn er workshops Fake News.

Zotte zaterdag in Gouda

Voor de hele familie is op 16 oktober het Middeleeuwse festival Zotte Zaterdag in Gouda. Het gratis evenement in de binnenstad is een opwarmertje voor 2022, als de stad 750 jaar stadsrechten viert. En het is een eerbetoon aan Erasmus, die in 1511 zijn meesterwerk 'Lof der Zotheid' schreef. Een hele dag is het centrum gehuld in Middeleeuwse sferen. Er zijn vuurspuwers, poppenkastspelers en sneltekenaars. Tussendoor kun je ook nog een bezoek brengen aan de Gouda Cheese Experience, de Goudse Waag of Museum Gouda.
Riddergevechten op Zotte Zaterdag in Gouda
Riddergevechten op Zotte Zaterdag in Gouda © Zotte Zaterdag

Herfstritten met de stoomtrein

Stoomtrein Katwijk Leiden is het enige museum in Nederland dat is gespecialiseerd in smalspoor; treinen die gemiddeld de helft kleiner zijn dan normale treinen. Vroeger werden ze veel gebruikt op fabrieksterreinen, maar tegenwoordig rijden de smalspoortreinen rondjes rondom het Valkenburgse Meer. Het museum wordt helemaal gerund door vrijwilligers en heeft ook een uitgebreid binnengedeelte, een station en een remise.
© Stoomtrein Katwijk-Leiden
Meer uitgaanstips hoor je elke zaterdag- en zondagochtend in het radioprogramma UIT! bij Radio West.