Instellingen

Coronavirus: Afgelopen dag 3736 positieve tests, gemiddelde blijft stijgen

Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © Frank van Deutekom
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 15 oktober.

Pfizer vraagt goedkeuring coronavaccin voor kinderen vanaf 5 jaar

Pfizer en BioNTech willen dat hun coronavaccin ook kan worden gebruikt om kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud in Europa te vaccineren. Ze hebben gegevens over de proeven met het middel gedeeld met de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.
De toezichthouder moet de uitkomsten beoordelen en beslissen of het middel inderdaad gebruikt kan worden voor iedereen van 5 jaar en ouder, licht een woordvoerder van Pfizer toe. Het coronavaccin is al goedgekeurd voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Reproductiegetal naar hoogste niveau sinds begin juli

Het coronavirus verspreidt zich steeds sneller en daardoor loopt het zogeheten reproductiegetal op. Het cijfer stijgt naar 1,26. Dat is het hoogste niveau sinds 6 juli. Toen daalde het aantal positieve tests na de piek van de vierde golf.
Een reproductiegetal van 1,26 betekent dat honderd mensen met corona onder de leden gemiddeld 126 anderen besmetten. Zij dragen het virus over aan 159 mensen, die vervolgens 200 anderen aansteken. Bij elke stap loopt het aantal nieuwe dragers op. Hoe hoger het getal ligt, hoe sneller het aantal besmettingen stijgt.

Afgelopen dag 3736 positieve tests, gemiddelde blijft stijgen

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 3736 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de twee voorgaande dagen. Het weekgemiddelde stijgt voor de vijftiende dag op rij.
Vorige week vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna 2800 coronagevallen. Doordat er nu meer positieve tests zijn, loopt het gemiddelde weer op. In de afgelopen zeven dagen kwamen er gemiddeld zo'n 3068 positieve tests per dag bij. In totaal zijn er in de afgelopen week 21.478 gevallen aan het licht gekomen. Dat is het hoogste weektotaal sinds 2 augustus. In de week tot aan vorige week vrijdag waren er ruim 14.000 positieve tests. Op weekbasis is het aantal gevallen dus met ruim 50 procent gestegen.

Nu ook herstelbewijzen na positieve coronatest bij ziekenhuis

Mensen die positief testen op het coronavirus bij het ziekenhuis of een teststraat van Testen voor Toegang, kunnen nu ook een herstelbewijs krijgen voor de CoronaCheck-app. Aanvankelijk was voor zo'n vinkje op basis van herstel een positieve test van de GGD nodig. Tests van andere instanties waren tot deze week in de app niet zichtbaar.
Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er sinds woensdag met de nieuwe mogelijkheid is getest. Alles bleek beter te werken dan voorzien, waarna de extra mogelijkheid vrijdag wereldkundig is gemaakt. Testaanbieders kunnen hun uitslagen registreren in de systemen van de GGD, waarna die in de app worden opgenomen. Wat er vervolgens mee gedaan kan worden, hangt van het soort test af. Hoeveel mensen naar verwachting gebruik zullen maken van deze mogelijkheid, weet het ministerie nog niet.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt zeven dagen op rij

Voor de zevende dag op rij stijgt het totale aantal opgenomen coronapatiënten. Ziekenhuizen behandelen momenteel 543 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 21 september, ruim drie weken geleden. Ten opzichte van donderdag steeg het aantal opgenomen patiënten met 9 en in de afgelopen week zijn er netto 74 patiënten bij gekomen.
Op de verpleegafdelingen kwamen er netto 12 patiënten bij. Die afdelingen hebben nu 406 coronapatiënten onder hun hoede. Voor het eerst sinds half september komt dat aantal patiënten boven de 400 uit. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met 3 naar 137. Rond dat niveau schommelt het aantal ic-patiënten al een paar weken.

RIVM: coronavaccins beschermen ook tegen Delta-variant

Volgens het RIVM bieden de huidige coronavaccins genoeg bescherming tegen overdracht van de Delta-variant van het coronavirus. Gevaccineerde mensen die toch besmet raken, dragen het virus 63 procent minder vaak over over aan ongevaccineerde huisgenoten dan besmette personen die niet gevaccineerd zijn. Het onderzoek is gebaseerd op data uit augustus en september.
Een gevaccineerde die besmet is , draagt het virus 40 procent minder vaak over op een gevacineerde huisgenoot dan een ongevaccineerde die besmet is. Eerdere concludeerde het RIVM al dat de vaccins beschermen tegen overdracht van de Alfa-variant. Die conclusie was gebaseerd op informatie uit bron- en contactonderzoek van februari tot en met eind mei, toen die variant dominant was in Nederland.

