Instellingen

Coronavirus: Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen, explosieve stijging positieve tests

Het aantal mensen dat met corona wordt opgenomen daalt
Het aantal mensen dat met corona wordt opgenomen daalt © ANP

REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van woensdag 13 oktober.

Bijna verdubbeling positieve coronatests, hoogste aantal sinds juli

Het aantal positieve coronatesten is de afgelopen 24 uur explosief gestegen. Het RIVM registreerde 3746 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds 29 juli. Vergeleken met vorige week woensdag, toen er 1909 coronagevallen werden geturfd, gaat het bijna om een verdubbeling.

Dinsdag kwamen ruim 2900 nieuwe coronagevallen aan het licht. Het weektotaal komt nu uit op 19.644. Dat is 62 procent hoger dan het weektotaal tot en met vorige woensdag, de grootste toename op weekbasis sinds 18 juli. Het RIVM gaf dinsdag al aan dat de verwachte najaarsstijging ingezet lijkt te zijn. Daarbij stijgt het aantal positieve testen in elke leeftijdsgroep. Ook het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, loopt verder op.

Zingen helpt long covid-patiënten: 'Ik kan mezelf een soort resetten'

Het lijkt een gewoon koor met acht dames, ze zingen ook nog zuiver. Maar mooi zingen is niet het allerbelangrijkst in deze groep. Alle deelnemers zijn long covid-patiënten en hebben al heel maanden last van de nasleep van het coronavirus. Zangdocent Iris van der Made richt zich met deze dames dus niet alleen op zingen. 'Het zingen brengt de ademhaling naar beneden, maar deze deelnemers moeten ook heel goed hun grenzen aangeven. De energie is vaak heel laag, dus grenzen stellen is een must.'

Zangdocent Iris van der Made aan het werk met Long Covid patiënten
Zangdocent Iris van der Made aan het werk met Long Covid patiënten © Omroep West

Opnieuw stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Opnieuw is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen toegenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op dit moment liggen er 524 patiënten met Covid-19 op intensive cares en verpleegafdelingen. Dat zijn er twaalf meer dan dinsdag.

Het is de vijfde dag op rij dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toeneemt. Op de ic's liggen nu 137 ernstig zieke coronapatiënten, één minder dan dinsdag. De ic's zagen negen nieuwe Covid-patiënten binnenkomen, maar doordat er meer mensen werden ontslagen of overleden daalde het totaal aantal coronapatiënten op de ic's toch. Dinsdag was de eerste dag sinds 23 september dat er weer meer dan 500 mensen met corona in een ziekenhuis lagen.

Gommers waarschuwt: niet versoepelen, piek van 400 coronapatiënten kan IC niet aan

Volgens Diederik Gommers is de intensive care is niet klaar voor een piek van 400 coronapatiënten in januari. Dat zegt de internist tegen de NOS.

Gommers, tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid: 'Onze verpleegkundigen zitten er psychisch echt doorheen, zij hebben meer tijd nodig. Er liggen nu 130 patiënten op de IC's, 180 kunnen we aan, maar een piek van 400 niet. We moeten dan reguliere zorg weer afschalen en dat willen eigenlijk niet.'

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers
Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers © ANP

Nieuw risiconiveau: coronasituatie in heel Nederland is zorgelijk

De stand van de corona-epidemie in Nederland is zorgelijk. Op dat risiconiveau staat het hele land in een nieuw waarschuwingssysteem dat de overheid heeft ingevoerd. Het is de opvolger van de regionale risiconiveaus, die vorige maand zijn afgeschaft.

Het nieuwe systeem kent drie risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Die worden bepaald op basis van het zevendaagse gemiddelde van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal opnames op de intensive cares. Bij de regionale risiconiveaus telde ook het aantal positieve tests per 100.000 inwoners mee, maar dat is nu geen factor meer.

GGD's zetten geen eerste coronaprikken meer met Moderna

De GGD's stoppen met het zetten van eerste prikken met het coronavaccin van Moderna. In een kwartaalverslag schrijft koepelorganisatie GGD GHOR Nederland 'het gebruik van Moderna door de GGD’s (voorlopig) uit te faseren'.

