Zoetermeerse Dailisha voor vijfde keer gedwongen in bed door kapotte rolstoel

Dailisha ligt dagen achter elkaar op bed omdat haar rolstoel steeds kapot gaat
Dailisha ligt dagen achter elkaar op bed omdat haar rolstoel steeds kapot gaat © Omroep West
ZOETERMEER - Dailisha Persaud is 22 jaar en geboren met een open rug. Hierdoor zit ze in een rolstoel en kan ze niks zonder haar elektrische voertuig. Nu is haar rolstoel voor de zoveelste keer kapot en weg voor reparatie. En dat is al de vijfde keer in drie maanden. 'Zonder rolstoel kan ik niks. Niet koken, geen boodschappen doen, niet naar school. Ik lig dan dagen in bed.'
Er is iets met de besturing van de rolstoel. Dailisha bestuurt haar stoel met een soort joystick met de enige hand die ze kan gebruiken. Eigenlijk zou de hele rolstoel vervangen moeten worden, maar dat levert een kat-en-muis-spel op wie dat moet betalen: de wet langdurige zorg of de gemeente.
Dailisha woont op dit moment in een zorginstelling waardoor de rolstoel vergoed zou moeten worden uit de wet langdurige zorg. Maar binnenkort gaat de Zoetermeerse op zichzelf wonen en dan zou het betaald moeten worden door de gemeente waar ze dan gaat wonen. Een andere woonvorm betekent dus een andere financiële verantwoordelijke.
Dailisha is aan bed gekluisterd doordat haar rolstoel kapot is

Gemeente grijpt in

Vanwege de komende verhuizing willen de uitvoerders van de wet langdurige zorg geen nieuwe stoel betalen en de gemeente kan het nog niet omdat Dailisha nog niet onder hen valt.
Wat knorrig vertelt Dailisha dit verhaal op haar Facebookpagina. Het bericht wordt behoorlijk gedeeld en zo kwam het iemand van de gemeente Zoetermeer ter ore. De gemeente nam daarop stappen: 'Omdat het ons aangreep en we de urgentie in zien, hebben we Medipoint (de leverancier van de rolstoel, red.) gevraagd haar rolstoel zo snel mogelijk te maken'. En zo geschiedde. Afgelopen vrijdagmiddag stond het mobiel weer bij Dailisha.
De kapotte elektrische rolstoel van Dailisha
De kapotte elektrische rolstoel van Dailisha

Bellen, bellen en nog eens bellen

Maar... tijdens de eerste rit bleek als snel dat de het ding niet beter, maar eerder slechter geworden was. 'Hij heeft een afwijking naar links, waardoor ik bijna in de bosjes terecht kwam, ik ben gelijk weer omgekeerd.' Sindsdien ligt de 22-jarige weer in bed, want vrijdagmiddag was er niemand meer te bereiken bij Medipoint.
Hoewel Dailisha natuurlijk blij is met de bemoeienis van de gemeente, is ze ook boos. 'Ik kan bellen wat ik wil, maar ze luisteren niet en er gebeurt niks. Zoals de afgelopen maanden. Kennelijk denken mensen dat ik niet goed bij mij hoofd ben omdat ik gehandicapt ben, maar met mijn hoofd is niks mis. Als verzorgers of een gemeente gaan bellen, dan wordt er ineens wel geluisterd. Daar word ik verdrietig van.' Dit weekeind ligt de Zoetermeerse dus wéér in bed. Maar ze laat zich niet kisten. 'Maandag ga ik weer bellen, bellen, bellen, net zolang tot het gefikst is.'