Coronavirus: Prognoses corona voor herfst en winter slechter dan gedacht

Een vrouw laat zich testen op corona
Een vrouw laat zich testen op corona © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 12 oktober.

OMT: prognoses corona voor herfst en winter slechter dan gedacht

De prognoses voor hoe corona zich de komende herfst- en wintermaanden verder ontwikkelt, zijn slechter dan eerder gemodelleerd. Dat schrijft het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan de regering. Volgens het OMT is er 'een grotere mate van onzekerheid, waarbij ook een forse toename van ziekenhuis- en ic-opnames niet uitgesloten is'. Daarom adviseren de experts ook om nu niet al verder te gaan versoepelen.
Het kabinet besluit begin november of er al dan niet verder wordt versoepeld. Het OMT komt op 29 oktober bij elkaar om de stand van zaken te bespreken en het demissionaire kabinet vervolgens te adviseren. Dan kan het beter een inschatting maken wat mogelijk is. 'Naarmate we een aantal weken verder zijn, wordt de prognose nauwkeuriger en de risico's van eventuele versoepelingen beter omschreven', aldus het team.
Het OMT spreekt van 'een kantelpunt in de epidemiologische situatie' nadat twee weken geleden de laatste versoepelingen zijn ingegaan. Als er niet verder wordt versoepeld en het aantal contacten hetzelfde blijft, komen er mogelijk tot 400 mensen op de intensive care terecht. Volgens de officiële cijfers liggen er momenteel 138 mensen met corona op de ic.

Laagste aantal nieuwe coronaprikken in een week sinds januari

Afgelopen week hebben ongeveer 103.000 mensen een eerste of tweede prik met een coronavaccin gekregen. Dat is het laagste aantal gezette prikken per week sinds de eerste periode van de vaccinatiecampagne in januari, zo valt af te lezen uit de meest recente vaccinatiecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Ruim 43.000 mensen kregen vorige week een eerste coronaprik. Ook dat is een relatief laag aantal: de weken hiervoor kregen telkens meer dan 65.000 mensen per week een eerste dosis van een coronavaccin toegediend. Sinds 25 september hebben mensen op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs nodig. Wie niet (volledig) is gevaccineerd of onlangs hersteld is van een corona-infectie moet daarvoor een test laten doen, die maar tijdelijk geldig is. Halverwege september nam het aantal eerste coronaprikken toe, maar met die stijging lijkt het nu dus afgelopen.
In totaal hebben tot dusver 12,9 miljoen mensen een eerste prik gehad. Een deel van hen is na die eerste prik al volledig gevaccineerd, omdat van het vaccin van Janssen maar één dosis nodig is voor optimale bescherming. Ruim 10,8 miljoen mensen kregen ook een tweede dosis, bijvoorbeeld van het vaccin van Pfizer/BioNTech. 80,9 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder is volledig gevaccineerd. Van de volwassenen is 83,2 procent nu volledig ingeënt.

Ruim 2900 nieuwe coronagevallen, hoogste dagcijfer sinds 31 juli

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2914 nieuwe coronagevallen aan het licht gekomen. Dat is het hoogste aantal in een dag sinds 31 juli. De meeste besmettingen vonden plaats in Den Haag.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 17.832 positieve tests, gemiddeld bijna 2550 per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de twaalfde dag op rij.
Den Haag telde de meeste nieuwe gevallen. In de hofstad werd het coronavirus bij 136 inwoners vastgesteld. Amsterdam registreerde 116 positieve tests, Rotterdam 92 en Apeldoorn 69. Daarna volgt Staphorst met 50 nieuwe gevallen. De overwegend gereformeerde gemeente in Overijssel, waar bijna de helft van de inwoners niet is ingeënt tegen het coronavirus, is naar verhouding de grootste brandhaard van het land. Ook andere gemeenten in de Biblebelt hebben veel positieve tests, zoals Neder-Betuwe (40), Ede (38) en Barneveld (28).