Minister Grapperhaus wil betere controle op coronapas

Als het aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) ligt, moet er veel beter op het coronatoegangsbewijs gecontroleerd worden. Onderzoek van I&O wijst uit dat de controle op QR-codes en identiteitsbewijzen nog lang niet overal vlekkeloos verlopen. Zo bleek dat onder meer bij sportkantines slechts in 36 procent van de gevallen gecontroleerd wordt.
'Mensen moeten die echt serieus nemen, ook de ondernemers', zei Grapperhaus vrijdag. Naar aanleiding van het onderzoek heeft de minister een brief naar de gemeenten gestuurd dat de controle beter moet. Daarin wijst de minister erop dat het extra geld dat is vrijgemaakt juist bedoeld is voor gemeenten en ondernemers om de controle en handhaving op orde te houden.
Het coronatoegangsbewijs is momenteel een vereiste bij het bezoeken van horeca, evenementen en andere activiteiten. De invoering van het toegangsbewijs maakte volgens het kabinet het loslaten van de anderhalve meter maatregel.

Koningin Maxima bezoekt voorstelling over coronastress bij studenten

Koningin Maxima heeft donderdagavond een bezoek gebracht aan het Time Out Café in Delft. Daar keek ze naar een interactieve voorstelling van een groep studenten over de gevolgen van stress, prestatiedruk en studeren tijdens en na de coronacrisis. Het café wordr georganiseerd door Stichting Time Out, en studenten die zij aangesloten bij Lieve Mark.
Stichting Time Out werd drie jaar geleden omgericht om zelfrespect, zelfregie en zelfredzaamheid onder jongeren te bevorderen. De voorstelling moet stress, burn-outs en prestatiedrang bespreekbaar maken. Lieve Mark is een iniatief van studenten dat onderzoek doet naar de impact van de coronamaatregelen op het gedrag en welzijn van jongeren,
Na afloop- van de voorstelling ging Máxima in gesprek met studenten, leden van het Outbreak Management Team (OMT) en beleidsmakers. Daarbij werd vooral gesproken over hoe de jongeren de coronacrisis hebben ervaren, wat ze daarvan geleerd hebben, en wat de maatschappij beter had kunnen doen.

Ruim vier op de vijf coronapatiënten op IC is ongevaccineerd

De overgrote meerderheid van de coronapatiënten die recent op de intensive care zijn beland, was niet gevaccineerd tegen het virus. Het RIVM becijfert dat 83 procent van de IC-patiënten die tussen 1 september en 3 oktober werden opgenomen, en van wie de vaccinatiestatus duidelijk is, ongevaccineerd was. Een minderheid van 16 procent was volledig gevaccineerd en kwam desondanks ernstig ziek op de ic terecht, 1 procent was deels gevaccineerd.
Van alle mensen die door corona in het ziekenhuis terechtkomen, was in dezelfde periode bijna driekwart (73 procent) ongevaccineerd en 2 procent gedeeltelijk gevaccineerd. Het overige kwart was wel volledig gevaccineerd.
'De kans om als volledig gevaccineerde door Covid-19 op de IC terecht te komen is 33 keer kleiner dan als niet-gevaccineerde persoon', berekende het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De groep Nederlanders die is gevaccineerd tegen het coronavirus bedraagt nu zo'n 80 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder. De cijfers bevestigen volgens het RIVM nog eens dat vaccinatie de kans op ernstige ziekte drastisch verkleint.

Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag voor de zesde dag op rij toegenomen. Er liggen nu 534 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 10 meer dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten toe met 7 tot 394, het hoogste aantal in een maand tijd. Op de ic's liggen nu 140 coronapatiënten, 3 meer dan woensdag.
In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 53 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 16 mensen binnengebracht. Het LCPS gaf eerder aan dat de bezetting in ziekenhuizen met coronapatiënten deze week zou stijgen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.