Overvallers Alphense T-Mobilewinkel krijgen twee keer zo hoge celstraf

De T-Mobile Shop in Alphen aan den Rijn
De T-Mobile Shop in Alphen aan den Rijn © Omroep West
ALPHEN AAN DEN RIJN - De Haagse rechtbank heeft twee Amsterdammers tot vier jaar cel veroordeeld voor de overval op een T-Mobile winkel in Alphen aan den Rijn. Dat oordeel is een stuk strenger dan de twee en drie jaar cel die twee weken terug door het Openbaar Ministerie werd geëist tegen Amir M. en Yassir el H. (beiden 26). Die eis zou volgens de rechtbank 'onvoldoende recht doen aan de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan' hebben gedaan.
De overval vond plaats op 10 november 2020, toen twee mannen met mondkapjes zich voordeden als klant bij de winkel aan de Van Manderloostraat in Alphen aan den Rijn. Toen de mannen eenmaal binnen waren, haalden ze een vuurwapen tevoorschijn.
De mannen bedreigden het personeel en dwongen hen om met hun handen achter hun hoofd op hun knieën te gaan zitten. Na tien minuten gingen de daders ervandoor met zo'n 130 mobieltjes en grote, zware tassen die ze over de grond achter zich aan sleepten. Op de Lennepstraat werden zij opgepikt door een auto met chauffeur.

Volwaardige medeplegers

Amir M. en Yassir el H. zijn niet de feitelijke overvallers. Die moeten eerst nog bij een aantal andere rechtbanken verschijnen, omdat de mannen nog meer verdenkingen op hun kerfstok hebben. De rechtbank beschouwt hun rol in de zaak wel dusdanig groot dat ze als volwaardige medeplegers worden gezien, ondanks tegenspraak van de mannen.
Volgens de rechtbank was M. bij de overval betrokken als coördinator. Hij zou alles tot in de kleinste details hebben gepland en de overval hebben aangestuurd. H. was de chauffeur die de overvallers wegbracht en weer ophaalde. De mannen zijn naast hun celstraf ook nog veroordeeld tot het gezamenlijk betalen van 71.000 euro schadevergoeding aan de winkel.