Relatief veel mensen besmet geraakt op school en werk

Relatief veel mensen hebben het coronavirus opgelopen op school of op het werk. Het zijn belangrijke 'settingen van besmettingen' geworden, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over de stand van de corona-uitbraak.
Van lang niet alle mensen die positief testen op het coronavirus is de besmettingsbron bekend. Zo zijn er mensen die niet weten waar en hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij drie op de tien mensen die afgelopen week positief testten, is de 'setting van besmetting' wel vastgesteld.
Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is meer dan de helft thuis besmet geraakt, door toedoen van een huisgenoot of gezinslid. Bij elkaar op bezoek gaan leidde tot 14 procent van de gevallen.
Bij ongeveer 14 procent van de mensen kon de besmetting worden herleid naar een school of een kinderopvang. Dat is vergelijkbaar met vorige week. Van alle mensen die sinds begin augustus positief testten, was de school of het kinderdagverblijf in 10 procent van de gevallen de bron.
Na het onderwijs volgt de werksituatie: zo'n 8 procent van de mensen is daar besmet geraakt. Dat percentage is vergelijkbaar met vorige week, maar het ligt boven het niveau sinds begin augustus. Feesten als verjaardagen, borrels en bruiloften leidden vaker dan in voorgaande weken tot een coronabesmetting.

GGD Hollands Midden stopt met prikbussen: ‘Het wordt te koud en guur’

Na deze maand stopt GGD Hollands Midden met het inzetten van prikbussen in de regio. Dat meldt mediapartner Studio Alphen. De gezondheidsdienst gaat dan op wisselende binnenlocaties vaccineren, zoals buurtcentra en ziekenhuizen.
Vanaf 1 november rijden er geen prikbussen meer in de regio. De herfst die zijn intrede doet, noemt de gezondheidsdienst als reden om te stoppen met de prikbussen. 'Het wordt dan namelijk te koud en guur voor de bezoekers en medewerkers van de bus', aldus GGD Hollands Midden. In Hazerswoude-Rijndijk is de prikbus voor het laatst op donderdag 21 oktober aanwezig, in Boskoop is de prikbus op zondag 24 oktober er voor het laatst.
De grote test- en vaccinatielocatie bij Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn blijft gewoon bestaan. Door daarnaast op wisselende binnenlocaties te vaccineren, hoopt de GGD het vaccineren zo makkelijk mogelijk te maken voor inwoners van de regio.

RIVM: verwachte najaarsstijging van corona lijkt ingezet

Het aantal nieuwe coronagevallen is met bijna de helft gestegen. In de afgelopen zeven dagen zijn 17.832 positieve tests geregistreerd, tegen 12.016 in de week ervoor. Dat is een stijging van ruim 48 procent. De uitbraak staat nu op het hoogste niveau sinds eind augustus. 'De verwachte najaarsstijging lijkt ingezet', aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het aantal positieve testen stijgt in elke leeftijdsgroep. Zo is het virus afgelopen week aangetroffen bij 1434 kinderen van 5 tot en met 9 jaar. Dat is 55 procent meer dan de week ervoor. Bij 45- tot en met 49-jarigen steeg het aantal nieuwe gevallen met bijna 62 procent. Onder de zeventigers was een toename van bijna 75 procent te zien en onder 90-plussers van bijna 80 procent, maar daar gaat het nog om redelijk kleine aantallen.

Meer dan 500 coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gestegen tot 512. Dat zijn er 15 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het hoogste aantal sinds 23 september.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, toe met 15 tot 374. Op de ic's liggen 138 coronapatiënten, evenveel als maandag.

De Jonge: binnenkort extra coronaprik als booster voor oudste ouderen

Binnenkort kunnen de oudste ouderen een boosterprik krijgen van het coronavaccin. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge bekendgemaakt. Een extra dosis van het vaccin is bedoeld om de bescherming tegen het virus op peil te houden. Wanneer de toediening gaat beginnen en welke groep hiervoor precies in aanmerking komt, weet De Jonge nog niet. Daar zal het kabinet in november een besluit over nemen.
Tot nu toe kregen mensen één doses van het Janssen-vaccin of twee van een van de andere middelen. Mensen met een immuunziekte konden een derde dosis van het vaccin krijgen omdat die aan twee prikken niet genoeg hadden, maar dat is niet hetzelfde als een boosterprik. Een booster is bedoeld om afgenomen bescherming door het vaccin weer op het oorspronkelijke niveau te brengen.

