Coronavirus: 2275 nieuwe besmettingen, meer patiënten in ziekenhuizen

Een coronapatiënt in het ziekenhuis
Een coronapatiënt in het ziekenhuis © ANP
DEN HAAG - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van maandag 11 oktober.

2275 nieuwe besmettingen, gemiddelde stijgt opnieuw

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2275 positieve coronatests geregistreerd. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 23 augustus.
Op zondagen en maandagen zijn de aantallen positieve tests doorgaans het laagst. Dat komt doordat in weekeindes minder mensen zich laten testen bij de locaties van de GGD. In de weekeindes zijn wel veel Testen voor Toegang, maar 99,9 procent van die mensen is negatief, die testen brengen nauwelijks besmettingen aan het licht. In de loop van de week neemt het aantal testen bij de GGD doorgaans toe en lopen de aantallen positieve tests op.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 16.847 meldingen dat het coronavirus bij iemand was aangetroffen. Dat komt neer op gemiddeld 2407 nieuwe gevallen per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 11 september, precies een maand geleden. Het gemiddelde aantal nieuwe gevallen stijgt voor de elfde achtereenvolgende dag.

Iets meer patiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets toegenomen. Het zijn er nu 497. Dat zijn er 18 meer dan zondag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.
Vergeleken met een week geleden liggen er nu 43 coronapatiënten meer in de ziekenhuizen. Een jaar geleden waren het er echter meer dan twee keer zoveel, namelijk 1233.
Op de intensive cares liggen nu 138 mensen met corona, 8 meer dan zondag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten toe met 10 tot 359.

AstraZeneca: medicijn beperkt ook kans op ernstige klachten

Farmaceut AstraZeneca zegt een middel te hebben ontwikkeld dat mensen helpt die het coronavirus hebben opgelopen. Het medicijn zou de kans op ernstige klachten na besmetting flink verkleinen.
Het middel werd getest op honderden proefpersonen die het coronavirus onder de leden hadden. De meesten van hen liepen risico op ernstige klachten, doordat ze bijvoorbeeld leden aan overgewicht of longaandoeningen. De ene helft kreeg het geneesmiddel, de andere helft een placebo om de uitkomsten te kunnen vergelijken.

Experts: griepprik voor alle kinderen

Kinderen inenten tegen de griep kan helpen om de zorg te ontlasten als er naast een coronagolf ook een verwachte zware griepepidemie komt, schrijft De Telegraaf.
In Engeland worden kinderen nu massaal geënt tegen de griep en is er al zeven jaar een speciaal kindergriepvaccin. 'De kinderen besmetten geen ouderen en zo wordt het aantal ziekenhuisopnames beperkt', zegt professor Maarten Postma, die in de Engelse Gezondheidsraad zit.
Maandag wordt in Nederland door experts gepraat over deze 'Engelse methode'. 'Een griepepidemie kunnen de ziekenhuizen niet aan als er ook weer corona-uitbraken zijn', zegt Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting tegen de krant. Virusdeskundigen verwachten deze winter een griepepidemie. 'Onze weerstand tegen de griep is verlaagd omdat er nauwelijks griep was vorig jaar. Door de lockdown waren er weinig besmettingsmomenten.'
© ANP

Rode Kruis zamelt geld in voor voedsel, shampoo en deodorant

Het Rode Kruis geeft een nieuwe impuls aan de lopende inzamelingsactie voor Nederlanders die financieel zijn getroffen door de coronacrisis. Ook in de nasleep van die crisis zitten mensen in geldnood, aldus de organisatie. Ze zijn afhankelijk van voedselhulp en ook voor andere eerste levensbehoeften vaak op hulp aangewezen. Met de actie steunt het Rode Kruis de voedselbanken en neemt hun rol zelfs een beetje over.
'Wij laten deze mensen niet zitten en willen hen zeker tot het einde van dit jaar ondersteunen met eerste basislevensbehoeften zoals voedsel, shampoo, deodorant, tandpasta, maandverband en luiers. Om dat te kunnen blijven doen, is hulp hard nodig', aldus een woordvoerster.
Sinds het begin van de coronapandemie stelt het Rode Kruis boodschappenkaarten beschikbaar, nu gemiddeld 5750 per week, aan gezinnen, zzp'ers en alleenstaande moeders. Volgens het Rode Kruis leven duizenden kwetsbare mensen in armoede door de nasleep van Covid-19. 'Hun werkzaamheden komen vaak maar langzaam op gang en mensen hebben soms noodgedwongen schulden gemaakt. Een deel van hen kan voor hulp niet terecht bij de reguliere kanalen.' Wie dat wil, kan geld doneren op gironummer 7244.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.