Laatste actievoerders Extinction Rebellion in Den Haag verwijderd

De politie haalt de demonstranten van het kruispunt
De politie haalt de demonstranten van het kruispunt © Regio15
DEN HAAG - De klimaatactiegroep Extinction Rebellion demonstreert deze week dagelijks in Den Haag. Maandag om 12.00 uur is de actiegroep gestart met de eerste blokkades in de omgeving van de Tweede Kamer en de Koningstunnel. Lees hier al het nieuws rondom de demonstraties van maandag terug.

Ruim zestig mensen aangehouden bij demonstraties

De politie heeft maandag bij verschillende demonstraties van Extinction Rebellion in Den Haag ruim zestig mensen aangehouden. De demonstranten werden aangehouden vanwege 'direct verkeersgevaar en -hinder'. Ze blokkeerden onder andere een kruispunt vlakbij de tijdelijke Tweede Kamer. Aan het begin van de avond verwijderde de politie de laatste tientallen actievoerders van Extinction Rebellion van de kruising van de Bezuidenhoutseweg en de Prins Clauslaan.

Verslaggever Volkskrant weer vrijgelaten

De verslaggever van de Volkskrant die maandag werd opgepakt bij een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion in Den Haag, is weer vrij, meldt de Volkskrant maandagavond. De journalist, Mac van Dinther, blijft nog wel verdacht van het beledigen van een agent, aldus de krant.
Van Dinther vertelde zijn leidinggevende Eelco Meuleman dat hij bij de actie van Extinction Rebellion door de politie aan de kant was geduwd en werd gesommeerd meer afstand te nemen. 'Dat vond hij geen goede gang van zaken, hij wilde dichter bij de groep actievoerders staan om te zien wat er gebeurde', vertelt Meuleman. De politie zou daarop hebben gezegd dat hij de agenten belemmerde, waarop Van Dinther dit als 'kinderachtig' bestempelde. 'Dat was blijkbaar genoeg om hem in het politiebusje te duwen.'
Van Dinther wees de agent aan de hand van zijn politieperskaart die hij om zijn nek had hangen op het feit dat hij journalist is. 'Daarop reageerde die agent met 'iedereen kan wel zeggen dat hij journalist is'.' De verslaggever zat vast van 15.00 uur tot 19.00 uur. De Volkskrant had onder meer een advocaat in de arm genomen om Van Dinther vrij te krijgen.

Laatste actievoerders Extinction Rebellion in Den Haag verwijderd

De politie heeft maandagavond de laatste tientallen actievoerders van Extinction Rebellion verwijderd van een kruispunt vlakbij de tijdelijke Tweede Kamer. Extinction Rebellion voerde een groot deel van de dag actie op diverse plekken in Den Haag.
Extinction Rebellion heeft aangekondigd de hele week te zullen actievoeren in Den Haag. Met "massale disruptieve actie" demonstreren de klimaatactivisten tegen het klimaatbeleid.
Het protest begon maandag rond het middaguur met de ‘bezetting’ van twee kruispunten. De demonstranten zaten urenlang op het asfalt, omringd door agenten. Op borden en spandoeken stonden teksten als "deze weg loopt dood" en "uitstel is geen optie". Sommigen hadden een van hun handen vastgelijmd aan het wegdek.
Anderen hadden zich vastgeketend onder een gehuurde vrachtwagen die op de rijbaan was neergezet. Het laadruim van die truck was een podium, waar protestleiders de menigte toespraken. De truck werd weggesleept nadat de politie de actievoerders had losgemaakt.

Laatste demonstranten worden gevorderd te vertrekken

Ook de laatste demonstranten worden door de politie gevorderd te vertrekken en anders opgepakt. Burgemeester Jan van Zanen liet de actievoerders op de kruising van de Bezuidenhoutseweg en de Prins Clauslaan nog enige tijd zitten, maar ook zij moeten nu hun spullen pakken. Degenen die weigeren het kruispunt te verlaten worden door de agenten opgepakt. Er staan al diverse bussen klaar om de demonstranten af te voeren.

Actievoerders nog steeds vastgeketend op Bezuidenhoutseweg

De politie is nog steeds bezig met het verwijderen van de demonstranten op de Bezuidenhoutseweg. Diverse actievoerders hebben zich vastgeketend aan een vrachtwagen die ze voor de Malietoren hebben geplaatst. Deze vrachtwagen wordt stukje bij beetje door de agenten gedemonteerd, zodat de actievoerders verwijderd en aangehouden kunnen worden.
Actiegroep Extinction Rebellion blokkeert wegen in Den Haag
Ondertussen zit een deel van de ongeveer tweehonderd demonstranten er nog wel op straat, onder toeziend oog van de politie. Ze lijken te wachten met het arresteren van deze demonstranten tot alle actievoerders los zijn gemaakt. Een van de aanwezige mannen heeft zichzelf met twee metalen buizen vastgemaakt. Hij heeft al twee tourniquets om zijn arm geplaatst, voor het geval de agenten uitschieten bij het losmaken van de metalen buis.

Journalist Volkskrant opgepakt voor belemmering en belediging

Een van de mensen die tijdens het protest is opgepakt is Volkskrant-journalist Mac van Dinther. Hij was bij het protest aanwezig om verslag te doen voor de krant. Van Dinther schrijft op Twitter dat hij 'met geweld in een politiebusje gesleept is' omdat hij 'te dichtbij stond'. Meuleman had de hele dag contact met Van Dinther, maar kan hem sinds het bericht op Twitter niet meer bereiken. Daarop heeft hij bij de politie zijn beklag gedaan over de aanhouding van de journalist.
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt contact op te nemen met de politie om opheldering te vragen, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning. 'Meestal wordt het dan snel opgelost.'
Volgens de politie is Van Dinther aangehouden voor belemmering en belediging en wordt hij op dit moment verhoord.