CureVac stopt ontwikkeling coronavaccin

De Duitse farmaceut CureVac stopt met het ontwikkelen van een vaccin tegen Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het bedrijf wil zich richten op andere middelen die dezelfde mRNA-technologie gebruiken.
Nederland had alvast 10,7 miljoen doses van het CureVac-vaccin besteld en de Europese toezichthouder EMA keek al sinds februari mee met de proeven met het middel.

Grapperhaus: blijf met Biblebelt in overleg over corona

Demissionair minister Ferd Grapperhaus vindt het belangrijk om vooral in overleg te blijven met gebieden in bijvoorbeeld de Biblebelt waar nieuwe coronabrandhaarden oplaaien.
Om het virus effectief te bestrijden, moet over zowel de handhaving van de regels als over vaccinaties gesproken blijven worden, vindt de minister. 'Ik geloof dat we het nog steeds alleen samen kunnen doen.'
Uit cijfers van het RIVM bleek maandag dat het aantal coronabesmettingen met name op de Biblebelt weer snel oploopt. In die gebieden zijn ook minder mensen gevaccineerd.

Leidse burgemeester: 'Hopelijk in november einde aan QR-codes'

De Leidse burgemeester Henri Lenferink hoopt dat het gebruik van QR-codes uiterlijk in november wordt afgeschaft. De QR-codes moeten door bezoekers worden getoond om bijvoorbeeld horeca of bioscopen binnen te mogen. 'Ik geloof dat het percentage mensen dat is gevaccineerd zo groot is dat we dicht in de buurt zitten van groepsimmuniteit', zegt Lenferink in gesprek met mediapartner Sleutelstad.
Bij groepsimmuniteit is de coronapas niet meer nodig, vindt de burgemeester. 'Daar zitten we dichtbij. Er moet nog gekeken worden per wanneer het moet worden afgeschaft, maar ik hoop op zijn laatst in november.'
Qua handhaving van de QR-codes heeft Lenferink geen problemen gezien in zijn stad. 'Ik heb niet de indruk dat er slordig mee om wordt gegaan. Het komt wel voor dat ondernemers er niet naar vragen, maar niet zodanig erg dat we ons zorgen moeten maken.' In Leiden is het dan ook alleen bij waarschuwingen gebleven. Er is wel last onder dwangsom opgelegd aan ondernemers die van te voren zeiden niet te gaan handhaven. 'Die hebben we niet in hoeven zetten, iedereen heeft zich er aan gehouden.'

Drukste ochtendspits sinds begin coronapandemie

De ANWB meldt dinsdag de drukste ochtendspits sinds het uitbreken van de coronapandemie. Op het hoogtepunt stond er om 08.35 uur 759 kilometer file, aldus een woordvoerder van de ANWB. De voornaamste oorzaken zijn de regenbuien in het zuiden van het land en de toename van verkeer op de weg omdat meer mensen weer met de auto naar hun werk gaan.
De meeste files staan in het zuiden en midden van het land, vooral in de provincie Noord-Brabant is het stilstaan of langzaam rijden, aldus de organisatie. Op sommige plekken is het druk vanwege ongelukken, maar de meeste files zijn veroorzaakt door woon-werkverkeer.
Vorige week werden de jaarlijkse filerecords al gebroken, met 468 kilometer file op dinsdagochtend en 650 kilometer file op vrijdagavond. Dat soort filelengtes waren sinds corona niet meer voorgekomen.

