Armando (26) doodgestoken bij mislukte beroving, minderjarige verdachte hoort eis van anderhalf jaar

Voor Armando is een herdenkingsplek gemaakt
Voor Armando is een herdenkingsplek gemaakt © John van der Tol
DEN HAAG - De minderjarige jongen die in februari de 26-jarige Armando Balkaran zou hebben doodgestoken aan het Julialaantje in Rijswijk, moet van het OM anderhalf jaar de jeugdgevangenis in. De verdachte was volgens de officier van justitie van plan een willekeurig slachtoffer te beroven. Dit liep uit de hand, waarna hij Armando in zijn rug stak. Het slachtoffer overleed vier dagen later aan zijn verwondingen.
De toen nog 16-jarige verdachte werd zes weken na de steekpartij aangehouden, onder meer nadat in Team West beelden van hem werden getoond.
Omdat de verdachte minderjarig is vond de zitting vrijdag achter gesloten deuren plaats. Daar kwam naar voren dat de jongen van plan was om Armando te beroven. Deze beroving mislukte, waarbij de verdachte een mes pakte. De tiener verklaarde van plan te zijn geweest om Armando in zijn been te steken. Het slachtoffer liep echter een wond in zijn rug op, een verwonding die vier dagen later fataal bleek te zijn.

Verminderd toerekeningsvatbaar

In het jeugdstrafrecht is de maximale celstraf die een minderjarige kan krijgen twee jaar. Omdat uit onderzoek is gebleken dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is komt het OM met een lagere strafeis. De officier van justitie eiste een celstraf van anderhalf jaar. Daarna zou de verdachte behandeld moeten worden in een jeugdinrichting. Hoe lang die behandeling gaat duren, hangt volgens het OM af van het verloop van de behandeling.
De rechter doet over twee weken uitspraak.