Coronavirus: Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis blijft stijgen

Artsen ontfermen zich over een coronapatiënt
Artsen ontfermen zich over een coronapatiënt © Omroep West
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 oktober.

RIVM meldt 3703 nieuwe coronagevallen, meer dan weekgemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 3703 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is meer dan het weekgemiddelde van 3377, maar ietsje minder dan zaterdag toen er (gecorrigeerd) 3720 nieuwe gevallen werden gemeld.
Het aantal sterfgevallen nam dit etmaal met 6 toe. Zaterdag bedroeg dit aantal nog 5. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden vaak later gemeld.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis blijft stijgen

Opnieuw liggen er meer coronapatiënten in de ziekenhuizen dan een dag eerder. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt zondag dat nu in totaal 553 mensen behandeld worden vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Zaterdag stond dat cijfer op 546.
Op de intensive cares liggen nu 142 mensen, zaterdag waren dat er 138. Op de verpleegafdelingen liggen nu 411 patiënten, zaterdag waren dat er 408.

Afgelopen dag 3737 nieuwe besmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 3737 meldingen gekregen van mensen met een positieve coronatest. Dat is meer dan het zevendaags gemiddelde van 3243 en ook iets meer dan vrijdag toen (gecorrigeerd|) 3718 nieuwe gevallen werden geregistreerd.
Het aantal sterfgevallen nam tussen vrijdag en zaterdag met 5 toe, een minder dan op vrijdag toen er 6 sterfgevallen waren. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden vaak later gemeld.

Meer patiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen liggen nu weer iets meer coronapatiënten dan een dag eerder, in totaal worden 546 mensen behandeld vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Een dag eerder was dat totale aantal 543.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt zaterdag verder dat op de intensive cares nu 138 mensen liggen. Er zijn 16 mensen opgenomen op de ic's, het totaal aantal patiënten op de ic's is 1 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 408 patiënten, 2 meer dan op vrijdag.

'Minder handen wassen'

We wassen minder vaak onze handen, maar doen dit nog altijd wel meer dan vóór de coronapandemie, zeggen drogisterijketens Etos en Kruidvat tegen NU.nl op basis van hun zeepverkoop.
Anderhalf jaar geleden wasten we massaal onze handen schraal. De piek aan het begin van de pandemie leidde ertoe dat Kruidvat in 2020 vier keer zoveel desinfectiegel verkocht als het jaar ervoor.
In 2021 zijn de verkopen gedaald, maar gaat er nog steeds zo'n 50 procent meer handzeep en handgel over de toonbank dan in 2019. Conclusie: mensen wassen nog altijd vaker hun handen dan vóór corona.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.