Aanvragen bij obesitaskliniek stijgen: 'Alleen maagverkleining niet de oplossing'

Tijdens de coronapandemie is de vraag naar maagverkleiningen en andere behandelingen tegen obesitas, met 15 procent gestegen. Dat heeft te maken met de risico's van corona voor mensen met overgewicht. 'Ook wij zien absoluut een stijging', vertelt Caroline Wiersma van de Nederlandse Obesitas Kliniek in Den Haag. 'Mensen zijn zich door corona meer bewust geworden van het gevaar van overgewicht.'
'Veel mensen proberen iets aan hun overgewicht te doen', weet Wiersma. 'Maar dat is moeilijk.' Daarom melden steeds meer mensen zich aan bij de kliniek. 'Bij ons is het aantal aanvragen voor maagverkleiningen ook met zeker vijftien procent gestegen.' Ook landelijk is die trend zichtbaar.
'We kunnen de vraag aan', verzekert Wiersma in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'We hebben een grote kliniek in Den Haag, en sinds deze zomer is er ook een kliniek in Gouda geopend om de toestroom te verwerken.' Of een maagverkleining dan de oplossing is? 'Nee', zegt ze resoluut. 'Als je niks aan je leefstijl verandert, heeft het geen zin.' Daarom worden mensen die zich aanmelden ook vooral geholpen met het veranderen van de leefstijl. 'Je zal er de rest van je leven aan moeten werken.'

Vrees voor golf aan 'Zoom-ongelukken'

Interpolis slaat alarm over online vergaderen vanuit de auto. Als werkgevers en werknemers geen goede afspraken hierover maken rukt het 'Zoom-ongeluk' op, vreest de verzekeraar. Dit meldt het AD.
Vergadersoftware als Zoom, Hangout en Teams maakt het technisch zó eenvoudig dat zelfs vanuit de auto deelnemen met de telefoon mogelijk is. Uit onderzoek van de verzekeraar blijkt dat 20 procent van de mkb-bedrijven zegt dat personeel daadwerkelijk geregeld vanuit de auto inlogt bij een meeting.
Veilig Verkeer Nederland schrikt van het onderzoek van Interpolis. 'Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als je een ingewikkelde kruising nadert en je zit een presentatie in de vergadering te volgen. Werkgevers mogen dit nooit verlangen van hun werknemers', zegt Ingrid Wetser van VVN tegen het AD.

Veilingsite voor hotelkamers failliet door coronacrisis

Internetbedrijf Hotelkamerveiling.nl failliet is verklaard. De site werd te zwaar geraakt door de coronacrisis om nog verder te kunnen, schrijft de curator van het bedrijf.
Hotelkamerveiling.nl werd in 2008 opgericht. Op de site konden hotels hun kamers die nog niet geboekt waren op het laatste moment veilen. Vaak betekende dit dat klanten via Hotelkamerveiling.nl goedkoop uit waren.
Hotels hoefden, anders dan restaurants en cafés, niet verplicht dicht als maatregel tegen het coronavirus. Maar op het hoogtepunt van de lockdowmaatregelen was het bezoek aan hotels veel onaantrekkelijker geworden. Zo mochten ze een tijdlang hun restaurants of bars niet openhouden voor gasten.

Weekcijfers RIVM: aantal nieuwe coronagevallen schiet omhoog

Het aantal coronagevallen schiet omhoog, in het hoogste tempo sinds de vierde golf in juli. In de afgelopen week is het coronavirus waarschijnlijk bij 17.500 tot 18.000 mensen vastgesteld. Dat zou 45 tot 50 procent meer zijn dan vorige week.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt elke dinsdag hoeveel positieve tests er in de voorgaande zeven dagen zijn geweest. Vorige week meldde het instituut 12.016 bevestigde besmettingen in een week tijd. In de zes dagen erna zijn net geen 15.000 nieuwe gevallen aan het licht gekomen, gemiddeld 2490 per dag.
Het RIVM meldt dinsdag ook bij hoeveel mensen de coronaklachten zo erg waren dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Bij de cijfers van vorige week waren er 235 opnames, waarvan 46 op de intensive cares. Dit zou kunnen stijgen naar 250 tot 300 opnames.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.