Instellingen

Coronavirus: RIVM meldt 2520 nieuwe coronagevallen

Een coronapatiënt op de ic-afdeling
Een coronapatiënt op de ic-afdeling © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van het weekend van 9 en 10 oktober.

2288 nieuwe coronabesmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen zaterdag- en zondagochtend 2288 meldingen gekregen van mensen met een positieve coronatest. Dat is meer dan het zevendaags gemiddelde van 2249, maar nog wel minder dan zaterdag, toen (gecorrigeerd) 2502 nieuwe gevallen werden geregistreerd.
De gemeente Amsterdam telde het grootste aantal positieve tests, 113, gevolgd door Den Haag (90), Rotterdam (60), Utrecht (49) en Leiden (35). Er zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Er liggen zondag 479 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat zijn er 9 meer dan zaterdag. De intensive cares behandelen 130 mensen met Covid-19 en op de verpleegafdelingen liggen er 349. Dat valt op te maken uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Zaterdag ging het in totaal om 470 coronapatiënten: 127 op de ic en 343 op de verpleegafdeling.

RIVM meldt 2520 nieuwe coronagevallen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 2520 meldingen gekregen van mensen met een positieve coronatest.
Dat is meer dan het zevendaags gemiddelde van 2156, maar nog wel minder dan vrijdag toen (gecorrigeerd|) 2781 nieuwe gevallen werden geregistreerd.
Het aantal sterfgevallen nam tussen vrijdag en zaterdag met 2 toe, evenals vrijdag. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden vaak later gemeld.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.

470 coronapatiënten verblijven in ziekenhuizen

In de ziekenhuizen bevinden zich zaterdag in totaal 470 coronapatiënten. Momenteel behandelen intensive cares 127 mensen met Covid-19. Op de verpleegafdelingen liggen 343 patiënten met de longaandoening, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag lagen er in totaal 469 mensen in de ziekenhuizen met Covid-19.
Op de verpleegafdelingen liggen zaterdag vier coronapatiënten meer dan vrijdag. Op de ic's liggen er drie minder dan vrijdag.

Minder transplantaties door corona, maar achterstand ingehaald

Het aantal orgaantransplantaties is in sommige landen enorm gedaald door de coronacrisis, maar in Nederland konden ze wel grotendeels doorgaan. Dat zegt Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). In totaal zijn in ons land vorig jaar 36 transplantaties minder gedaan dan een jaar eerder en die schade is ingehaald. Het aantal getransplanteerde organen was 770 in 2019 en 734 in 2020.
In maart en april 2020 verviel ruim 30 procent van de donatieprocedures. In andere jaren werd in die periode gemiddeld 18 procent om de een of andere reden uiteindelijk niet uitgevoerd, bijvoorbeeld doordat het orgaan niet geschikt was. Het extra aantal niet uitgevoerde transplantaties in coronatijd is inmiddels gedaald naar 15 procent.
In dezelfde tijd is het aantal transplantaties met organen van overleden donoren gestegen met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Met de weefseldonatie gaat het ook weer aanzienlijk beter. 'Er is sprake van een enorme stijging van het aantal weefseldonoren in de eerste acht maanden van 2021, met 32 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020', meldt de stichting.

GGD: aantal afspraken voor coronatesten neemt toe

Het aantal afspraken voor een coronatest bij de GGD'en neemt snel toe. Van maandag tot en met donderdag werden bij de gezondheidsdiensten 113.582 testafspraken gemaakt. Een week daarvoor waren dat er 97.388, een toename van 16,6 procent. Mensen laten zich vooral testen omdat ze in coronaklachten ontwikkelen of in contact zijn geweest met iemand die positief is getest.
Mensen die zich gezond voelen en zich toch laten testen om bij een restaurant, café, theater of bioscoop binnen te komen, komen uit bij een Testen voor Toegang locatie. Volgens organisator Stichting Open Nederland staan daar vrijdag zo'n 60 duizend testafspraken gepland, en op zaterdag 49 duizend. Die cijfers zijn vergelijkbaar met vorige week.