Politie verwijdert actievoerders op Bezuidenhoutseweg

De politie is begonnen met het verwijderen van de actievoerders bij de Malietoren. De demonstranten hadden zich in drie groepen verdeeld. Een van de groepen is weggegaan op het moment dat de ME begon hun charges. De tweede groep wordt door de politie weggevoerd, terwijl de derde groep zich heeft vastgelijmd aan geparkeerde auto's.
Deze laatste groepering wordt door de politie met grote voorzichtigheid losgemaakt. Daarna worden ook deze actievoerders opgepakt en weggevoerd met politiebusjes.

Demonstranten bij Malietoren moeten over uur weg zijn

De politie gaat de demonstranten bij de Malietoren aan de Bezuidenhoutseweg om 16.00 uur aanhouden. Dat hebben de aanwezige agenten aan de groep van ongeveer tweehonderd demonstranten laten weten. De actievoerders overleggen nu met elkaar of dat ze gehoor gaan geven aan de oproep of dat ze de zaak willen laten escaleren. Deze beslissingen moeten de verschillende cellen die bij de Malietoren aanwezig zijn binnen een kwartier aan de organisatie laten weten.
Ondertussen heeft de politie laten weten ook bij de Lekstraat in te gaan grijpen, omdat er verkeershinder en gevaar is ontstaan. De demonstranten zouden, net als op de Bezuidenhoutseweg en bij de Koningstunnel, meermaals gevorderd zijn om weg te gaan. De actievoerders die toch blijven staan worden vanaf nu gearresteerd.

Tientallen demonstranten aangehouden bij Koningstunnel

De politie is begonnen met het vrijmaken van de Koningstunnel. De demonstranten van Extinction Rebellion hebben met een stellage de ingang van de tunnel in het Haagse centrum versperd. Ook zitten er demonstranten op houten palen bij de tunnel. Deze mensen worden door de politie verwijderd.
De aanwezige demonstranten worden allemaal aangehouden en in busjes afgevoerd door de politie. Dit gebeurt volgens een verslaggever van Omroep West in een goede sfeer en het protest verloopt ondanks de arrestaties gemoedelijk.
Demonstranten hebben zich hier vastgeketend aan elkaar. Zo hebben twee van de actievoerders hun arm in een houtblok gestopt om het de politie lastig te maken. Inmiddels is het duo wel bevrijd en zitten ook zij in een politiebus.

Blokkades Tweede Kamer

Aanhangers van Extinction Rebellion verzamelden zich al vroeg in de omgeving van de tijdelijke Tweede Kamer. Rond 12.00 uur trokken de actievoerders naar de Prins Clauslaan naast het gebouw en blokkeerden bewapend met spandoeken de op- en afrit van de Utrechtsebaan. Niet veel later blokkeerde een groep actievoerders ook een kruising met de Bezuidenhoutseweg, even verderop.
De politie is in de omgeving aanwezig en probeerde de kruispunten vrij te maken, waarna een groep één kruispunt heeft vrijgemaakt en zich bij de actievoerders naast het Tweede Kamergebouw heeft gevoegd. Daar is een deel van hen op de weg gaan zitten. Ook hebben actievoerders zich vastgeketend aan een vrachtwagen. Een aantal agenten hebben deze groep actievoerders onder de wagen vandaan gehaald.
Met de blokkades wil de actiegroep 'eisen dat de overheid Nederland in 2025 klimaatneutraal maakt op een rechtvaardige manier'. 'De crisis is nu. In de plannen wordt gesproken van 2050, maar dat duurt te lang', zegt Tess Osterhold in het radioprogramma West Wordt Wakker.
'Dit is de meest effectieve manier. We hebben heel vaak geprobeerd om met petities aandacht te vragen, maar het bleek dat het niet werkte. En ook een rechtszaak waaruit bleek dat de overheid niet genoeg deed, werkte niet want we hebben nog niet genoeg verandering gezien', zegt Osterhold.
Blokkades Extinction Rebellion
Blokkades Extinction Rebellion © Omroep West

Gemeente waarschuwt

De gemeente Den Haag heeft aangegeven dat ze de demonstraties deze week zo veel mogelijk zal faciliteren. Daarbij waarschuwt de gemeente wel dat de acties ordelijk moeten verlopen. De demonstranten mogen geen wegen of kruisingen blokkeren of gebouwen bekladden of beklimmen. Als dat toch gebeurt of als er zich andere 'wanordelijkheden' voordoen, dan treedt de politie op.
Osterhold: 'We hebben al vaker gehoord dat we geen wegen mogen blokkeren. De klimaatcrisis is te erg om het niet te doen. Er moet gewoon aandacht voor zijn. En als dit de enige manier is om er aandacht voor te krijgen, dan is dit de manier om het te doen.'

Hele week acties

Extinction Rebellion zegt vreedzaam te zijn. Maar als de politie vraagt om weg te gaan, dan zullen de demonstranten volgens Osterhold niet opstaan en wegwandelen. 'Dat zal niet gebeuren. Wij denken dat het blokkeren van een weg niet gewelddadig is. We doen niemand direct pijn door de weg te blokkeren. We hopen dat alles vreedzaam zal verlopen. Dat is onze insteek.'
Tijdens de blokkade-actie vertellen demonstranten dat de actiegroep 'wil vechten voor de klimaatdoelstellingen van 2030.' Daarvoor ziet de actiegroep 'een soort OMT op klimaatgebied in het leven geroepen. Met daarin deskundigen die de overheid kunnen adviseren, hoe deze doelstellingen te behalen.' Om hun eisen kenbaar te maken en aandacht te vragen voor het klimaat probleem gaat de organisatie een week lang demonstreren.