Coronavirus: Ruim vier op de vijf coronapatiënten op ic is ongevaccineerd

Een coronapatiënt op de ic-afdeling
Een coronapatiënt op de ic-afdeling © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van donderdag 14 oktober.

Ruim vier op de vijf coronapatiënten op IC is ongevaccineerd

De overgrote meerderheid van de coronapatiënten die recent op de intensive care zijn beland, was niet gevaccineerd tegen het virus. Het RIVM becijfert dat 83 procent van de IC-patiënten die tussen 1 september en 3 oktober werden opgenomen, en van wie de vaccinatiestatus duidelijk is, ongevaccineerd was. Een minderheid van 16 procent was volledig gevaccineerd en kwam desondanks ernstig ziek op de ic terecht, 1 procent was deels gevaccineerd.
Van alle mensen die door corona in het ziekenhuis terechtkomen, was in dezelfde periode bijna driekwart (73 procent) ongevaccineerd en 2 procent gedeeltelijk gevaccineerd. Het overige kwart was wel volledig gevaccineerd.
'De kans om als volledig gevaccineerde door Covid-19 op de IC terecht te komen is 33 keer kleiner dan als niet-gevaccineerde persoon', berekende het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De groep Nederlanders die is gevaccineerd tegen het coronavirus bedraagt nu zo'n 80 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder. De cijfers bevestigen volgens het RIVM nog eens dat vaccinatie de kans op ernstige ziekte drastisch verkleint.

Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag voor de zesde dag op rij toegenomen. Er liggen nu 534 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 10 meer dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten toe met 7 tot 394, het hoogste aantal in een maand tijd. Op de ic's liggen nu 140 coronapatiënten, 3 meer dan woensdag.
In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 53 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 16 mensen binnengebracht. Het LCPS gaf eerder aan dat de bezetting in ziekenhuizen met coronapatiënten deze week zou stijgen.

Naleving van coronacontrole in sportkantines moet beter

De naleving van de coronacontrole in sportkantines moet beter. Dat slechts 36 procent van de beheerders van sportkantines zegt te controleren op de QR-code en een identiteitsbewijs is echt te weinig. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.
Bruls reageert donderdag op een onderzoek dat de NOS heeft laten doen, waaruit blijkt dat er in de kantines van amateursportclubs vaak niet wordt gecontroleerd. In cafés en restaurants is de controle wisselend. In theaters, bioscopen, concertzalen en stadions gaat het goed.

KPMG kritisch over aanpak coronacrisis door kabinet

Adviesbureau KPMG is zeer kritisch over de aanpak van de coronacrisis door het kabinet in het afgelopen halfjaar. Volgens een onderzoeksrapport ging het op meerdere vlakken fout, zoals op het gebied van communicatie, het samenwerken met sectororganisaties en het uitvoeren van de vaccinatiestrategie.
'Het deels afwijken van de opgestelde vaccinatiestrategie door de Gezondheidsraad heeft mogelijk geleid tot gezondheidsschade en onnodig lange extra druk op ziekenhuizen', schrijven de onderzoekers.
Ook wijst KPMG erop dat Nederlanders meerdere keren bij de aanpak van de crisis te horen kregen dat 'zorgvuldigheid boven snelheid' ging. 'Bijvoorbeeld bij de voorbereiding van de vaccinatiecampagne. Dat snelheid als zodanig in werkelijkheid juist een onderdeel is van zorgvuldigheid werd daarmee genegeerd en daarmee werd een schijntegenstelling gecreëerd', aldus het onderzoeksbureau.

Onderzoek: coronabewijs in 1 op de 3 gevallen niet gecheckt

De QR-code, het coronatoegangsbewijs in onder meer de horeca en bij evenementen, wordt in een op de drie gevallen niet gecheckt door het personeel. Vooral in de kantines van amateursportclubs wordt er vaak niet gecontroleerd. In bioscopen, theaters, concertzalen en in stadions meestal wel (minstens 82 procent). In cafés en restaurants zijn de verschillen groot. Ruim de helft van de horecagasten werd gecheckt, een vijfde tot een kwart helemaal niet.
Uit onderzoek dat I&O Research in opdracht van de NOS van vrijdag tot en met maandag uitvoerde onder bijna 2300 mensen blijkt verder dat bijna negen op de tien Nederlanders (86 procent) de zogenoemde CoronaCheck-app op hun mobiele telefoon hebben geïnstalleerd. Of ze hebben een geprint vaccinatietoegangsbewijs. Driekwart gebruikt hem ook, 14 procent heeft de app niet.

Nederland begint weer rood te kleuren op Europese coronakaart

Het waarschuwingsniveau van Nederland gaat omhoog op de coronakaart van Europa. Limburg gaat donderdag vrijwel zeker van oranje naar rood, als eerste provincie. Rood is het een na hoogste niveau dat er is. Utrecht is nog maar een paar gevallen verwijderd van die grens. En als meer dan 4 procent van alle testen positief is, gaat de rest van het land ook naar rood.
In de afgelopen weken was de positie van Nederland juist verbeterd, doordat het aantal positieve tests week na week daalde. In september was het hele land rood, sinds vorige week is het hele land oranje. Er waren zelfs vooruitzichten dat de eerste provincies groen konden worden, de laagste waarschuwingskleur. Dat is van de baan door de 'najaarsstijging'.

Kuipers denkt dat coronapas tot eind volgend voorjaar nodig is

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), vindt dat de coronapas nog tot aan het eind van volgend voorjaar moet blijven om de coronacrisis het hoofd te bieden. Kuipers zei in de talkshow Jinek dat het met het grote aantal mensen dat nu bevattelijk is voor corona en bij ziekte potentieel in het ziekenhuis terecht zou kunnen komen verstandig is nog even vast te houden aan de pas.
Op de vraag hoe lang de coronapas nog nodig zal zijn antwoordde Kuipers: 'de hele winter. Tot april of mei.' Kuipers zei dat de coronapas, en andere maatregelen zoals testen, eerder kunnen vervallen als de vaccinatiegraad verder omhoog gaat. 'Want dan komen we in een andere situatie.'

Proefpersonen CureVac kunnen ander coronavaccin krijgen

Mensen die als proefpersoon hebben meegedaan aan een onderzoek met het coronavaccin van het Duitse Curevac kunnen een ander vaccin bij de GGD krijgen. Dat laat het UMC Utrecht weten, dat het onderzoek met het middel leidde. Deelnemers zijn dinsdagavond laat ingelicht. Aan de Nederlandse studie doen zo'n 3000 mensen mee.
CureVac maakte dinsdag bekend dat het bedrijf stopt met de ontwikkeling van het coronavaccin. Ook de beoordeling van het middel door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wordt afgebroken. Het vaccin wordt dus niet geregistreerd als officieel coronavaccin in Europa.
Dat betekent dat proefpersonen die CureVac hebben gehad geen vaccinatiebewijs krijgen. Zij kunnen dus ook niet zonder zich te laten testen een coronatoegangsbewijs krijgen, waarmee ze naar onder meer restaurants, concerten en op vakantie kunnen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.