Graafmachine op strand gesleept na avontuur in zee

© MediaTV
NOORDWIJK - In de branding van het strand van Noordwijk hebben bergers zaterdag de in zee gestrande graafmachine op het droge getrokken. De voorbereidingen daarvoor begonnen vrijdag al. De graafmachine is tijdens laag water met behulp van sleepkabels op het strand gehaald. Volgens een woordvoerder van het Belgische bergingsbedrijf Jan de Nul is de graafmachine op stroom aangesloten en daardoor ook zelf in staat om in beweging te komen.
Een flink deel van het strand was afgesloten om de bergers de ruimte geven hun werk te doen. Hun bijzondere klus trekt ook tientallen dagjesmensen die van het mooie weer gebruik maken om te zien hoe de graafmachine langzaam loskomt. Een technisch mankement was donderdag vermoedelijk de reden dat de machine niet meer terug uit zee kon komen. Een eerdere poging om het apparaat op het strand te krijgen, mislukte.
© MediaTV
De graafmachine was in zee aan het werk om samen met een tien meter hoge machine een stroomkabel van het windmolenpark Luchterduinen dieper in te graven. Door zeestromingen is de kabel op enkele plaatsen te ondiep komen te liggen, en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.