'Om de vaccinportefeuille verder te optimaliseren en efficiënter te maken is besloten om geen eerste vaccinaties met Moderna meer te zetten', zegt GGD GHOR. Dat betekent dat er momenteel alleen nog eerste prikken met het vaccin van Pfizer/BioNTech worden gezet. Van dat vaccin zijn, net als van Moderna, twee prikken nodig om volledig gevaccineerd te zijn. Ook met het vaccin van Janssen wordt nog geprikt, maar daar is geen tweede dosis van nodig.

Er worden steeds minder eerste coronaprikken gezet. Ruim 43.000 mensen kregen vorige week een eerste coronaprik. Op het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne deze zomer ging het nog om honderdduizenden eerste prikken per week.

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © ANP

LHV: geen rol meer voor huisartsen in nieuwe vaccinatiecampagnes

Huisartsen kunnen géén rol meer spelen in nieuwe grootschalige vaccinatiecampagnes, zoals de afgelopen coronavaccinaties. Ze zitten met 'de handen in het haar' om de bezetting van hun praktijk rond te krijgen, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Door inhaalzorg en een stijgende zorgvraag is het volgens de vereniging drukker dan ooit. Gaten in roosters van huisartspraktijken zijn niet te vullen. Voor de meeste huisartsen is de werkdruk toegenomen en driekwart vindt de werkdruk echt te hoog, constateert de LHV na onderzoek.

'Ruim de helft van de huisartsen heeft minder energie en er zijn nauwelijks mogelijkheden om te herstellen. Veel huisartsen lopen op hun tandvlees. We moeten deze negatieve spiraal doorbreken, als we de huisartsenzorg toegankelijk willen houden', waarschuwt de organisatie.

'Scholen twijfelen over buitenlandse reisjes om coronapas'

Waar buitenlandse schoolreisjes doorgaans een hoogtepunt zijn in de schoolloopbaan, zorgen ze nu vooral voor hoogoplopende discussies. Dat signaleert de stichting Voor Werkende Ouders, meldt De Telegraaf. Schoolbesturen twijfelen of ze wel moeten doorgaan, omdat niet iedere scholier gevaccineerd is.

'Het is een groeiend probleem', zegt Marjet Winsemius, directeur van Voor Werkende Ouders. 'Nu het weer kan proberen scholen de reisjes te maken die door corona werden geschrapt, maar de coronapas zorgt nu voor hinder.'

Volgens haar zorgt de pas voor onzekerheid bij ouders en vertwijfeling bij de scholen. 'Ze mogen in principe niet aan kinderen vragen of ze een QR-code hebben of niet. Om dat gesprek te vermijden, worden de reisjes maar van de planning gehaald.'

De Jonge: economisch beperkende regels eerder weg dan coronapas

Coronamaatregelen die 'economisch belemmerend' zijn, worden eerder losgelaten dan het coronatoegangsbewijs, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. 'Die coronapas is hooguit vervelend', aldus de bewindsman hierover in de talkshow Op1.

Het digitale bewijs waarmee mensen toegang kunnen krijgen tot een restaurant of een museum blijft langer in stand dan andere regels, zoals de 75 procent maximale capaciteit voor bepaalde evenementen en de sluitingstijd van middernacht voor horeca.

'Het eerste waar je hoopt dat je vanaf kunt, is die 75 procent, en de nachtsluiting', aldus De Jonge. Verder wil hij niet te veel vooruit lopen op of het bewijs de hele winter nog getoond moet worden of op andere versoepelingen: begin november weegt het kabinet adviezen van het Outbreak Management Team hierover. Eind vorige week zei de minister nog dat het te vroeg is om de vraag te beantwoorden welke regels eventueel kunnen worden losgelaten.

OMT: prognoses corona voor herfst en winter slechter dan gedacht

De prognoses voor hoe corona zich de komende herfst- en wintermaanden verder ontwikkelt, zijn slechter dan eerder gemodelleerd. Dat schrijft het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan de regering. Volgens het OMT is er 'een grotere mate van onzekerheid, waarbij ook een forse toename van ziekenhuis- en ic-opnames niet uitgesloten is'. Daarom adviseren de experts ook om nu niet al verder te gaan versoepelen.

Het kabinet besluit begin november of er al dan niet verder wordt versoepeld. Het OMT komt op 29 oktober bij elkaar om de stand van zaken te bespreken en het demissionaire kabinet vervolgens te adviseren. Dan kan het beter een inschatting maken wat wel en niet mogelijk is. 'Naarmate we een aantal weken verder zijn, wordt de prognose nauwkeuriger en de risico's van eventuele versoepelingen beter omschreven', aldus het team.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.